Protiraketový štít a závody ve zbrojení

Tak prý vstup východoevropských zemí do NATO a výstavba protiraketového štítu povede k závodům ve zbrojení. Alespoň podle Putina.

A já si jen říkám: jaké by to bylo krásné kdyby se velmoci předháněly kdo má lepší štít.  Protože takový deštník, ať už sebevíce sofistikovaný  vám nedonese jadernou nálož ani na New York, a ninad Moskvu , nad Peking ani nad prdelní lhotu. Takový štít jest totiž dělaný s tím, že chrání před tím, co má spadnout na kebuli, ne něco někam dopravovat.  Kdo tedy může tvrdit, že obranná instalace povede  k závodům ve zbrojeníí ? Jen ten, kdo má v plánu takové obranné prostředky PŘEKONAT. Ergo budoucí AGRESOR. 

Že se státy snaží zajistiti svoj bezpečnost vstupem do vojenských aliancí není na světě nic nového. Koneckonců, nic Rusku nebrání, stvořit si alianci podobnou. To, že nikdo ze sousedů Ruska ovšem báťuškům z Moskyvy nevěří, že by tu bezpečnost (a nezávislost) skutečně zajistili ,  za to nemůže NATO, ale reputace kterou Rusko má jako bezohledná imperiální mocnost. Koneckonců vzpomeňme na Varšavskou Smlouvu. Nikdo nechce "ochranu" od někoho, kdo z něj v zápětí udělá Ruskou gubernii. Má li Rusko záměr rozšiřovat své zóny spojenectví,  nesmí mít  pověst h oršího imperialisty nežli USA. To by znamenalo ovšem hodně slevit z carské pýchy. A to Ruský medvěd nikdy neudělá.  Ale potom se nesmí divit, že skončí ve stavu "sice velký a silný" - ale sám.

Ale když už jsme u toho štítu. Adolf Hitler také ve třicátých letech prohlásil ve své propagandě ČS pohraniční opevnění za zbraň útočnou, přetože bylo stvěné v hloubce našeho území a i střílny směřovaly do vnitrozemí. Asi měl chdák strach, že mu řopíky na pásech dojedou až na Berlín.  Nezbývá nic než si povzdechnout, jak se oba dva - Hitler tehdy a Putin dnes...... krásně odkopali.

 

 

 

 

 

Autor: Martin Prášek | čtvrtek 17.4.2014 12:43 | karma článku: 16,65 | přečteno: 572x