Může Disney natočit feministický film ?

Ano, může. Sám jsem tím byl překvapen. Variaci na šípkovou Růženku," Maleficent", v našich kinech jako Zloba - královna černé magie   totiž jinak ani nazvat nelze.

Plakát filmu Zloba - královna černé magie. Použito pro účely kritiky daného filmu.

I byla dvě království, která spolu válčila od nepaměti. Jedno lidské, kde vládla chamtivost a lakota, řízené lakomým a útočným králem. Druhá pokojná a mírumilovná Blata, plná nedotčené přírody, podivných a magických tvorů a víl. A vtěch žila malá víla Zlobilka, která se jednoho dne setkala s klukem Stepanem. Spřátelili se spolu, zamilovala se do něj , ale on jí odpustil pro lidskou ctižádost. Posléze v touze po královské koruně ji podle zradil a  zle jí zmrzačil. Připravil jí o její vílí křídla, které přinesl na hrad.   Tak by se dala zkráceně uvést zápletka filmu. Zbytek je Šípková Růženka postavená naruby, vyprávěná z perspektivy zlé královny, ve kterou se víla Zlobilka ponížená , zrazená , zmrzačená a bez křídel, promění.

Při pohledu na film zažívám silné deja-vu. Kdypak jsem už takový pocit měl , Ano při čtení genderově korektní Červené Karkulky , kterou  v roce 2003 a posléze 2005 vytvořilo i z peněz daňových poplatníků podporované hnutí Nesehnutí. Zvláštností této  genderově korektní verze Červené Karkulky je fakt, že jest odstraněn naprosto veškerý mužský pozitivní prvek. A to až někdy komicky.  Karkulk má maminku (ale ne tatínka), bydlí v ulici B. Němcové (Proč ne třekba K. Hynka Máchy ?). A podívejme se, co se v pojetí feministek stalo se všemi mužskými  postavami.  Tatínek - ten vůbec není. Učitel, ten jen dává úkoly a klade nároky. Hajný ? Ten někde běhá a zápletku tedy řeší paní hajná. Jedinou mužskou postavou  zůstal - záporňák vlk.  Proč ve jménu genderové korektnosti není  ženský element zobrazen taky jako nositel záporných vlastností, a proč tedy nebojují s vlčicí ?

Protože dle feministek a genderistek ženy žádné špatné vlastnosti nemají, nositelem všeho zla je muž.  Vlk je tedy vylíčen spíše jako sexuální loudil, jako pedofil z bombony u  dětského pískoviště. A když jej chytí je , samozřejmě humánně  (včetně anestezie pampeliškovým vínem) odoperován (ergo kastrován). a pak jako neutralizovaný zapřažen do práce, nebo předán policii.

Analyzujeme li vškerý mužský element filmu Maleficent, musíme si chtěnechtě připadat podobně.

Starý Král vládnoucí říši lidí je lakomý a dobyvačný a vyvolá válku. Jednoznačně záporňák.Mladý Stephan ten je jako mladý jen  neupřímný a dá přednost karieři, poté zrádce který mrzačí (Připraví Zlobilku o její vílí křídla ) a ke konci zlý, úskočný a sebestředný - ale především strachem z pomsty napůl šílený  král připravující válku .

Havran Diaval, kterého Maleficent proměnila v clapa, její věrný služebník je naprosto submisivní téměř bez odvahy a bez možnosti klást jí jakýkoliv odpor. Zcela ovládán,  Maleficent s ním může  doslova orat a vláčet, když pro ni dělá špinavou i čistější práci, abysemadam neušpinila. 

Pak tu máme prince Filipa, který je  typem nevspělý mamánek, patrně poprvé venku z hradu.  Nemotora, který ani nedostal příležitost hnout pro princeznu Auroru (růženku) prstem a tak je do její postele dopraven jako levitující balík v bezvědomí. Není tedy divu že bez jeho vlastního úsilí o její záchranu není jeho láska opravdová a jeho polibek tedy nefunguje. 

Takže už to můžeme schrnout, kde film přesně kopíruje feministická paradigmata a chcete li i předsudky.

1: Když je ženská zlá  to proto, že jí nějaký chlap lhal zradil, ublížil a (citově) zmrzačil, ergo nemůže za to. 

2: I když je ženskáý zlá, vlastně není až tak docela zlá ale vlastně hodná. 

3: Chlapi jsou  cházka špinavá, lakomá, agresivní, ctižádostivá,  zrádná a zeny mrzačící verbež a pozitivní mužský vzor neexistuje.

4: jediná úloha muže je naprosto ovládaný otrok nebo dekorace . Ani k tomu polibku spící princezny není dost dobrý.

5: Opravdová láska muže k ženě neexistuje

Po Skyfalu, který je pro změnu Ódou na matriarchát tak světovou kinematologii obohatil další film, který by měl býtperomítán s varování "Pozor, obsahuje podprahový feminizmus".  Jo z indoktrinací publika pro feministickou věc je třeba nadálepřinejenším u některých titulů  počítat jako s hotovou věcí.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Prášek | pondělí 2.6.2014 8:21 | karma článku: 14,30 | přečteno: 543x