Ach to státu hanobení,

nad ně věru není, nad ně věru není. Nemohu než souhlasit s undergroundovým bardem. Rád by jeden pochválil, co druhý pro třetího nezištně udělal, to by ale nemohl psát své blogy o Těžku. Leč těžko je, těžko, k hanobení jest zatím vůkol v tomto státě skoro všecko – kam se dívej, kam se uber - všade cosi nebo alespoň něco.

Co zatím snad jediné zůstává k pochvale, ale i zde se pomalu smráká, je internetová svoboda. Média tištěná a hůř: vysílaná – tam je píseň jiná, melodie mollová. Vím, že si každý můžeme svobodně vybrat: číst – nečíst, dívat – nedívat. Že by se však zde obecně dalo zavadit o skutečnou pluralitu, otevřenost diskuze, uvádění zdrojů nebo dodržování elementárních zásad etiky (ano, etika opravdu existuje!) či normálního lidského studu o selském rozumu nemluvě, to spíš objevíte v Xaverově v kleci ptáka Dodo než výše zmíněné vlastnosti v našich mainstream médiích.

Osobně bych nechtěl být ani vteřinu v hlavách našich „investigativců“ specializujících se na zveřejňování soudních spisů, tajných materiálů, odposlechů nebo na vysílání záběrů policejních či jiných bezpečnostních kamer. Existuje nějaká škola či školení v tomto státě učící, že to, co dělají, není žurnalistika a žurnalistika investigativní tím míň? Existuje nějaká obrana proti dravému hyenismu, proti institucionálnímu stalkingu prosakujícímu a otravujícímu (nejen) naši mediální frontu? Jak se bránit proti bujícímu prorůstání médií a lobbisticko-politických zájmových skupin, jež nás svými „výrobky“ bombarduje ze všech stran?

Jsme to vůbec zajímavá země se zajímavými vztahy (pomohu si trochu přeformulováním nesmrtelného výroku nesmrtelného Franka Zappy): Novináři, co nesmějí nebo neumějí svobodně psát, píší nebo mluví o politicích, co nechtějí, nebo neumějí svobodně a řádně spravovat svou zemi pro lidi, co nechtějí nebo neumějí projevit svou svobodnou vůli a sebevědomě se domoci svých práv a odpovědně naplnit své povinnosti. Pokud se nám všem tuto pokřivenou rovnici nepodaří narovnat, bude náš stát stále k hanobení, Svoboda bude jen nepříliš často užívané příjmení a celkově nedosažitelná chiméra, tištěná média budou vhodná leda pro zatápění či vycpání bot, média vysílaná pro „kulisu“ u pivka a internetová pro „brouzd a klik“ na zabití času než se naplní na 100% free porn or movie download …

Autor: Josef Praks | úterý 28.2.2012 13:36 | karma článku: 10,00 | přečteno: 661x
  • Další články autora

Josef Praks

Odešla Sedmikráska

13.3.2014 v 7:08 | Karma: 13,98

Josef Praks

Dobrá zpráva pro „srdcaře“

28.2.2013 v 6:40 | Karma: 13,17