Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Marnost bytí

Letní povídka pro Víkend MF DNES ........................................................... 

Je opět pondělí ! Nechce se mi vstávat ! Venku je dusno, slunce ještě nevyšlo, město je rozpálené. Provází mne chmurné myšlenky. Cyklus opakujících se jednobarevných událostí je deprimující a unavující zároveň. Někdy se ptám, kam to vše spěje a zda to vůbec má smysl. Každý dobrý nápad je nutné v životě tvrdě prosazovat, a abyste byli vůbec vyslyšeni nebo si Vás někdo vůbec všiml, musíte ještě více na sobě pracovat a vykazovat neustále vynikající výsledky. Ignorace okolního prostředí a vnímání dosažených výsledků jako samozřejmost, Vás někdy vede k tomu, že musíte svoji práci složitě propagovat, jinak byste se ztratili v davu. S vědomím určité marnosti bytí, tedy konečně vstávám, neochotně a těžko, strojím se do procesu jednotvárnosti a neměnných hodnot. Vycházím ze svého útočiště a cestou potkávám často stejné pohledy zoufalství, které směřují své kroky vždy k jednomu stejnému cíly. Mé vědomí se upíná na světlý bod, který v myšlenkách náhodně potkávám, že je zde naděje šťastného životního zvratu, který vše změny a rozbije stereotypy, dodá konečně barvy. 

Můj světlý bod se rychle ztrácí, když jsem konfrontován s realitou, tak jako každý den. Zaběhlé procesy, zkostnatělé myšlení, neochota inovovat běh událostí. Křečovité dodržování pravidel, které fungovali snad před staletím a prosazují se bohužel stále a nejsou přizpůsobovány dynamice vývoje událostí a aktuálních potřeb. Nemám na výběr a poslušně se zapojuji do procesu. Práci věnuji úplnou pozornost pouze pár minut. Hned co dostávám několik e-mailů stejného obsahu, jež řešení bylo prezentováno nespočetně, ztrácím opět iluze o uspokojivém dni a zvolna se oddávám představám.

Přenáším se hbitě na místo, kde nejsou lidé, práce, stres, honba za penězi. Místo je to líbivé. Jde v podstatě o ostrov o velikosti asi 25 km2, s nádhernou bílou korálovou písečnou pláží, palmami a malým domkem postaveným z materiálů, které ostrov poskytl a je šikovně umístěn hned u pláže. Domek doopravdy není velký, má pět místností, ložnici, pracovnu, kuchyň, sociální zázemí a místnost pro všechno (uskladnění potravin, nářadí a šatna). Ostrov je situován v klimatické oblasti, kde se slunečné počasí rozumně střídá s počasím deštivým. Božskému klidu dodává toto místo absence civilizace a ztížena přístupnost z vnějšího světa. Je zde klid, pouze šumění moře, křik racků a ševelení listů, se kterými si vítr hraje jako s vlasy rezavé darebnice.

Ležím v zavěšené síti a pozoruji mraky. Jemný slaný mořský vánek mne pobízí ke snění a nenápadně mně rozhoupává. Jsem sám sebou zaskočen, když si uvědomuji, že na nic nemyslím, nic neřeším a nejsem zatížen cizími problémy, které analyzuji každý den a hledám nevhodnější varianty. Prostě pouze ležím a moje smysly jsou hýčkány klidem.   

