O amarounech.

Možná to také znáte z domova, v sobotu, či v neděli se dopoledne tři hodiny vaří, pak se to sní za čtvrt hodiny, nastává hádka, kdo umyje nádobí, no a ten kdo ji prohraje, minimálně další hodinu uklízí, umývá a utírá vše použité..

Ale když je jeden sám a nemá ani kuchařku, ani myčku na nádobí a hlavně nechuť k dlouhé přípravě a uklízení, tak přemýšlí, jak nebýt bez teplého domácího jídla a při tom vše zracionalizovat tak, aby čas jedení byl adekvátní k přípravě jídla i uklízení po obědě.

Dlouho jsem nebyl schopný nic zajímavého vymyslet, až jednou jsem na Nově na vlastní oči spatřil rychle vařícího Vláďu Hrušku.. Recept, co tam dával k lepšímu mě zaujal a vyzkoušel jsem ho. Dopadlo to katastrofou a po prve za víc, než 40 roků jsem jídlo musel vyhodit.. Naštěstí mě napadlo, jak to udělat jinak a jak využít mikrovlnku k rychlému vaření. Tak přišly na svět mé amarouny ať už jako klasické jídlo a nebo zákusek. Možnosti jsou u nich téměř neomezené.. Dají se jíst s přílohou, samotné, prostě záleží pouze na hladu a na chuti.. Jejich výhodou je, že stačí většinou tři kousky nádobí, příprava je rychlá a dají se vytvořit prakticky s jakoukoliv chutí.. Mohou se jíst teplé i studené, chlebem, rýží, bramborami a zeleninou. Zvláště v létě je pak výhodné, že vařiče a trouba nezvyšují ještě víc teplotu v bytě.. A také je bezvadné, že nemusíte použít nic konzervovaného, či upraveného éčky.

 

Z amarounů jdou vytvářet díky příloze i drobná "umělecká" dílka, ale není to nutné..

 

Květákový amaroun..

 

Mrkvový a brokolicový...

 

Jiná úprava s kuřecím amarounem..

 

Tohle byl jen malý vtip, i když nechutnal špatně.. Štědrovečerní amaroun - komplet bramborový salát s treskou..

 

Tady se jedná o tresku s bramborami..

 

.Zde je tento amaroun na řezu, aby byla vidět struktura..

 

Menu na sv.Valentýna..

 

Na tento jsem obzvláště pyšný, amaroun, jako řízek.. Bez klepání, bez smažení, bez pečení a s chutí řízku.. V horní části obrázku je, jak vyhlížel na řezu..

 

Jiná úprava talíře..

 

Tento je z kopřiv..

 

Sardinkový k chlebu...

A tímto mini ksichtíkem se pro dnes loučím a příště o těch sladkých..

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Přemysl Čech | úterý 28.7.2015 17:35 | karma článku: 9,88 | přečteno: 406x
  • Další články autora

Přemysl Čech

O víře.

1.2.2024 v 11:46 | Karma: 6,08

Přemysl Čech

O vypočítání osudu.

14.12.2023 v 11:58 | Karma: 7,31

Přemysl Čech

O kapacitě naší planety.

24.11.2023 v 12:22 | Karma: 6,88

Přemysl Čech

O genetické manipulaci plodin.

12.10.2023 v 12:02 | Karma: 11,03