Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klíč k určení státu ve stavu bankrotu

Rád bych se zamyslel, jak to asi vypadá a jak se dá poznat stát potácející se na hraně bankrotu, nebo se řítící k oné hraně a následně padající za ni.

Takový stát se jistě bude snažit vybírat, co nejvíce různých daní, bude přidávat daně nové, dosud neznámé (třeba se rozhodne zatížit spotřební daní víno nebo někdy příště borůvkový džus nebo mrkvový extrakt), stávající daně bude navyšovat a šroubovat vzhůru, aniž zpět dá dotčenému plátci pranic (např. zdraží o 50% dálniční kupony, nebo zavede elektronické mýtné pro pěší, kdy všichni od juniora po seniora budou označení nastřeleným čipem v oblasti čelního laloku – aby se to následně jednoduše skenovalo). V takovém státě nebude problém sestavit kdykoliv státní rozpočet, vždycky se tam napíše, co ruka automatickým psaním nakreslí. Ono je jedno, jak to vyjde, hlavně že se utrácí. Tento proces se samozřejmě „zpíáruje“ vážným kýváním hlavy do kamery s upřeným pohledem hada, šamansky se zopakuje mantra o rozpočtové odpovědnosti a komu to bude málo, ten může pro hubu dostat v podloubí na hubu…

V takovém státě bude docházet k masivní demontáži a suspenzaci sociálních programů pod líbivými hesly „Každý za svoje“ a „Jen silný přežije“. Zapomenut bude Otto von Bismarck (jistě nějaký pomýlený „dederónský socialista“ ) hlásající, že stát je tak bohatý, jak je bohatý jeho nejchudší…Aby se vše zjednodušilo a počet vyplácených mandatorních výdajů se snížil odpovídajícím způsobem stačí provést pod pláštíkem IT projektu citlivou reformu, která vhodným načasováním na zimní měsíce řady darmojedů poníží – krizoví manažeři Hlad a Chlad vědí, co a jak je třeba…

Pokud v takovém státě bude mít občan útlaku dost, nebude mít šanci se dovolat spravedlnosti u řádného soudu. Soudy v takovém státě se budou přednostně zabývat kauzami ženoucími zadlužené lidi pod mosty, rozdělovat rodiny dle klíče – bohatý = pravda. Děti budou odebírány úředníky matkám přímo z náručí nebo při procházce na ulici. Pokud nebudete mít štěstí a nebudete součástí lenního systému, anebo aspoň zadobře se známými advokátními čarostřelci bude pro Vás libovolný bagatelní spor znamenat Váš osobní konec. Ve volných chvílích se budou pracovníci justice zabývat šarvátkami mezi sebou, shromažďováním kompro-materiálů ze zvlášť zajímavých spisů a jejich „líkování“ za úplatu tomu, kdo dá víc, nebo pro strejčka Příhodu, pokud jim v tom chaosu a zmatku  ještě půjde o kariéru.

Veřejné finance na úrovni od komunální, přes krajskou až k výšinám státním budou ve stavu trvalého rozvratu a žití z podstaty. Jediná funkční a dlouhodobá koncepce bude „vysoutěžit co nejlépe“. Bude se rozdělovat čím dál transparentněji a otevřeněji, peněz se však bude čím dál více nedostávat. Na všechno bude štempl, na všechno bude metodika (povětšinou i s mariánskými hvězdičkami), nicméně k hrůze kontrolorů, všechno na co sáhnou bude fligna či fake. Výsledkem bude stav, že do „hvězdiček“ peníze potečou a z „hvězdiček“ nedostaneme ani centík, neb všechny programy budou cinklé – toto zatíží již tak zkoušené rozpočty, nebo někdo ty rozdělané práce „vykešovat“ musí. Ano, čtenáři, uhodls: vykešujeme to my, co platíme daně…

 Státní správa bude ve stavu volného pádu. Úředníci jako jediní v našem širém „“Hvězdičkově“ bez zákona o definitivě se budou potácet v krizi loajality od apatie k otevřené korupci či kriminálním akcím a ti poctiví (protože opravdu chtějí něco dobrého pro tuto zemi udělat), kteří tam stále zůstanou,  budou zralí na léčbu prozacem nebo elektrošoky. Jejich odměnou bude sledovat kariérní postup „special forces“ v oblasti subalterních úředníků, nepostradatelných expertů, co nic neumějí, nemajících tituly podepřené reálnými studijními výsledky a nemohoucích se vykázat žádnou relevantní pracovní referencí, ale zato beroucích vyšší platy než premiér či prezident země a to často s jejich plným vědomím, souhlasem a záštitou. Státní zaměstnanci, co absolvují frontální lobotomii, budou mít cestu otevřenou na přední místa kandidátek nebo rovnou do vlády. Nebudou mít totiž žádné zábrany, všechno jim bude připadat „tak nějak povědomé“ a budou se snad tedy rychleji zapracovávat než „sběr“ z ulice.

