Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kategorizace politiků

Všichni si asi již dlouhou dobu, minimálně od roku 1997 říkáme, že profese politika, a to nejenom na té vrcholové úrovni, je lukrativním zaměstnáním. Víme asi všichni proč. Těm politikům, co jsou bez morálních zábran a etických hodnot, prostě zázrakem přiteklo na jejich bankovní účty v zahraničí neuvěřitelné jmění nebo získali zajímavé podíly v ještě zajímavějších obchodních společnostech, staví si vily, kupují jachty, limuzíny nebo sporťáky, diamanty ….. To vše víme a víme rovněž téměř s jistotou, že zůstanou nepotrestáni, jelikož vše je křišťálově čisté a jejich jmění se rozrostlo pouze jejich čestnou, energickou pílí a poctivým podnikatelským entuziasmem. Ona i spravedlnost je asi krátká na osoby, které vydělali (rozumějte: zpronevěřili) miliardy, … prostě, když hrajete vysokou ligu, tak na Vás nikdo nemůže, přeci jenom asi máte v ruce jiný kalibr argumentů než obyčejní lidé.

Nechci psát o korupci, o té toho již bylo napsáno, diskutováno tolik, až se divím, že jsme na tento lidský neduh ještě nenašli lék. Předmětem této úvahy budou politici a jejich možná kategorizace. Politik v českých zemích a asi nejenom u nás, je fenomén. Je to osoba až mytická, donedávna nedotknutelná, mající moc a následně i prostředky umožňující ji ovládat a měnit životy. Bránit se těmto osobám je někdy obtížné, částečně je to možné pouze jednou za 4 roky. Naštěstí osoba politika není jednobarevná, tj. pouze černá a nejde o nadpřirozenou bytost. Někteří dokonce byli i odsouzeni světskými soudy nebo alespoň přišli o své funkce a byli „odklizeni“ na jiné sice neviditelné, ale výdělečné místo. Těchto případů není moc, avšak vypadá to, že se množí.

Co mne vůbec vede k níže připojené úvaze? Jde spíše o impulsívní popud spontánně ventilovat určitý neklid vyvolaný ze situací, které nastaly v nedávné minulosti, a z eskalující atmosféry příprav voleb pro rok 2014.

Vycházejíc z vlastních životních zkušeností, rozeznávám následující typy a subtypy politiků:

A)     politik profesionál

1)      prospěchář

2)      kariérista

3)      zoufalec

4)      demagog

5)      poctivec, pracant

 

B)      politik amatér

1)      prospěchář

2)      kariérista

3)      zoufalec

4)      demagog

5)      poctivec, pracant

6)      idealista.

Zdá se, že se obě hlavní typové kategorie téměř zcela překrývají, avšak pouze zdánlivě.

A)     Politik profesionál

1)      prospěchář – šel do politiky s jasným a promyšleným plánem, jak se dostat k moci a k financím pouze pro sebe. Nemá jakékoli zábrany a zákony mu nejsou překážkou. O dodržování morálních a etických hodnot u této osoby nemá cenu vůbec psát. Bravurně získává nové a mocné kontakty a nebojí se je využívat.  Je bezohledný, arogantní a většinou velmi vychytralý (záměrně nepíšu chytrý). Získanou moc a peníze je schopen si udržet a rovněž ví, kdy má ze scény veřejného života v tichosti odejít. Je skvělým řečníkem a je schopen přesvědčit značnou masu lidí o jeho záměrech prospěšných společnosti. Mnohdy se nebrání uchýlit ke lži, manipulaci a k intrikám. Je velice energický a aktivní. Dokáže v sobě absorbovat několik činností a funkcí, které jdou do desítek, co do počtu; jejich tolik, že není možné, aby je stíhal vykonávat, o kvalitě ani není nutné psát.

2)      kariérista – má hodně společných znaků s prospěchářem. Výjimkou je snad, že této osobě nejde primárně o peníze, pouze o postavení, společenské uznání a samozřejmě s tím spojenou moc. Rád ovládá prostředí, v kterém se nachází, rád tvoří veřejné mínění a lichotí mu, když je středobodem pozornosti.

3)      zoufalec – jde o osobu, která do politiky vstoupila, z důvodu čistě existenčních. Ve svém zaměstnání nebo jiné činnosti je podprůměrný a finančně je zoufalý. Politická funkce je jeho poslední nadějí na zlepšení jeho nešťastné životní pozice. Je ochoten vzít jakýkoli úkol nebo funkci, jen aby z ní měl nějaký prospěch. Nebrání se otevřeně lhát a podvádět. Není však moc přesvědčivým řečníkem a taky není moc chytrý.

4)      demagog – tato osoba je notorický lhář a slíbil by cokoli, jen aby se zalíbil. Je vynikající rétorik s charismatickým vystupováním, pán situace, často i sečtělý. Najdou se mezi nimi i takoví, kteří pouze mluví nesmysly, a jakékoli jejich kouzlo rychle vyprchá, když jsou přistiženi při lži. Rádi budí pozornost, jsou extroverti až exhibicionisti. Rádi veřejně debatují a diskutují. Neváhají se úlisně vtírat do přízně svých voličů nebo potenciálních voličů. Jsou bez zábran a svědomí.

