Nekŕmiť korytnačky

Vtipná hláška na téma koryt, korytnaček  a politiků, z úst mého slovenského kamaráda, která, jsa mnou rozvedena do následující úvahy, má zajímavé politické a společenské implikace

Jeden můj kamarád Slovák, ještě za dob mých studií a společné republiky  prohlásil,  po jednom intenzivním hledání pravdy (in vino Veritas), na adresu politiků (s vyecháním sprostých slov):

sú to korytnačky... bo im ide iba o svoje korytá.

Za ty roky jsem si na tuhle hlášku vzpoměl nesčetněkrát. Tváří v tvář rituálním tanečkům, veletočům a salto morále a jiných artistických výkonů, z jakékoliv strany, ať již oranžové modré nebo rudé, které  jsou schopni  politici všech úrovní a všech odstínů spektra vyprodukovat aby se - coby  ty výše zmíněné korytnačky - udrželi u svých  koryt, ke svému blahobytu ale ke škodě nás všech.   Měl už by být na ně konečně  vyhlášen odstřel. Nebo alespoň odchyt. Organisovat brigády a na nich korytnačky houfně sbírat jak amerického brouka v padesátých letech. Možná i DDT by udělalo dobrou službu.

A nebo, přinejmenším by postačovalo přestat je krmit. To chce ovšem vhodnou osvětu. V každé volební místnosti, na každém volebním lístku, na urně  i pod reklamami každé politické strany, hnutí nebo odborové organizace,  tak jako na cigaretách, varování  ministerstva vnitra:

" Nekŕmiť korytnačky, žerú už aj tak dosť "

" Varovanie, korytnačky sú invazívny druh "

" Aj z tvojho platu korytnačky ujedajú "

A zdravý rozum lidí, kteří se musí zamyslet. Jestli  tak náhodou nejakou tu korytnačku sami nekrmí a nehýčkají. Třeba tím,  jakou politiku tolerují těm, kterých lístky hodili do volebních uren, nebo  tím, kterému odborářskému bosovi dělají kašpárky po náměstích.  Třeba také tím, že si nasadí oranžové, rudé, či modré brýle a jejich optikou - nikoliv selským rozumem a postupem padni komu padni - pak proměřují svět.

Takže vážení,  nekrmit korytnačky. Jsou  nebezpečné.  Ony se totiž velice rády nažerou.  Ale my všichni  si to pak sprominutím vods..em.

 

PS: kdyby to někdo nevěděl korytnačka je česky želva

PPS: a tu slovenčinu jsem  už opravil, díky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Prášek | pondělí 27.9.2010 15:49 | karma článku: 11,13 | přečteno: 1117x