Procitnu, když už se slunce ubírá schovat za obzor a stihnu pouze jeho poslední záchvěv rudého závoje. Odvážím se po chvilce vstát ze sítě a vnořím se nohami do rozpáleného písku. Bylo by vhodné se probrat koupelí v průzračném a klidném oceánu. Moje kroky pomalu směřuji k osvěžující vzpruze, ale voda je spíše teplá než osvěžující. Říkám si „Půjdu hlouběji, snad tam voda nebude natolik prosycená slunečnými paprsky“. A mám pravdu, po pár metrech je voda jako balzám pro moje rozpálené tělo. Nechávám se unášet proudy a jen tak se vznáším. V mém těle se rozléhá příjemně studivý pocit, který mne nejen obepíná, ale protéká mnou v každé cévě. V hlavě se mi neustále opakuje jedno jediné slovo „klid“. Ještě několik briskních momentů se nechávám opíjet tímto pocitem, avšak náhle mne přepadne jiná potřeba. Dostávám hlad a myšlenky se nyní tříští a přemýšlím, co bych si dobrého dal. Uvědomuji si náhle, že ani nevím, zda na ostrově je vůbec něco k jídlu. Složitě tuto situaci neřeším, jdu pouze z vody, směrem k plážovému domečku a instinktivně mířím ke kuchyni. Marně ovšem hledám ledničku. Pak mi to dochází, vždyť na ostrově asi není elektřina ? Kde pak, omyl ! Je zde několik zařízení využívající alternativní zdroje, jež využívají slunečného záření a mořský proudů, takže elektřiny je na ostrově neomezeně. Ledničku nakonec najdu v temné místnosti na všechno. Otevírám ji a je zde vše, jako kdybych před hodinou nakupoval. Udělám si rychlé a jednouché jídlo a z oné místnosti si ještě odnáším bílé víno. Vše si naservíruji na terase pod mohutnou kokosovou palmou. Naštěstí palma již nenese kokosové ořechy, takže bez obav usedám ke stolu a vychutnávám si svobodu.

Chtěl bych vědět, kde se nacházím a rovněž, zda pokud budu chtít ostrov opustit, zda to bude možné. Rozhodl jsem se, že hned ráno půjdu ostrov prozkoumat a zajistit si nějaké informace o tomto místě. Slunce již dávno zapadlo a já jsem si zapálil několik pochodní, které jsem v stojanech umístil na pláži, v blízkosti domečku. Jsem znepokojen nevědomostí o možnostech odchodu a tím, že jsem na ostrově sám. Snad ráno budu moudřejší. Po běžné hygieně si ulehám do postele a okamžitě usínám.  

Ráno mne proberou sluneční paprsky, jež plíživě pronikají bambusovými okenicemi. Nasnídám se a dle včerejšího plánu se připravuji na poznávací expedici. Neberu si toho moc, vodu, nějaké ovoce, batůžek.  Jdu na západ, abych měl slunce v zádech. Ostrov jsem si prošel po jeho obvodu za jeden den. Večer jsem se vrátil do domečku na pláži, unavený a zklamaný.  Nenašel jsem nikoho a nic co by nasvědčovalo, že bych se z ostrova mohl po vodě nebo vzduchem dostat zpět do civilizace. Překvapilo mne, že jsem zklamaný, vždyť včera jsem si ještě užíval ten slastný pocit bez zodpovědnosti a stresu. Nyní mne svírá úzkost, že na ostrově jsem sám, bez možnosti úniku. Pak se uklidním a říkám si, že je to možná dobře, kdybych s někým tady byl, možná bysme se časem dostali do určitého kritického bodu a utéct bychom od sebe nemohli. Sedám si na terasu a zavírám oči.

