Z jaderné velmoci bezzubá myš

Takto by se dala shrnout jednou větou současná tragédie Ukrajiny. Jako jaderná velmoc by měla Ukrajina  jak lepší postavení na mezinárodní scéně u hlediska obchodního, tak politického  , tak bezpečnostního. Politici by se sakra zamýšleli jestli kroky, které vůči Ukrajině učiní nemohou destabilizovat situaci a snížit kontrolu státu nad jaderným arzenálem atd.

 

Ukrajina, vša v zájmu světového míru vyměnila jaderný arzenál za záruky velmocí a především Ruska. Záruky ohledně zákazu hospodářského nátlaku (Ale všichni víme, jak to bylo před pár lety s plynem, že... ) a záruky ohledně územní celistvosti. jak stran Ruska, tak stran ostatních velmocí. A to ještě tak nešikovným způsobem, že tzv.  Budapešťské memorandum prakticky nikoho právně nezavazuje.  Z dnešního pohledu to byla obvská strategická chyba. Alespoň z pohledu Ukrajiny. 

Nyní Ruská armáda praktiky beztrestně a bez odporu obsadila Krym coby část ukrajinského území, stejně bez odporu, jako  obsazovali v 38mém skopčáci pohraničí, stejně tak vítaná jako tzv "osvoboditel". Ukrajinská armáda potupně a bez odporu vyklízí svoje vojenské základny, tak jak vyklízela československá armáda pohraniční opevnění.  Rusko v klidu  znárodňuje (rozuměj krade) její lodě a ponorky a obrana není. A to ještě nemluvím o patrných zákulisních jednáních mezi Ruskem a Polskem o to , který kus ukrajiny komu připadne. Pánové Molotov a Ribbentrop se musí v pekle na sebe z kotle do kotle culit jak měsíček na hnůj.

Z jaderné velmoci  se Ukrajina stala  bezzubou a ponížnou myší, kvůli které si nikdo prsty pálit nebude.

 

Ze situace plyne následné mezinárodně politické ponaučení:

1: NIKDy nepouštěj klacekkterý máš v ruce.

2: NIKDY nevěř ničemu pod co se Rus podepíše.

3: Se zárukami velmocí jest  možno si tak akorát prdel  vytřít.

 

Děkujeme. Náš svět je zase o kousek lepší :-/

PS: Myslíte si ,že si nějaká velmoc bude pálit pracky kvůli Moldavsku, Pobaltí, Polsku nebo čechám ?  Já osobně si myslím že ne. Čuchám čuchám Velký Appeasement, kdy Rusku prakticky beztrestně a bez odporu  povolí překreslit geopolitickou mapu Evropy.

 

 

Autor: Martin Prášek | pondělí 24.3.2014 16:45 | karma článku: 19,02 | přečteno: 1274x