Plot v Brennerském průsmyku v Rakousku

Plot dlouhý 370 metrů a 4 kontrolní stanoviště vybuduje Rakousko v rámci zpřísnění režimu na své alpské hranici s Itálií v Brennerském průsmyku. Rakouský parlament také ve středu schválil novelu azylového zákona.

Bude vybudován nejenom plot, ale i 4 kontrolní stanoviště na dálnici a jedno na rychlostní silnici. Rychlost u přechodu bude snížená na 30 km/h. Vlaky směřující z Itálie do Rakouska bude policie stavět v obci Steinach am Brenner. Plot nebude postavený v kuse, ale bude rozdělený na 3 části, který budou blokovat volný prostor mezi dálnici, státní silnici a železnicí. Řím se ostře postavil proti a tvrdí, že to způsobí vážné hospodářské škody dopravě, ale i Evropské Unii, protože Brenner je symbol evropské integrace.

Rakouský parlament přijmul novelu azylového zákona, která umožňuje vyhlášení stavu nouze. Úřady potom mohou migranty odmítat na hranicích a následně posílat zpět do bezpečné země odkud přišli. Vláda byla nucená k zpřísnění zákona, protože loni zažádalo o azyl víc než 90 000 lidí a to je 1% obyvatel země.

Je pochopitelné, že Itálie vidí v Brennerském průsmyku symbol. To je pravda, ale problém je jinde. Itálie se podílela na svržení Libyjského diktátora plukovníka M. Kaddáfího. To mělo za následek chaos v zemi. Evropa měla s plukovníkem Kaddafím dohodu o pomoci v boji s nelegální migrací a od doby jeho pád proudí migranti do Itálie skrz Lampedusu. Podle odhadů je tam připraveno k cestě do Evropy až milión migrantů. Itálie prozatím svojí roli ochrany hranic schengenského prostoru nezvládá. Kritika Itálie ze strany Německa a Rakouska zde.

Itálie nezvládá ani svoje ekonomické problémy. Státní dluh loni dosáhl 133% HDP. Země má vysokou nezaměstnanost a nízký růst ekonomiky. Banky mají 18% špatných úvěrů ve výši 360 miliard €.  Italský akciový trh propadl od začátku roku o 24%. Více zde. Tohle by měla vláda prioritně řešit včetně ochrany hranic. Zatím nezvládá ani jedno.

Rakouská vláda jedná v zájmu svých obyvatel. Dělá to ovšem pozdě a z donucení, protože roste nespokojenost obyvatel a loni požádalo o azyl 90 tisíc lidí tj. 1% obyvatel. Když maďarský premiér Viktor Orbán stavěl plot, byl to rakouský kancléř Werner Faymann, který Maďarsko kritizoval. Neuplynulo ani pár měsíců a Rakousko na hranicích se Slovinskem stavělo plot dlouhý 4 km.

První kolo volby nového rakouského prezidenta vyhrál kandidát Svobodné strany Rakousko (FPÖ) Norbert Hofer. Je to poprvé v poválečných dějinách, co nebude budoucí prezident z ani jedné z obou vládních stran. Je to vzkaz voličů vládě, že nejsou spokojený se zvládáním migrantské krize.  Ani ekonomicky na tom Rakousko není dobře. Dluh narostl na 86% HDP, deficitní rozpočty jsou dlouhá desetiletí běžný jev, hospodářský růst je slabý. Za rok 2014 byl jen 0,4% HDP a za rok 2015 0,7% HDP.

Ekonomická a migrantská krize jen ukazuje na neschopnost většiny politiků. Evropa potřebuje státníky jako je maďarský premiér Viktor Orbán a platí to i pro Rakousko.

Autor: Martin Prášil | neděle 1.5.2016 19:18 | karma článku: 38,21 | přečteno: 1526x
  • Další články autora

Martin Prášil

BREXIT II

23.7.2016 v 18:05 | Karma: 22,14

Martin Prášil

BREXIT

23.6.2016 v 22:28 | Karma: 29,37

Martin Prášil

Obamova návštěva v Evropě

24.4.2016 v 19:32 | Karma: 32,14