Často se setkáváme s osobami v politice, kdy se vlastnosti 1), 2) a 4) navzájem kumulují v různých obměnách, takže klidně můžeme potkat politika, který má v sobě všechny tři subtypy. Svědomí a čest u nich nehledejte ! Domnívám se, že nešťastným aspektem je, když výše uvedené typy doplňuje u politika jeho profesní nevyzrálost. Stává se často, že do politiky jdou osoby bez jakýchkoli zkušeností z praktického života, tj. hned po škole vstupují do pozic, kdy mají rozhodovat a desítkách miliard bez jakékoli skutečných představ či zkušeností, jak se peníze generují prací ve státním rozpočtu.

5)      poctivec, pracant – snad ani neexistují. Jsou to osoby, které šly do politiky doopravdy něco změnit. Mají všechny pozitivní vlastnosti, které by dobrý člověk měl mít. Jelikož jich není mnoho, tak jsou spíše utlačovanou menšinou. Těm z nich, kteří jsou nejvytrvalejší, se nakonec podaří část pokřivení společnosti narovnat. Doufejme, že i s vědomím toho, že jsou v menšině a posily se těžko hledají nebo doplňují, jelikož to není moc lukrativní a jednoduchá pozice, v práci a úsilí nepoleví a snad přijde i doba, kdy těchto osob bude více. 

B)      Politik amatér – typově lze konstatovat, že je identický k profesionálovi, jen tuto činnost nevykonává na plný úvazek.  Jeho snahou je většinou zlepšit si finanční portfolio, pokud zrovna nejde o typ poctivec a pracant. Někteří usilují stát se profesionály, jelikož se jim tato profese zalíbila nebo v pozitivním slova smyslu, vidí možnost jak věci změnit k lepšímu a k tomu je třeba plné nasazení. Z vlastní zkušenosti můžu konstatovat, že politiků amatérů ze subtypu 5) poctivec a pracant, neustále přibývá, jelikož jim není lhostejné, kam naše společnost spěje a uvědomují si velice dobře, že nápravu nelze sjednávat pouze jednou za 4 roky.

6)      idealista – Jsou to osoby, které naivně věří, že vše lze rychle změnit a vytvořit prostředí - společnost bez korupce, lží, populismu. Tyto osoby jsou velice nebezpečné jak sobě, tak i okolí, jelikož mnohdy nejsou schopni a ani ochotni akceptovat určité zákonitosti běhu života, resp. přirozenost člověka.  Jsou vynikající řečníci, umí nadchnout davy a jsou energičtí. Bohužel často idea vyhraje nad prací a argumentací, takže jejich výsledky jsou zoufalé. Tlak okolí nezvládají a nezřídka předčasně z politiky odcházejí zklamaní. U subtypu poctivec a pracant lze nalézt i špetku idealismu, který je ovšem realitou značně utlačován. Pokud si subtypy poctivec, pracant a idealista u osoby politika najdou rovnováhu, a tato osoba má ještě i vůdčí charakterové znaky, pak by byla takováto osoba předurčena k velkým změnám, dokáže-li strhnou i ostatní, stejně zaměřené politiky. 

Výše uvedená kategorizace je velice obecná a zjednodušená (určitě ne konečná a snad i veřejně známá) a sloužit pouze k zamyšlení, do kterého typu a subtypu si můžeme svého politika zařadit a potažmo z toho vyvodit nějaké důsledky.  

Závěrem pouze tolik, že asi není správné všechny politiky házet do jednoho pytle, protože jinak bychom ztratili naději, že by to mohlo být někdy lepší ! Myslím si, že lze najít i takové, co svou práci, de facto zaměstnání, odvádí dobře, bez postranních úmyslů, jsou odborníky na správném místě, a takovým je třeba uvěřit a maximálně je podpořit ! A co s těmi ostatními ? … Poslat je k čertu ! 

Autor: Simeon Popov | středa 3.4.2013 8:30 | karma článku: 6,48 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Simeon Popov

Připomenutí si událostí ze 17.11.

Minulý rok proběhla vzpomínka na události ze 17.11. velice nedůstojně! Snad to tento rok bude lepší...

17.5.2016 v 11:08 | Karma: 9,43 | Přečteno: 358x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Simeon Popov

Zestátnit!

Kouzelné slovíčko pana prezidenta, jemuž v poslední době sekunduje občas i ministr financí. Začíná se používat čím-dál častěji.

12.5.2016 v 20:44 | Karma: 19,00 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politika

Simeon Popov

Nový starosta Londýna

Starostou Londýna byl zvolen labourista Sadiq Khan, který porazil kandidáta vládních konzervativců Zaka Goldsmitha.

7.5.2016 v 10:33 | Karma: 12,52 | Přečteno: 737x | Diskuse| Politika

Simeon Popov

Kdo má pravdu?

Je prázdná budova dostatečným důvodem, aby 50 lidí vzalo spravedlnost do svých rukou a ve jménu vyššího dobra obsadili majetek nás všech?

29.4.2016 v 8:08 | Karma: 31,45 | Přečteno: 805x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Simeon Popov

Království (bez)naděje

Míle děti! Řeknu vám pohádku o jednom feudálním pánovi, který chtěl sjednotit všechna panství a vyhnat nenasytné zloděje a loupežníky, kteří sužovali jeho zemi.

16.2.2015 v 10:36 | Karma: 9,36 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Provoz na Strakonické ulici omezuje nehoda autobusu a auta, na místě jsou zranění

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:03

V pondělí ráno omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního auta a...

Motorkáři adorující Putina přijedou k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 956x
Jsem člověk, kterému není lhostejné, kde žije a jak žije. Větší společenská angažovanost a hlad po informacích, by nám určitě prospěla. Aktivně se snažím změnit politickou kulturu, a to nejenom jako politik.

Seznam rubrik