Najednou sebou cuknu. Ohlížím se a chvilku mi trvá, než zaostřím a vzpamatuji se. Ostrov je najednou pryč. Jsem značně zmatený, bylo to vše tak reálné. Ještě teď cítím v ústech slanou chuť oceánu a ve vlasech se mi hraje vítr, který přinesl jižní rovníkový proud. Moje dezorientovanost přetrvává a stále slyším nějaké hlasy. Snažím se je identifikovat, ale doléhají ke mně jako kdyby ze strašné dálky. Intenzita mluvy se zvyšuje a začínám být nervózní. Sbírám odvahu a narovnávám se v křesle, nakláním se k počítači a soustředím se na text. Myšlenky mne neposlouchají a nejsem schopen se soustředit, ani nevím, co vůbec mám psát. Cítím, jak se mne někdo dotýká, ale dotek je nepřirozený a chladný. Pak se mnou cloumají a já se jenom nevěřícně dívám skrze postavu, která mne má v moci. Začíná mi být horko. Těžko popadám dech a pot ze mne nezastavitelně teče. Chtěl bych, aby tento úzkostný pocit již skončil, jako kdybych byl v jiném těle a na jiném místě. Musí být přeci nějaký únik z tohoto šílenství, jen ho najít. Nejradši bych utekl, ale nejde to, něco mne drží a mé tělo je paralyzované. Ztuhly my nohy, mám je dřevěné a těžké. Nemůžu vstát. Moje úzkost dosáhla vrcholu a já jsem najednou procitnul. Vše je naštěstí ostré a všechny smysly jsou čisté. Jsem opět zmatený. Jsem na ostrově. Vždyť jsem se probudil a byl ve své kanceláři, u počítače a připravoval smlouvu k podpisu. Tady něco není v pořádku ?! Nemůžu být přeci ve skutečnosti na prázdném ostrově, ze kterého není úniku. Je zde nádherné být jeden nebo dva dny, ale navždy ? To ne !

Nakonec jsem na to přišel. Ostrov je bohužel skutečný. Neexistovala žádná kancelář, počítač, lidi, práce, honba za ziskem. Jsem tu já a můj ostrov. Jsem sám, opuštěný a zoufalý z této skutečnosti. Nemůžu utéct, tak jak nemůžu utéct sám před sebou. Jakékoli hledání úniku je marné. Můj svět se stal vězením. Krásna ostrovní idylka vyprchala a zůstal po ní pouze bolehlav. Rezignuji na jakékoli úsilí odejít z ostrova. Stává se mým skutečným domovem bez jakékoli záchrany. Najdu si houpací síť, do ruky si beru rum s kousky ledu, lehnu si.  Ležím v zavěšené síti a pozoruji mraky. Jemný slaný mořský vánek mne pobízí ke snění a nenápadně mně rozhoupává. Usínám a vím, že zítra bude opět stejný den. Nejsem strůjcem svého osudu, jen vězeň své omezenosti a zbabělosti vymanit se stereotypům a lhostejnosti. Izolován zůstanu, do doby, než si uvědomím smysl svého bytí … nebo jeho marnosti.

Autor: Simeon Popov | sobota 10.8.2013 22:58 | karma článku: 9,50 | přečteno: 303x
  • Další články autora

Simeon Popov

Připomenutí si událostí ze 17.11.

Minulý rok proběhla vzpomínka na události ze 17.11. velice nedůstojně! Snad to tento rok bude lepší...

17.5.2016 v 11:08 | Karma: 9,43 | Přečteno: 357x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Simeon Popov

Zestátnit!

Kouzelné slovíčko pana prezidenta, jemuž v poslední době sekunduje občas i ministr financí. Začíná se používat čím-dál častěji.

12.5.2016 v 20:44 | Karma: 19,00 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politika

Simeon Popov

Nový starosta Londýna

Starostou Londýna byl zvolen labourista Sadiq Khan, který porazil kandidáta vládních konzervativců Zaka Goldsmitha.

7.5.2016 v 10:33 | Karma: 12,52 | Přečteno: 737x | Diskuse| Politika

Simeon Popov

Kdo má pravdu?

Je prázdná budova dostatečným důvodem, aby 50 lidí vzalo spravedlnost do svých rukou a ve jménu vyššího dobra obsadili majetek nás všech?

29.4.2016 v 8:08 | Karma: 31,45 | Přečteno: 804x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Simeon Popov

Království (bez)naděje

Míle děti! Řeknu vám pohádku o jednom feudálním pánovi, který chtěl sjednotit všechna panství a vyhnat nenasytné zloděje a loupežníky, kteří sužovali jeho zemi.

16.2.2015 v 10:36 | Karma: 9,36 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 956x
Jsem člověk, kterému není lhostejné, kde žije a jak žije. Větší společenská angažovanost a hlad po informacích, by nám určitě prospěla. Aktivně se snažím změnit politickou kulturu, a to nejenom jako politik.

Seznam rubrik