Čeká i Brno "chyba lávky" ?

V sobotu odpoledne kolem 13. hodiny došlo v  Praze ke zřícení tzv. Trojské lávky. Kromě 4 zraněných si neštěstí naštěstí nevyžádalo lidský život.

Mysleli jste si, že se v sobotu v Tróji nic neděje ? Chyba lávky !  Komentuje zřícení  tohoto můstku pro pěší   internetová komunita.S cynizmem sobě vlastním.

Nad příčinou zřícení lávky visí stále otazníky a jsou protichůdné informace od požkození povodněmi a zanedbané údržby na jedné straně, a dušování se magistrátu, že nic nezanedbali.
Nicméně, ve virtuálním prostoru koluje následující  obrázek.

Trojská lávka

To, že byl most nepřetržitě monitorován čidly s dvouminutovým intervale nikým menším, než ČVUT.  Která samozřehjmě ještě před pádem (prý) nezaznamenaly žádnou chybu.Z pádu lávky se tak stává stavitelská záhada srovnatelná s ground zero ;-). Ale ani o tomhle tento blog není.

Zde i z wikipedie,  se dozvíme, že Trojská lávka byla  mostem visutým, kde na nosná lana,  kotvená  na břehu a vzepřená dvěma pilíři, jsou navlečeny prefabrikované  betonové díly. Dozvídáme se o  korozi nosných lan, konci životnosti a neopravitelnosti konstrukce.

Proč tu však mluvím  v nadpise zrovna o Brně ? Lávka podobné konstrukce,  i když bez pilířů a tedy  jen o jednom mostním poli, se nachází i tam. A to dokonce dvakrát.  První se nachází  na Svratecké ulici, poblíž zastávky tramvají "Svratecká" u budovy místního Sokola, vedoucí k hospůdce "Turbína".

Druhá lávka, stejné konstrukce jako ta první, na mapách označovaná jako "Letenská lávka", se nachází v Bystrci,  naproti zastávky tramvaje "Kamenolom", se kterou spojuje pro pěší  ulici "Pod horkou". Lávku také hojně využívají výletníci a cyklisti při cestě údolím Vrbáteckého potoka (zvabé údolí oddechu)

Letenská lávka, Brno

Foto pochází z wikipedia commons a je volněvšiřitelné

Sice ani jedna z Brněnských lávek nebyla zasažena povodněmi, ale ve virtuálním prostoru se mi nepovedlo vyhledat  jakékoliv zmínky o kontrole stavu obou konstrukcí. Které jsou té zřícené Pražské, přinejmenším technologicky, velmi podobné. Navíc se domnívám, že obě Brněnské lávky jsou starší, než ta Trojská.

Takže Brňáci můžou plesat, že "jim to ještě nespadlo, a cajzlům v práglu už jo"  Nicméně, má otázka z nadpisu článku je plně na místě. Možná by nebylo od věci, kdyby si Brněnské úřady  na oba výše zmíněné objekty "posvítily".

 

Autor: Martin Prášek | pondělí 4.12.2017 9:20 | karma článku: 18,07 | přečteno: 1028x