Když datovku nechcete, naženem vás do ní - COVIDEM

Jeden by až žasnul, k čemu všemu se  dá pandemie COVIDU využít. V té poslední  variantě je to k nátlaku na živnostníky, kteří si  datovku prostě nechtěli zřídit.

Nejnovější covidová absurdita je v podstatě povinné vnucení datových schránek živnostníkům - těm, kteří ji mít nechtějí. Tomu by jeden nevěřil. O co jde ?
Počínaje 17. lednem vyhlásil stát povinnost pro zaměstnavatele provádět u zaměstnanců  pravidelně v 5ti denních intervalech antigenní covid testy.   V případě jejich pozitivity pak stanovil  povinnost HLÁSIT onoho bídně pozitivního zaměstnance hygieně přes webový formulář.

Tohle nám říká moudrý vládní covidiový portál: 

Pozitivní výsledek testu

Zaměstnavatel musí pozitivní zaměstnance nahlásit příslušné KHS (Krajské hygienické stanici). Učiní tak pomocí webové aplikace https://samotestovani.uzis.cz/, do které se přihlásí přihlašovacími údaji do datové schránky. Učinit tak musí do 24 hod. od provedení testu pro každého zaměstnance.

A kdyby to nebylo jasné, tak přituhuje.

Důležité: Do webové aplikace se lze přihlásit pouze přihlašovacími údaji do datové schránky! Jiným způsobem se přihlásit nelze. Datovou schránku si můžete založit na Czech POINT, nebo i online, pokud máte nějakou z NIA (BankID, MojeID, eObčanka, Mobilní klíč k eGovermentu). V případě založení Datové schránky online přes NIA jsou údaje k Datové schránce doručeny ihned. Více o založení Digitálních identit (NIA) na chciidentitu.gov.cz.

Takže jestliže Pepa obkladač zaměstnává Frantu přidavače, datovou schránku k ničemu nepotřebuje. Jakmile ovšem V PRÁCI v rámci povinného testování zaměstnanců Franta nosoštourem zabarví dvě čárky antigenního testu, už si jí musí pepa zřídit.Pokud nemá ještě ani bankovnmí identitu tak to do 24 hodin nestihne a patrně se vystavuje citelné sankci. Když se ovšem Franta otestuje sám mimo práci,  zaměsnavatel řešit nic nemusí.
 

A samozřejmě se nedočtete, jestli takto máte postupovat taklé jako OSVČ. Tedy jestli jako živnostník  musíte přes formulář hlásit i sám sebe v případě pozitivního testu.Ale zřejmě ano..  Takže i ta Maruška Obecná,  která uklízí  na ŽL u nás v paneláku, nebo Pepa Běžný, který na žl já nevím, vypomáhá v domácnosti,  v případě pozitivního testu musí štandopede zřídit datovou schránku, jen aby mohl sám sebe nabonzovat.  Což v praxi znamená, že zřídit si jí kvůli hygieně bude muset V PODSTATĚ KAŽDÝ podnikající, neb podle statistiky onemocníme všichni. .  A pak se stát diví, že lidi  na jeho opatření řečeno slušně, z vysoka defekují.

Uz v minulosti jsem se tématu vnucení  datových schránek lidem, kteří je nechtějí (protože kdyby chtěli, tak UŽ JE MAJÍ), věnoval v článku: ZN: zmenšili jsme vám dvůr. Zato sobě prodloužili bič! Váš stát. Včetně  zákeřnosti takového postupu a včetně neblahých důsledků, které to může na lidi a malé firmy mít a není třeba se opakovat, ostatně, kdo chce, ten si přečte.
Zarážející je ovšem jiná věc. Jestli STÁT  chce mít opravdu kontrolu nad šířením epidemie, tedy dnes v časech omicronu alespoň iluzi, očekával bych, že právě reportování případů pro lidi učiní co nejsnažším, bez nutnosti se uvazovat k dalším věcem s potencionálně závažnými důsledky. Ale asi jsem se spletl..
Kolotoč absurdit kolem netopejří chřipky opsal další otáčku ve svém šíleném reji. A jedinou útěchou prostého člověka  je  pak škodolibá představa, co by dělali takoví Buddhisté, kdyby se jim takhle rychle otáčelo i  kolo dharmy... Asi by také přišli o svůj pověstný klid a nadhled..
 

Autor: Martin Prášek | středa 26.1.2022 11:47 | karma článku: 29,12 | přečteno: 951x