7 kuliček z Airsoft pistole nesmí sestřelit naše osobní svobody!

Nechci zde rozebírat samotný "Chrastavský útok", toto téma považuji za dostatečně mediálně přežvýkané, omezím se na hodnocení, že samotný čin je odsouzení- a trestu- hodný. Proč?  

V žádné slušné společnosti se na nikoho nestřílí, prezidenta tedy nevyjímaje. Co tento čin říká o nynějším stavu Česka? Než se začneme bičovat a bědovat, že Česko tamto a ono, selhání ochranky apod. - mám otázky k zamyšlení: Je normální země a slušná společnost Norsko? Zde atentátník, skutečný vrah, běhal dlouhé desítky minut a kosil oběti jak králíky. Je normální země a slušná společnost Švédsko? V této skandinávské zemi „sejmuli“ Olafa Palmeho a dodnes se neví, kdo a proč (teorie jsou, závěry však chybějí). Je normální země a slušná společnost USA? S celou tajemnou causa Kennedy a dalšími? Byla slušná země a společnost 1. ČS Republika? Obětí atentátu byl ministr Rašín.

 Můžeme opravdu srovnávat Chrastavskou událost s opravdovými atentáty?

Chci jen poukázat na výše zmíněné, abych dodal snad správné měřítko k hodnocení hojně přetřásané události. Je to jistě vážná věc, ale nepodlehněme hysterii. Využijme veřejný prostor ke kultivaci (nejen politické) diskuze, ukažme jasně a zřetelně, že použití zbraní je nepřijatelné.

Ze všeho nejvíce nás všechny prosím: Nenechme si vnutit myšlenky o stavu "ohrožení" a pod rouškou snah o "klid na práci" o zatočení s "pisálky a rozeštvávači" si nenechme vzít či omezit naše občanské svobody. Snaha o přiškrcení, o utažení šroubů, o nasazení náhubku svobodě slova a vlastně svobodě jako takové, je ve vzduchu a hlavně v prohlášeních "mocných" podle mne cítit čím dál více. To, že se nyní "naši" politici cítí osamělí, ohrožení, doslova jako příslovečný "kůl v plotě" není chyba jen nás - občanů. Naše "správní a politická" reprezentace by se měla chytit za nos a měnit zejména sebe (Pro začátek postačí stará dobrá sebereflexe, po staru, chcete-li zpytování svědomí.). V žádném případě nemohou pro své chyby, pochybení (chcete-li kriminální činnost) regulovat a omezovat nás - občany. Naši politici nám naše svobody nedali, nemohou nám je tedy ani brát!

Děkuji za pozornost.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Praks | pátek 5.10.2012 12:13 | karma článku: 16,17 | přečteno: 900x
  • Další články autora

Josef Praks

Odešla Sedmikráska

13.3.2014 v 7:08 | Karma: 13,98

Josef Praks

Dobrá zpráva pro „srdcaře“

28.2.2013 v 6:40 | Karma: 13,17