Sochy svatých na Karlově mostě.

Soch je celkem 30 a jedna socha je mimo most, je to socha Bruncvíka. 1. Sousoší - Madona s klečícím Bernardem 2. Sousoší - sv. Ivo : Práce M. B. Brauna, originál je v lapidáriu Nár. Muzea, kopie je práce F. Hergesela z r. 1908.

Sv. Ivo je patron právníků. Sousoší zobrazuje prosící lidi o pomoc a napravo je alegorická socha justice s mečem.

3. Sousoší - sv. Dominik a sv. Thomas Akvinský : Práce M. V. Jackela. Kopie je z let 1960 - 1961, originál je v lapidáriu Národního Muzea. Svatí Dominik a Tomáš Akvinský dávají sv. Panně Marii růženec. Pod Madonou je svět v oblacích a pes, který drží ve svých čelistech pochodenˇ jako symbol Dominikánského řádu.

4. Sousoší - sv. Barbora, sv. Margareta a sv. Elizabeth : Sv. Elizabeth je práce F. M. Brokoffa, sv. Barbora a sv. Margareta je práce bratra M. J. J. Brokoffa. Sv. Barbora je uprostřed, sv. Margareta napravo a sv. Elizabeth je nalevo. Na podstavci pod sv. Margaretou je erb pana Obyteckého z Obytecu a pod sv. Elizabeth je erb paní Obytecké z Obytecu, což je rodina na jejíž náklady bylo sousoší pořízeno.

5. Sousoší - Kalvárie : Gotický kříž s Kristem ze 14. stol. Je tam zlatý nápis - Svatý, svatý, svatý Bůh, hebrejsky. Po stranách je socha Panny Marie a sv. Jana.

6. Sousoší - Pieta : Ježíš Kristus leží v náruči Panny Marie. Vedle klečí sv. Máří Magdaléna a nad nimi stojí sv. Jan. Ve středověku bylo na tomto místě popraviště.

7. Sousoší - Sv. Anna : Socha znázornˇuje sv. Annu, babičku Ježíše Krista. Sv. Anna drží v náručí Ježíše, který objímá celý svět.

8. Sv. Josef s Ježíšem

9. Sv. Cyril a Metoděj : Pod nimi jsou tři alegorické sochy, Čech, Slovenska a uprostřed socha vzájemnosti. Před tímto sousoším zde byla socha sv. Ignáze z Loyoly, zakladatele Jezuitského řádu, který se skácel do Vltavy při povodních r. 1890.

10. Sv. František Xaverský : Brokoffův originál byl zničen v r. 1890 při povodních. Sv. František Xaverský byl zakladatel Jezuitského řádu, který zemřel v Číně. Je nesen čtyřmi pohanskými princi na ramenou, jeden je ind, druhý tatar, třetí čínˇan a čtvrtý maur. Symbolizují různé části světa. Jedna z těchto figur má podobu tvůrce - Brokoffa.

11. Sv. Jan Křtitel

12. Sv. Kryštof

13. Sv. Norbert, sv. Václav a sv. Zikmund

14. Sousoší sv. Františka Gordži : Na podstavci jsou symboly ze života svatých, helma, koruna a kardinálský klobouk.

15. Sv. Jan Nepomucký

16. Sv. Ludmila a sv. Václav : Reliéf pod svatými zobrazuje Václavova vraha. Původní socha sv. Václava, která zde stála, se zřítila r. 1784 do Vltavy.

17. Sv. František Paduánský

18. Sv. František

19. Sv. Juda Tadeáš : Drží kyj, kterým byl ubit.

20. Sv. Vincent Ferrarský a Prokop

21. Sv. Augustin : Drží hořící srdce a stojí na pohanské knize.

22. Sv. Mikuláš z Tolentina : Dávající chléb chudým.

23. Sv. Kajetán : Nahoře je srdce, symbolizující svatou trojici.

24. Sousoší sv. Luitgardy : Sv. Luitgarda byla slepá a zjevil se jí ve snu Ježíš Kristus, kterého sundávají z kříže.

25. Sv. Filip Benicius

26. Sv. Adalbert : Žehnající české zemi po návratu z Říma do Čech.

27. Sv. Vít

28. Sv. Jan z Mathy, sv. Felix z Valoa a sv. Ivan : Zástupci řádu Trinitářů, kteří vysvobodili křestˇany z tureckého zajetí.

29. Sousoší sv. Kosmy a Damiána

30. Sv. Václav

Karlův most ukončují dvě věže, menší Malostranská mostní věž, která původně patřila k Juditinu mostu, což byl předchůdce Karlova mostu a druhá větší Malostranská mostní věž, která se datuje do 2. pol. 15. stol.a byla realizována na náklady Jiřího z Poděbrad.

Autor: Jitka Pozděnová | neděle 18.12.2016 7:30 | karma článku: 14,26 | přečteno: 401x
  • Další články autora

Jitka Pozděnová

Filozofie hodnot - 2. díl.

24.8.2020 v 5:49 | Karma: 7,74

Jitka Pozděnová

U smrti.

25.7.2020 v 9:54 | Karma: 8,32