Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KU

Karelur

7. 1. 2009 11:40
Tuhle výzvu čekám od našich politiků

marně už nekolik let. ;-€

Asi by se to těm zm rdům nezdálo dostatečně europoidní.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

6. 1. 2009 14:58
Chevrolet

Jen tak přišla řeč na Chevrolet a jeho situaci. Kolega pro ně něco dělal. V r. 2006 začali více aplikovat strategii snižování nákladu formou přenesení výroby do zahraničí. Do tohoto scénáře zapadá akvizice korejského Daewoo a přenesení montáže do Mexika. Transformace však probíhá pomalu (jsou problémy s odbory). Podíl komponent vyrobených v Číně a Mexiku je zatím menší než bylo plánováno. Japonci jsou rychlejší:-(

0 0
možnosti
MZ

Aglája Vopajšlíková

6. 1. 2009 14:10
Baťa

krize ve dvacátých letech využil ve svůj prospěch tím, že své výrobky prodával z polovinu původní ceny, čímž si zajistil trh. Myslím si, že když český výrobce  začne prodávat za cenu jako Čína, nebude tu nic k řešení. A jen tak mimochodem - oblek z OP Prostějov či bunda z téhož, není dražší jen o 300,-- Kč, ale mnohdy i o 3.000,-- Kč a to už je sakra rozdíl. Hezký den:-)

0 0
možnosti
KU

Karelur

7. 1. 2009 11:48
Re: Baťa

Za polovinu to teď nejde, protože jsou vysoké daně. Daně tvoří 7O-80 % ceny.

http://www.finance.cz/dane-a-mzda/financni-kalkulacky/politicky-nebezpecny-kalkulator/

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

6. 1. 2009 9:26
Úsměvné

Je úsměvné, jak je mnoho lidí přesvědčeno, že cokoliv pochází z Číny, tak je šmejd. ;-D

0 0
možnosti
D

dino_na_idnes

5. 1. 2009 20:37
Hmmm

Ještě že mi jsou Franta s Pepou ukradení. Tohle hájení si své malé zemičky za každou cenu je směšné.

Nebylo by ono nakonec úplně nejlepší zákázat dovoz čehokoliv, k čemu existují substituty domácí výroby? Případně aspoň zákonem nařídit, že cena takového zboží musí být alespoň o deset procent vyšší než je průměrná cena českého výrobku srovnatelných parametrů (kde českého znamená třeba to, že aspoň pár haléřů z výrobní ceny šlo do kapsy Jardovi)?

Když chci skleničku a Pepa mi ji udělá za kilo a Chen za pade, má Pepa smůlu, ať jde dělat něco jiného.

Pokud je levnější dovézt česnek z Číny  než od Mařky ze zahrádky za humny, je někde něco špatně. Ale tím, že to od té Mařky koupím, to nenapravím, něco špatně tu bude pořád.

0 0
možnosti
RP

Robert Pospíchal

5. 1. 2009 20:43
Re: Hmmm

Já tu píšu o chování spotřebitelů v době krize. Navíc v současné době jsou obchodní vztahy celosvětově tak pokřivené a složité, že už těžko najdete celý řetezec výrobku. Co se vyrábí u nás, kvalitou je srovnatelné s importem a je přijatelně (v rámci jednotek %) dražší, koupím to.

0 0
možnosti
VS

apoc9

5. 1. 2009 20:29
parametry

Proč bych si měl kupovat věci jenom proto, že jsou od českého výrobce. Právě když v dnešní době si mohu vybrat to nejlepší na světě. Pak si i kldině připlatím za kvalitu a dopravu.

P.S. Koupil jsem si kvalitní boty známé české značky -made in Spain- jak jinak ;-D

0 0
možnosti
RP

Robert Pospíchal

5. 1. 2009 20:35
Re: parametry

:-) to je pořád ještě lepší varianta než koupit boty renomované německé značky made in spain, nemyslíte? ;-)

0 0
možnosti
B

bull.terrier.pro.cenzora

5. 1. 2009 18:43
Je potřeba odlišovat.

Mám třeba velkou spotřebu česneku a kupuji jej zásadně na tržnici nebo u zelináře, i když je dražší, než ten čínský, který je v supermarketech. Ale protože sám trochu česneku nasadím, znám náklady na pěstování a skladování, tak mi to nevadí. A popravdě, je lepší. Škodovku bych si ale nekoupil. Je to německý podnik, který jen chce využít patriotismu pro odvod zisků do Němec. V podstatě předražené bez výbavy. Jo, až se zavedou cla a zakáže se vývoz kapitálu, bude to o něčem jiném.

0 0
možnosti
H

Hohewarte

5. 1. 2009 17:35
Roberte, věnuj se prosím kolu, tam hlavu nepotřebuješ.

Roberte, na kole blbá hlava a rychlé nohy stačí.

Ale o ekonomice prosím ne, to bolí.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

5. 1. 2009 16:41
Myslíte to dobře, ale neznáte ekonomickou realitu

Na většině zboží vůbec nepoznáte, že je vyrobeno v Číně. Například takové LCD "vyráběné" firmou XXXX (neuvádím, protože mne osobně znají) se vyrábí takto: Český pracovník rozbalí krabici s LCD, připojí kabel, nahraje firmware, do krabice vloží návod v příslušných jazycích, LCD znovu zabalí do původní krabice, z krabice strhne nálepku Made in China, na krabici je už předtištěno Made in Czech Republic. V některých případech se to přebaluje do krabic s logem počítačového výrobce, který si to objednal. Takto je to s většinou výrobků, v Číně je vyrobena jejich podstatná část. Některé zboží se dnes už nedá v EU či USA vyrobit, tak aby je za tu cenu někdo koupil. Téměř všechno značkové oblečení je vyráběno v Číně, kdo ho tam nevyrábí už zkrachoval nebo je zadlužen a před krachem. Problém není v nakupování, ale ve zdanění pracovní síly a nadhodnocení její hodnoty. Kdyby americký dělník šil kalhoty, byly by tak drahé, že by si je nemohl dovolit koupit.

0 0
možnosti
LM

Aaron71

5. 1. 2009 16:45
Re: Myslíte to dobře, ale neznáte ekonomickou realitu

Nemusí to být pouze Čína. Já mám oblečení Reebok z Lesotha, Calvin Klein z Nicaraguy atd. a jsem s nimi spokojen. Nevěřte, že je vše z Číny.

0 0
možnosti