Děsivá postava Zdeňka Svěráka

Dnes jsem si přečetl článek, ve kterém jsou představena dvě sdělení, jedno vykresluje postoj člověka (kterého si velice vážím za jeho osobní kvality, jeho činnosti a pro jeho přispění k uvědomění si naší národní identity) k parazitujícímu jednáni, kdy někdo bezostyšně vykrádá duševní vlastnictví. Druhé sdělení je o člověku, který je spíše proslulý kvazi siláckými řečmi, postrádající jakýkoli smysluplný obsah a dle mého názoru politického ztroskotance.

Domnívám se, že osobu pana Zdeňka Svěráka není nutné představovat. Je symbolem vkusného a poutavého povídání, působivé filmové a divadelní tvorby, charitativní činnosti a jedinečné literární tvorby pro dospělé a děti. Pokud se pan Svěrák cítí dotčen, resp. vnímá intenzivně, že mu bylo protiprávně zasaženo nebo zasahováno do jeho autorských práv, pak si dovolím tvrdit, že asi bude mít pravdu, tj. prozatím ve svých pocitech. Zda tato pravda má i právní opodstatnění, pravděpodobně určí časem soud.  Je jeho právem se bránit, a to jak veřejně, tak i soudně. Dovolím si za sebe tvrdit, že pan Svěrák ve svém bohatě produktivním životě dokázal vytvořit nespočet hodnotných děl a počinů, které zanechaly nesmazatelnou kulturní a společenskou stopu, a která je a možná bude nepřekonatelná ve stávající publikované formě. Jeho talent a píle je nevídaná. Bohužel, je evidentní, že někteří lidé, snad z nevědomosti nebo přízemní hlouposti, nejsou schopni docenit zásluhy některých společensky a umělecky významných osob. Jednou z těchto významných osob je bezpochyby i pan Zdeněk Svěrák a je neuvěřitelnou drzostí, svým ubohým a plytkým mediálním projevem, jej označit za děsivou a politicky angažovanou osobou. Jméno a život člověka zjednodušit do dvou vět, za účelem slaboduchého zviditelnění se ve volební kampani…

Já se pak ptám dotčené osoby, která nevybíravě oslovuje pana Svěráka, co v životě dokázala, čímž se zasloužila a co obětovala veřejnosti, aby mohla hodnotit, tímto nevybíravým způsobem, důvody obrany, prezentované v médiích? Pan Boris Šťastný je známý svými mediálními výstupy a svojí názorovou nekonzistentností. Rovněž byl známý svou příslušností k ODS. To je vše, co je asi důležité, žádný jiný přínos této osoby pro Českou republiku nevidím a ani po tomto posledním verbálním projevu nespatřuji důvod, proč bych se měl více pídit po jeho osobních nebo jiných kvalitách. Bylo by vhodné, aby pan Politik vážil svá slova pronášená na veřejnosti a přestal se chovat doslova jako buran!

Musím se na závěr přiznat, že jsem doopravdy nechtěl reagovat na bezduché názory, ale nebetyčná drzost pana Šťastného prostě bez reakce nemůže zůstat. Zároveň se domnívám, že pan Zdeněk Svěrák si zaslouží zastání.

Autor: Simeon Popov | středa 2.10.2013 19:18 | karma článku: 22,84 | přečteno: 2249x
  • Další články autora

Simeon Popov

Zestátnit!

12.5.2016 v 20:44 | Karma: 19,00

Simeon Popov

Nový starosta Londýna

7.5.2016 v 10:33 | Karma: 12,52

Simeon Popov

Kdo má pravdu?

29.4.2016 v 8:08 | Karma: 31,45

Simeon Popov

Království (bez)naděje

16.2.2015 v 10:36 | Karma: 9,36