BREXIT II

Velkohubá prohlášení ihned po referendu jsou jedna věc a realita několik let trvajících vystoupení je věc druhá. (investicniweb.cz)

Posledně jsem psal o Brexitu a nyní s víc než skoro měsíčním odstupem je čas pokračovat. Naivně jsem si myslel, že emoce se postupně uklidní. K tomu patří i sebereflexe jednotlivých představitelů Unie a nejvýznamnějších zemí. Nic z toho se nestalo a vše pokračuje ve starých kolejích. Naopak nadutý panák Juncker navrhuje rychlejší přijetí Eura pro všechny státy EU.

Nemenším zklamání přinesl britsky premiér David Cameron, který neunesl tíhu okamžiku a odstoupil. Díky tomu je britská politická scéna v chaosu. On si myslel, že se mu podaří prosadit změny v EU a referendum v pohodě vyhraje, ale dopředu bylo jasný, že se mu jeho úmysl nepodaří. EU je nereformovatelná a každý skeptik k tomu musí dříve či později dojít. Média si vymyslela jako jeho nástupce bývalého starostu Londýna Borise Johnsona a když to odmítnul, sesypala se na jeho hlavu hloupá kritika.

Média přinesla další velké zklamání. Už předtím nebyla v ně moc velká důvěra. Pohár přetekl, když svojí jednostrannou a často až hloupou propagandou, ve které odpůrce EU a stoupence Brexitu nazývaly hlupáky, rasisty, xenofoby a populisty. To už je moc silná káva i na umírněné lidi. Hlouběji už klesnout nejde. Bylo to pokračování propagandy z migrační krize.

Objevují se vážné míněné nápady, že vlastně k žádnému Brexitu nedojde a referendum není závazné. Příslušníci samozvaných elit dokonce zpochybňují samotnou demokracii. To tak nechat rozhodovat lidi a nevadí jim urážet voliče hlasující v referendu pro Brexit a jejich podporovatele. Jejich drzost nezná mezí. Oni jsou jediný spravedlivý, soucitný a dokonalý lidé a proto mají právo mluvit lidem do života. Mnohdy jsou přisátý na státní cecík a pořádně ho dojí. Oni nemají žádný morální právo. Zkažený média jim dávají až příliš prostoru.

Pro všechny zopakuji, že Evropa je kontinent. Civilizace je Euroatlantická s židovsko-křesťansko-antickými kořeny. Záměna Evropy za EU je nesmysl. Británie nikam neodpluje a bude pořád na svém místě ještě po hodně dlouhou dobu. Evropa potřebuje více státníků jako je maďarský premiér Viktor Orbán.

Příště se zaměřím na historické paralely odchodu Británie z EU s rozpadem Československa, bývalé Jugoslávie a Sovětského Svazu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Prášil | sobota 23.7.2016 18:05 | karma článku: 22,14 | přečteno: 564x
  • Další články autora

Martin Prášil

BREXIT

23.6.2016 v 22:28 | Karma: 29,37

Martin Prášil

Obamova návštěva v Evropě

24.4.2016 v 19:32 | Karma: 32,14