Ekonomika verzus počet nehod..

Nebo zemědělství, zdraví, příroda, lidi a hlavně, nebo zdravý rozum.. Co je vlastně víc? Lidský život, příroda, ovzduší a nebo kolik to stojí?

Když falšoval Volkswagen data znečistění svých motorů, jistě měl za cíl, prodávat a je celkem jedno, zda ty limity měly smysl nebo ne.. Ve společnosti je to bohužel tak, že ekonomika stále má navrch před lidskými životy, před udržitelným prostředím, před zdravím.. Denně jsou nám předkládány v reklamách věci snad ještě horší pro zdraví, jako cigarety, nová auta jsou kvůli CO2 a různým bezpečnostním hračičkám, jako třeba kontrola tlaku v pneumatikách čím dál dražší, kvůli provozu na elektriku, či alespoň hybridně stále víc pro normální lidi nedostupná a  dopravních nehod je tak nějak stále stejně, protože řidiči jsou také stejní a čím mají pocit větší bezpečnosti, tím neopatrněji jezdí.. Je to jako hra jedněch s jinými. Ekonomů s aktivisty.. A ta hra přináší místo klidu nepokoj. 

Kdyby dráhy kvůli ekonomice nevyhnaly za posledních 20 roků tolik výpravčích, nezrušily tolik obsluhovaných stanic, bez toho, že by to nahradily jiným funkčním systémem, tak by nebylo tolik nehod na tratích.. Dřív to bylo minimálně na dvou lidech a dnes často na jednom. A jeden udělá vždycky víc chyb, jako dva, protože ta technika tak nějak stále chybí.. A ještě ti lidé jsou přetížení, protože je jich často málo a někdy bohužel i kvůli té ekonomice.. 

Kvůli ekonomice se držely sklady ochranných pomůcek na nízké úrovni, kvůli ekonomice se v zemědělství skoro neorá a pěstuje se jen to, co zhoršuje stav půdy, Kvůli ochráncům přírody zase lidé ve městech umírají na rakovinu, protože blokují obchvaty.

Najdeme někdy správnou míru mezi ekonomikou a zdravím společnosti.?

Autor: Přemysl Čech | středa 15.7.2020 23:04 | karma článku: 12,32 | přečteno: 197x
  • Další články autora

Přemysl Čech

O víře.

1.2.2024 v 11:46 | Karma: 6,08

Přemysl Čech

O vypočítání osudu.

14.12.2023 v 11:58 | Karma: 7,31

Přemysl Čech

O kapacitě naší planety.

24.11.2023 v 12:22 | Karma: 6,88

Přemysl Čech

O genetické manipulaci plodin.

12.10.2023 v 12:02 | Karma: 11,03