Irák na cestě aneb: A kolik lidí denně zabil Saddám Husain ?

Dalším jedovatým plivancem, ležícím někde v temné žumpě mezi lží a propagandou nám pan Fojtík sugeruje, jak v Iráku za Saddáma byla ehm samá pozitiva a sociální jistoty, a jací že jsou američané vrazi. a kolik strašně moc je za nimi mrtvých. Na co ve své pověstné kvalitě a objektivitě pozapoměl, je ovšem spočítat počet hrobečků za samotným Saddámem Husainem. Tak jsem si dal tu práci věc alespoň odhadnout.

Je to práce nevděčná a popravdě řečeno, nepřesná. Saddám, jako každý diktátor, řídící autoritativní stát, se řídil totiž Stalinovým heslem:  Net čeloveka - nět problema. A tak dopátrat se spolehlivého čísla, přesného "na kusy" je  nemožné. Protože i v nejlepším úmyslu pracující historici a znalci problermatiky mají jen kusé a neúplné informace. A podle všeho, přesný přehled neměl ani Saddámův režim sám.

Saddám Hussain vládl v Iráku od nucené rezignace generála Ahmada Hasana al-Bakra  16. července 1979. Za ukončení jeho vlady považujme 01.05 2003. To jest bratru 8 712 dní.

 Za tu dobu stačil odrovnat, namátkou:

1: 400 000 lidí (spíše více) v Irácko Iránské válce (Irák ji vyvolal). Velká část v Iránu, jehož města a civilisty bombardoval.

2: 10 000 Yperitem zplynovaných kurdů

3: 8 000 lidí včetně stovek žen a dětí při vybití klanu Masouda Barzaniho, vůdce Kurdské Strany pracujících.

4: 180 000 Kurdů v rámci takzvané "al Anfal kampaně" 

5: 200 000  Šhiitských muslimů ( Nedá se určit kolik z nich bylo zabito, kolik se stalo utečenci atd )

6: 250 000 dětí a civilních obětí v době, kdy po první válce odmítal 4 roky přijmout plán  OSN na zmírnění dopadu sankcí  na civilní obyvatelstvo, známý jako OIL FOR FOOD.

A jako třešničku na dortu: nejméně 1 000 000 lidí v rámci politických perzekucí a "boje z vnitřním nepřítelem" v době své vlády.

A to budu ještě hodný a nezahrnu zde 100 000 až 300 000 - odhady se různí  -  obětí , které zemřely v souvislosti (jako přímé oběti vojenské činnosti, nebo oběti  důsledků války,  částečně překrývajícíc s bodem 6 ) s  první válkou v zálivu,  i když tato byla přímým důsledkem jeho invaze do Kuvaitu. 

Sečteno a potvrzeno, jen v těchto přípdech se počet odhadovaných obětí vyšplhal na cifru 2 miliony 048 tisíc lidí.   To je průměrně nějakých 235 lidí deně.

Dovedete si to představit ? 1431 hrobů  po 1431 řadách. Při použití hrobu metr krát dva s třiceticentimetrovým rozestupem mezi hroby by takovýto hřbitov zabral plochu  3291 krát 1860 metrů.  Pro představu jsem takovou plochu vytyčil na mapě Prahy.  Jaký plivanec je celý proti tomu  Staromák, václavák , Riegrovy sady dohromady.

Ano jsem si vědom, že daná čísla nejsou moc přesná, že se jedná o odhady, že se tedy  mohou přesná čísla podrobným průzkumem budou měnit  měnit nahoru i dolu jak u jednotlivých incidentů, tak i to, že výčet incidentů není rozhodně konečný.   Problematika je  obsáhlá, hodná spíše doktorandské práce na  nějaé fakulotě, nežli jednomu blogu.  Jsem si také vědom, že jsou sahy u mnohých objetí Saddámovu odpovědnost relativizovat ve stylu že o tom Spojené Státy věděly a kdesi cosi. Ano, ale Saddám Husain byl ve své zemi suverén, byly to  JEHO rozkazy   a byl to ON kdo nesl ve své zemi absolutní moc, tedy nese i absolutní zodpovědnost .

Ano, lze souhlasit, že situae v Iráku není ideální. Nicméně ať chcete nebo ne, průměrných  20 mrtvých denně oproti 235 je rozhodně pokrok.

Autor: Martin Prášek | neděle 8.6.2014 9:05 | karma článku: 19,59 | přečteno: 1122x