Ozbrojené síly a lhostejno či policejní nebo vojenské budou podvyživené a destabilizované několikerou reformou a reformou reforem. Běžné budou změny za pochodu, rozpočet se bude měnit pod rukama s tím, že prioritně se budou realizovat výhradně zakázky a aktivity, na nichž je na úrovni politické shody zajištěn vývar. Že se občas neotevře padák, nebo nevzlétne letadlo či předražený obrněnec najede na minu ze záchodové trubky a hnojiva a rozpadne se na šroubky, nás nesmí rozkolísat. Jako člen tábora míru a vážený spojenec té jediné opravdové velmoci máme své závazky, ať nás to stojí, co to stojí… V policii pak bude maximální pozornost věnována na opakované přešatění  a přezbrojení, časté bude i malování služeben, praní služebního prádla či přestříkání vozového parku. Specializované útvary budou rozehnány, nebo aspoň nesmyslně slučovány, klíčovým vyšetřovatelům bude dáváno na odiv, že jsou zbyteční nebo rovnou nežádoucí.

Stavy opozice a t.č.  vládnoucí soustranice budou na bodu veřejně okázalého mrazu či přímo nenávisti, ale o to intenzivnější neokázalé zákulisní spolupráce pod heslem: „co spojil business, to cizí kmotře nerozlučuj! Přestupy a parlamentní rošády jsou pak řešeny s grácií koňských handlířů i s odpovídajícím slovníkem a odbornou terminologií.

Suma sumárum -  teď stačí jen vzít si tužku a zpětně odškrtávat dle reality, jak jsme na tom, v našem fiktivním a snovém "Těžku" dle výše naznačeného textu.  Osobně děkuji "hvězdičkám" za „šengen“ a pomalu se balím. Ale kam? Kam?

Autor: Josef Praks | pondělí 27.2.2012 13:25 | karma článku: 20,35 | přečteno: 1076x
  • Další články autora

Josef Praks

Odešla Sedmikráska

Motto: Zemřela dáma Do hrobu dána Siroty po ní zůstaly A přicházely pak do kin Volaly "krindapána" A režisérku svou hledaly...

13.3.2014 v 7:08 | Karma: 13,98 | Přečteno: 747x | Diskuse| Kultura

Josef Praks

Jsme "nepřizpůsobivými" v EU ... (?)

Motto:"„Ať nám do toho Evropská unie nekecá. Už je toho opravdu moc, tohle překračuje všechny možné i nemožné meze,“ Václav Klaus"

20.7.2013 v 7:39 | Karma: 18,76 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Společnost

Josef Praks

Dobrá zpráva pro „srdcaře“

Aneb zamyšlení majitele nemovitosti, pronajimatele a klienta CZ bank. Následující úvaha je dedikována srdcařům – tedy lidem, kteří podle známé charakteristiky mají ve dvaceti letech srdce na pravém místě, ale toto srdce jim po třicítce začne hypertrofovat, až převládne nad rozumem.

28.2.2013 v 6:40 | Karma: 13,17 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Josef Praks

Boj o Palacha aneb „Kto za pravdu horí“

Motto:“ V českém parlamentu manipulátor a lhář obviňuje manipulátora a lháře z manipulace a lži.“

10.2.2013 v 17:53 | Karma: 20,61 | Přečteno: 583x | Diskuse| Společnost

Josef Praks

Demokracie v Česku není ani navoněná, ale už jen zdechlina (?!)

Od listopadu 1989 přemýšlím a kladu si spolu s knihou Ivo Možného – Proč tak snadno?

1.2.2013 v 13:09 | Karma: 24,13 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1172x
je mi přes 40 a není mi jedno, co se v naší zemi děje...

Seznam rubrik