Metanolová chobotnice ...

(aneb, co by si měla veřejná správa (podle mě)) počít? Příměr o chobotnici v metylové aféře imho sedí. Výraz "Chobotnice" se běžně užívá pro popis organizace mafiánského typu a o tyto organizace se zde zcela jistě jedná. Něco se dá dočíst třeba zde: http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=665492.  

Podle mého mínění se jedná o několik souběžně, mimoběžně a propojeně fungujících organizací na výrobu a distribuci nelegálního alkoholu, které ovšem mají zřejmě společné krytí - někdo musí sanovat finance, celníky, policii, shánět kolky a další potřebné náležitosti. Tuto službu "někdo" poskytoval do nedávna všem účastníkům businessu. Nyní se zdá, že několik organizací na střední úrovni bude obětováno: "vietnamská stopa" (viz Cheb), "polská stopa" (viz plnivo do odstřikovačů), možná ex-SSSR. K řídícím a hlavně krycím strukturám se řešení ani stíhání podle mne zatím ani nepřiblížilo, to by nemohla naše vláda uvolňovat takovéto báječné informační balónky: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/kalousek-navrhne-vlade-nove-kolky-umozni-prodej-noveho-alkoholu/842210Co tedy vláda (a potažmo veřejná správa) měla podle mne dělat? Inu, měla konat a to již minimálně od roku 1998, to zaprvé (kdy se poprvé informace o černém kšeftu s lihem dostaly na slunko boží).
Co má dělat nyní? Pokud udělala a) zakázala prodej alkoholu nad 20% (kde se vzala tato hranice jest mi záhadou, ale to sem teď nepatří, na věci to nic nemění), měl dělat b) c) d) až žet.
A co to „a-žet“ podle mě je?

  • Koordinovat a informovat partnery, vyšetřování, pomoc a další činnosti v rámci EU - k čemu jsou expertní týmy ministrů financí, zemědělství, zdravotnictví a průmyslu a obchodu- přece jde o goodwill naší ekonomiky, státu, výrobců, to nestojí za námahu se postarat o svou zemi?
  • Dovézt a distribuovat lék z Norska - zajistit jeho proplácení zdravotními pojišťovnami pod hrozbou odebrání licence pro nespolupráci při obecném ohrožení (jak jinak definovat současný stav, kdy se neví, která lahev je bezpečná než obecným ohrožením?)
  • Povolat protichemickou jednotku AČR pro pomoc kontrolách a odebírání vzorků tak, aby byla pokryta síť aspoň krajských a bývalých okresních měst v případě rozsáhlejšího ohniska i další sídla dle potřeby.
  • Koordinovat pomoc a vyšetřování s kraji - místo studené občanské války a blbé cynické předvolební kampaně, kdy vláda kydá na kraj, kraj na vládu a lidi mezi tím slepnou a umírají. 
  • Provozovat jednu centrální web stránku, kde budou průběžně doplňované veřejnou správou garantované informace v jazykových mutacích CZ, EN, D, SK, H, PL o otravách, jak ji poznat a na které výrobky si dát pozor. Odkaz na tuto stránku pak publikovat na veškeré portály státní a veřejné správy, od nejmenší obce holedupki.cz po mestopraha.cz. (čili ne jak je to dnes, že to člověk hledá po novinky.cz nebo aktualne.cz – všechna čest a dík jim za to.... )

Tento problém není jen ukázkou prorostlosti černého mafiánského kšeftu do legálního businessu, je to ukázka paralýzy naší veřejné správy. Neschopnost včasné a komplexní reakce na jakýkoliv reálný problém. Oni umějí jen zakazovat, odsouvat v čase, vymlouvat se, bagatelizovat a nemohou-li již dál problém zatlouci, pak jej hodí na někoho jiného - viz ministr zdravotnictví  Heger (TOP09) v OVM v neděli, kde řekl, že se jedná o lokální problém. Pche!
Toť můj názor. Sečteno a podtrženo: máme co dočinění s mafiánskou strukturou. A těch mafií tu máme, jako když nasere a rozšlape. A vláda? Vláda chystá nové kolky pro nový alkohol. Hodně štěstí, Česko!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Praks | středa 19.9.2012 10:58 | karma článku: 18,07 | přečteno: 973x
  • Další články autora

Josef Praks

Odešla Sedmikráska

13.3.2014 v 7:08 | Karma: 13,98

Josef Praks

Dobrá zpráva pro „srdcaře“

28.2.2013 v 6:40 | Karma: 13,17