Česká politická stonožka.

Vítejte v protektorátu "Bóhmen und Covidáren". Ve středu  kolem 22 hodiny poslanci schválili takzvanou novelu pandemického zákona. A mě se při sledování jejich výkonu vybavil jeden z  nejhorších filmů historie "The Human centipede"

V onom hororovém filmu, česky známém jako "Lidská stonožka", vyskytuje jako hlavní záporák a zlosyn šílený chirurg. Tento kolega dr Mengeleho je fascinován členovci, jmenovitě stonožkami. Stonožka, podle  něj, je složena z článků, které jsou v podstatě autonomní, tedy nezávislé. Mají oddělený krevní oběh,  mají autonomí dýchací soustavu  a mají oddělenou i soustavu nervovou. V podstatě je každý článek nezávislým stvořením. A jediné, čím jsou spojeni, je v podstatě jen (vnější) kostra. A trávící soustava.  V podstatě jsou ústa  jednoho článku rektem toho předcházejícího.  A i přesto jsou to evolučně velmi úspěšní živočichové a obávaní predátoři. Protože se jednotlivé, vpodstatě nezávislé články naučily kooperovat ve prospěch celého jedince.
I rozhodl se milý chirurg, že si jednu takovou stonožku vytvoří z lidí. Prostě odchytil tři mladé lidi a s využitím svých fenomenálních chirurgických schopností z nich sešil stonožku tak, že  je  napojil jako články, jednoho  ke druhému. Ano, přišil hlavu  k zadku toho předchozího a  zároveň propojil jejich trávící soustavy (sic!). Takto vzniklého tvora se poté snažil cvičit a trénovat jako domácího mazlíčka. (zde trailer)
A já si tak, po  schválení pandemického zákona, představil  takhle sešitý celý náš parlament.  Pěkně 200 poslanců, jeden za druhým. Pěkně hubu k zadku tomu předchozímu a spojit trávící trakty.  Taková pěkná Česká politická stonožka. Bizarní příměr?
Ani ne. Ještě před volbami se tehdejší opozice, tj dnešní vládní koalice chvástala, jak to budou dělat jinak.  Jak Babiš s Hamáčkem  s tolerancí komunistů všechno co mohli zkazili, (což byla mimochodme pravda) Že oni budou pokračovat jinak. Ohleduplně, bez represí, bez drakonických sankcí, s kompenzacemi zasaženým podnikatelům a především bez zásahu do základních práv, svobod a fungování demokratického systému, atd.
A tu máš čerte kropáč! Pětikoalice vyhrála volby a...  Prohodili se lidé u koryt s těmi  za koryty, Názory a činy zůstaly stejné. Ti co mlaskají  u koryta nyní, chrochtají tu stejnou písničku jako ti, co tam byli před nimi, možná ještě horší. Přejali jak jejich rétoriku tak chování a to prosím včetně novely Pandemického zákona.   A ti, co byli od žlabů odsunuti, přejali argumentaci těch, které vystřídali. Včetně kritiky zákona, který sami zaváděli a navrhovali a v bodech, na které oni sami z vysoka kašlali. A vadí jim najednou tytéž věci, které, jsa u kormidla, vrchnostensky ignorovali.   Co na tom, že ještě když měli moc, mluvili a chovali se úúúplně jinak.  Dokonale tak  obě skupiny naplnily smysl jadrnného Českého pořekadla "Dělat si z huby prdel".  Ten příměr  s 200 poslanci sešitými "na stonožku" už rozhodně není tak birarní.Naopak,  v tomhle světle dostává naprostý a ultimativní smysl.
Ovšem ta Česká politická stonožka, ta by musela být sešitá dokola do kruhu. Schvalování pandemického zákona totiž ukázalo, že naše slavná sněmovna a politika není ve své podstatě nic jiného, než uzavřený oběh sr.... ehm výkalů.

Autor: Martin Prášek | čtvrtek 3.2.2022 9:54 | karma článku: 35,56 | přečteno: 3223x