K diskuzi ke včerejšímu článku (Děkujeme, odcházíme)

Díky všem za širokou diskuzi k článku Haiku nebo HarakiriSystem mne umožnil pouze jeden příspěvek k diskuzi, ale já bych rád reagoval na všechny Vaše připomínky a komentáře.

Zdá se, že jsem některé věci formuloval nejednoznačně, což bych rád tímto napravil. Nejsem tak špatný ekonom, jak to může vypadat a už vůbec nesrovnávám čistou hodinovou mzdu s platbou, kterou platím ať už autoservisu nebo uklízečce. Chtěl jsem tím jen říci to, že když z nemocnice odejdu a přijdu tak o příjem 120 Kč/hod, ještě ušetřím: dům si uklidím sám, děti pohlídám sám a i ten volej v autě si dokážu vyměnit. Možná mi to bude trvat déle, ale ušetřím. Ve shodě s doporučeními od dalších diskuterů můžu dělat i taxikaře. Tak už nemluvte o vydírání. Je to moje svobodná volba nedělat za daných mizerných podmínek odbornou lékařskou práci, ale věnovat se úklidu a servisu auta....
A můžeme to postavit obráceně, ad absurdum, tu samou volbu mají všichni: uklízečky a mechanici z  autoservisu se mlžou věnovat lékařské profesi, ušetří tak 30Kč nebo 90 Kč za poplatky, které všem tak hrozně vadí.

K úplatkům:
Úplatky nedostávám (a tedy neberu ;-)). Pracuji na urgentním příjmu, což je to oddělění, kam Vás přiveze záchranná služba, když je Vám opravdu zle.V takové situaci, kdy má člověk často smrt na jazyku, se ani neočekává, že by pacient nějakou lahvinku nebo vajíčka či králíka přinesl. Možná ve filmu.

Ad plýtvání:
Nejhodnotnější příspěvek do diskuze. Ano, plýtvá se. Plýtvají všichni. Včetně lékařů, chybí totiž motivace neplýtvat. Nemyslím, že lobbing farma firem by byl tak dramatický problém, ale svou roli určitě hraje. Spousta peněz se vyplýtvá za zbytečná vyšetření, za prodlužování hospitalisace,  za zbytečné převozy záchranou službou i za léčbu nebo léky, která by nemusela být tak nákladná. Takže BEZ REFORMY TO NEPŮJDE.

Náš exodus, váš exitus.
Do této roviny se celá akce nikdy dostat neměla, souhlasím s Vámi. Nelíbí se mi, když je ohrožena péče o novorozence, a věřím, že ohrožena není.  Myslím, že to je součást pokerového blafování, které mezi zástupci LOK a ministerstvem nebo kraji probíhá. Můj osobní názor je, že celá akce by se měla ukončit: 1,5 miliardy na platy je rozumný kompromis, je patrná snaha ministerstva i  pojištťoven vyjít lékařům vstříc a hlavně se dosáhlo toho, že se o potřebě reformovat celý neefektivní system mluví.  Doufám, že odejdou neschopní a špatní manageři, a že na odměny schopným lékařům bude tolik peněz, aby je myšlenka odejít pracovat do zahraničí ani nenapadla. Takže sám za sebe můžu říci, že jsem připraven výpověď stáhnout.

Závěrem reakce na pár invektiv:
Nevím proč označení "doktůrek", pokud nedokážete oslovit lékaře titulem, můžete mu říkat jménem. Jsem členem strany Svobodní, a nemyslím si, že by byly v článku nějaké socialistické myšlenky. A nemám problém s tím nechat vydělat uklízečku, paní na hlídání ani ten autoservis. Jak jsem podotknul mám to štěstí, že dokážu peníze vydělat jinde - což mi ovšem nebrání být solidární s nemocničními kolegy, kterou tuto možnost nemají.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Potužník | středa 9.2.2011 14:45 | karma článku: 21,24 | přečteno: 1691x