Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ČR plná primátů

Už se stalo jakousi módou, že v České republice se snažíme mít na vše unikátní názor. Neradi se řídíme příklady ze zahraničí a děláme si věci po svém. Největším přeborníkem je v tomto ohledu asi hlava státu, jež se snad ke všemu snaží zaujmout opačný postoj než zbytek světa. Poslední kapkou je situace kolem kácení stromů napadených kůrovcem na Šumavě.

Nevím přesně čím to je, že se snažíme ve všem zaujmout prim. Špatné ovšem je, když se tak moc snažíme být jedineční, až děláme věci, které nejdou vzít zpět. A přesně to dělají zastánci kácení na Ptačím potoce. Bojím se, aby tato akce nevyhrála soutěž „primát primátů“. Vždyť si jen vezměme ten primát našich „ochránců“ zákona. Ti zde totiž hájí zásahy v bezzásahových zónách Národního parku. A lidé, jenž hájí dodržování zákona jsou perzekuováni. Adeptů na tuto cenu bychom jen v této kauze našli požehnaně.

Začněme ředitelem NP Šumava. Již jeho dosazení do této pozice budí rozpaky. Píše se zde pohádka, kterou bychom mohli nazvat „Kterak člověk bez přírodovědeckého vzdělání do Národního parku přišel“. Buďme si však všichni jistí, že se v žádném případě nejedná o politické rozhodnutí a NP je na politice naprosto nezávislý. Bude však mít pohádka dobrý konec?

Velkým primátem jsou místní obyvatelé pod vedením svých starostů. Tragikomické jsou jejich názory proti protestujícím ekologům, že oni tam přece žijí, takže je to na jejich rozhodnutí. To jsem vůbec netušil, že stačí vedle něčeho žít a je to vaše. Mně překáží při výhledu z okna jedna veřejná budova. Je ale vedle mého domu. Proč já jí jen nenechám zbourat? A jejich volání po zrušení parku? Tomu musíme zatleskat. Ano, zrušme NP a udělejme tam lunapark! Vždyť na tom budou moci místní nejlépe vydělávat a zvedne jim to tržby. A těch peněz za těžbu dřeva. Pro pana prezidenta postavíme velkou zasklenou umělou sjezdovku. Na té pak může jezdit celý rok a nebudou mu v ladných obloučkách překážet ty hnusné kůrovcem zničené stromy. Kolem lunaparku vybudujeme velký umělý park a když se nechytí, vysázíme jej znovu a znovu. To bude taková krása. První Národní umělý park Šumava. To bude primát!

Přece nám naprosto cizí země nebudou říkat, co máme dělat. To že něco funguje někde jinde ještě neznamená, že u nás to budeme dělat také. Vědecké kapacity tady nepotřebujeme, ať jdou jinam, kde si vydělají víc. Ten samý přístup máme i k doktorům. Vystudovali za naše peníze, tak by měli držet krok a jít s davem.

Rovněž si můžeme dát primát v tom, že jsme jedni z mála, kde jsou inspekce nad zákon. Jak si jinak vysvětlit, že inspekce životního prostředí hájí postupy jdoucí proti zákonu? Nemáte zákonnou výjimku? V pořádku, kácejte si. Jsem velmi šťastný, že nemáme precedentní právo, protože potom bychom mohli nejdříve soudit a pak se starat, jestli to bylo podle zákona. Pro pořádek připomínám, že v žádném případě nejde o politická rozhodnutí.

My nebudeme procházet bezpečnostními rámy, když je kolem plno školáků. To je pod naši úroveň. My jsem přece češi. Sedněte si z nás na zadek. Půjdeme do tepla svých pokojů a budeme nadávat na věci, které se dějí na druhé polokouli. Nepotřebujeme specialisty. My jsme experty na všechno. Vystudujte ekonomii a běžte operovat nemocné sloní mládě. Tomu totiž rozumíte nejlépe.

Tak kdo si podle vás vyslouží titul primát primátů? Pardon. Chtěl jsem napsat „co“. Fakta jsou však fakta. Použiji slova klasika. Můžeme s tím nesouhlasit. Můžeme o tom dokonce vézt i spory. To je však vše, co s tím můžeme dělat. Pokud je tedy něco vyzkoušeno a funguje to, proč vymýšlet něco jiného, co prokazetlně fungovat nebude?

 

Autor: Michal Prager | sobota 30.7.2011 16:50 | karma článku: 12,77 | přečteno: 1339x
  • Další články autora

Michal Prager

Myslet bezbariérově

Kde je hranice mezi uplatňováním lidských práv a pozitivní diskriminací? Komentáře pod některými články věnovaných problematice bezbariérovosti mě nutí k zamyšlení, zda si lidé tyto dva pojmy nespojují a nevykládají si je po svém. Zkusme si odpovědět na otázku, co znamená myslet bezbariérově.

23.5.2013 v 20:50 | Karma: 14,71 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Michal Prager

Praha bez bariér? 2025. Možná…

9. 4. 2013 se v BIO OKO uskutečnilo promítání filmu PRAHA-VÍDEŇ A ZPĚT... a následovala debata s primátorem hl. m. Prahy Bohuslavem Svobodou, poslankyní Lenkou Kohoutovou, paní Suzzanne Lettner z vídeňského Magistrátu, Olgou Kunešovou jako organizátorkou akcí „s kočárkem Prahou“, Erikem Čiperou za o.s. Asistence a mnou za cestovní agenturu Bezbatour. A jaké si odnáším pocity?

10.4.2013 v 15:25 | Karma: 7,77 | Přečteno: 286x | Diskuse| Politika

Michal Prager

MHD za všechny peníze

S velkou slávou jsme si včera mohli přečíst, že Praha půjčí dopravnímu podniku 150 miliónů korun na výstavbu výtahu na Můstku. Je velmi pozitivní, že poslední z přestupních stanic bude bezbariérová. Je však opravdu důvod k radosti?

22.2.2013 v 12:30 | Karma: 16,03 | Přečteno: 1197x | Diskuse| Společnost

Michal Prager

Auta dusí Prahu!

Trendy z vyspělých evropských měst, jako jsou Kodaň či Vídeň, velí znepříjemňovat autům pohyb po městě a referovat volný a zdravý pohyb chodců. Praha jde v tomto směru opačnou cestou a dělá pro auta první poslední. Smogem se pak ovšem dusíme všichni.

13.12.2011 v 12:01 | Karma: 15,26 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Společnost

Michal Prager

Koncert pro Čika

Již 3. ročník benefičního koncertu pořádá Pestrá společnost, nezisková organizace poskytující služby lidem se zdravotním postižením. Večer se ponese v duchu pohádkových hitů. Programem Vás provede Martin Písařík, který se představí i v roli zpěváka. Dále vystoupí Hedvika Tůmová, Martin Plas, Omar Khaouaj, Camilo Caller, Alena Schutová, Radek Žalud a dětský pěvecký sbor Coro Piccolo. Koncert se koná v Divadle Na Zábradlí 9.10. 2011 od 18:00.

24.9.2011 v 11:01 | Karma: 7,00 | Přečteno: 821x | Diskuse| Pozvánky, akce
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Ukrajina má právo použít naše zbraně v Rusku, řekl britský ministr zahraničí

3. května 2024  10:26

Ukrajina může použít britské zbraně k úderům na ruském území. Během návštěvy Kyjeva to oznámil...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1495x
Pirátský radní MČ Praha 14 pro sociální věci a zdravotnictví.