Volby ?

To, že budou předčasné volby do dolní komory, již asi všichni víme. Kdy to nakonec doopravdy bude, je věci dohody nebo spíše zdravého rozumu … snad nějaký ještě zbyl. Objevil se datum 25. – 26.10.13, tak snad bude platit. Kdo bude vítěz a kdo bude sestavovat vládu je nejisté, jelikož je zde faktor hradu. Jak se v médiích objevilo, hrad si stanovil podmínky, koho by vládou pověřil a koho ne. Bez rozdílu, zda by byl vítězem voleb. No, ta demokracie se nám pěkně vybarvuje !

Jediným lékem těchto zvláštních tendencí vanoucích z hradu je jejich ignorace, resp. nevěnovat jakoukoli nebo minimální mediální pozornost těmto vrtochům. Pokud nebude žádna odezva, tak se extrovertní výlevy stanou pouze prázdným a bezvýznamným projevem nadutosti. Více úsilí by se však mělo věnovat tomu, aby tyto projevy nebyly dokonány v činech, a to se dá zamezit precizními právními pravidly a disciplínou politiků. Zrůdnosti určitého jednání si v naší malé ČR prostě dovolit nemůžeme, přeci jenom nejsme Francie, Velká Británie nebo Německo.  

Dalším zajímavým úkazem je upozadění dalších, ne bezvýznamných voleb, které nás čekají, a to volby do Evropského parlamentu. Z tmavých úkrytů nám pomaličku budou vystupovat nebo již vystupují současní europoslanci, kteří by chtěli na tento post znovu kandidovat. Volby do Europarlamentu nejsou moc zajímavé, alespoň ne pro voliče váhající s aktivní účastí, nezajímající se o toto spektrum politiky a pro něž je EU a jeho instituce pouze snůškou byrokratického spletence nesmyslů. Jak jsem již psal, o práci našich zástupců v tomto evropském zákonodárném orgánu se moc neví, alespoň nevědí ti, co budou (by měli) doopravdy rozhodovat o našich zástupcích a tím i našem směrování a zájmech v EU. Není to lehká a zanedbatelná odpovědnost být europoslanec a hájit zájmy malé země. Bohužel, zda bylo něco pro ČR prací naší dvaadvacítky dosaženo, ví možná alespoň naši europoslanci … doufám.

V Europarlamentu má ČR 22 zástupců a po nových volbách bude členů za ČR pouze 21, jelikož 1.7.2013 nově přistoupilo Chorvatsko. Co konkrétně dělají naši zástupci v tomto zastupitelském sboru, resp. co konkrétně dělají pro Českou republiku je mnohdy pro občana ČR záhadou. Pokud by náš občan chtěl něco vědět o práci našich politiků, tak musí podstoupit zdlouhavou investigaci, oprášit si alespoň dva světové jazyky a obrnit se notnou trpělivostí.

Volby do dolní komory ČR jsou jistě důležité a pro určitou část populace i prioritou. Určí, kam ČR bude směřovat. Já si o slibech či činech „levice“, ale hlavně „extremistů“ KSČM myslím své a již jsem to mnohdy i zde vyjádřil. Zda mé prognózy budou pravdivé, se dozvíme do roka a do dne po předčasných volbách. Zda se pak poučíme ? No, chtěl bych být optimistou, ale je to těžké, alespoň jak vnímám názory nemalé skupiny lidí. A i vývoj v Evropě je nakloněn spíše levici nebo extremismu. Volby do Evropského parlamentu bysme měli brát rovněž stejně vážně ! Naše volba určí, zda nás bude vidět a slyšet a tím se nám podaří iniciovat změny prospěšné pro nás. Prozatím, za těch posledních necelých 5 let, dobrý dojem z působení naších nejerudovanějších odborníků nemám ! Domnívám se, že možnosti v EU, které se nám nabízejí, značně podceňujeme, resp. svým liknavým přístupem plně nevyužíváme !

Politické strany nyní budou řešit prioritně zástupce do dolní komory. Sestavovat kandidátky, určovat strategii pro volební kampaně, shánět finanční prostředky, kandidáty připravovat na volební diskuse a setkání s voliči, vylepšovat mediální obraz apod.. Vše se bude dělat v rychlosti a agresivněji než v minulosti. Snad to nebude na úkor kvality a doufejme, zůstane dost času na sestavení i kvalitních kandidátek na pozici člena Evropského parlamentu. Jelikož nekvalitní poslanec Parlamentu ČR je spíše ostudou vnitrostátní, ale nekvalitní poslanec EP je ostudou národní, resp. mezinárodní !  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Simeon Popov | sobota 24.8.2013 13:58 | karma článku: 7,17 | přečteno: 328x
  • Další články autora

Simeon Popov

Zestátnit!

12.5.2016 v 20:44 | Karma: 19,00

Simeon Popov

Nový starosta Londýna

7.5.2016 v 10:33 | Karma: 12,52

Simeon Popov

Kdo má pravdu?

29.4.2016 v 8:08 | Karma: 31,45

Simeon Popov

Království (bez)naděje

16.2.2015 v 10:36 | Karma: 9,36