ČR pravděpodobně přijde o 100 miliard

Evidentně Česká republika, resp. někteří naši političtí zástupci, zejména z řad vlády, nejsou schopni zadministrovat a následně úspěšně získat dotace z EU, které jsou pro rozvoj některých odvětví, regionů nebo spíše pro existenci některých subjektů v ČR nepostradatelné.

Česká republika má také nárok na část peněz z rozpočtu EU, ale nečerpáme je. Důvody jsou v zásadě dva, neumíme to a nad některými žádostmi se snáší stín korupce nebo střetu zájmů. Často se dozvídáme (cca od roku 2008), že příslušné ministerstvo zavedlo krizový plán nebo režim, který by měl zajistit urychlené a řádné dočerpání dotací z programového plánu na dané období (nedávno pro roky 2007-2013). V neposlední řadě pak příslušný ministr neochvějně veřejně deklaruje, že pokud neuspěje v čerpání dotací (nenapraví stav věcí), okamžitě převezme odpovědnost za důsledky a odstoupí. Před rokem nám hrozilo, že přijdeme o 30 miliard, nyní je to už 100 miliard Kč. V rozpočtu se potýkáme s nedostatkem financí, schodek na rok 2014 máme schválený 112 miliard Kč, ale peníze, které můžeme čerpat, nás prostě nechávají v „klidu“. Místo toho, aby se zapracovalo na zlepšení tragického stavu administrace, tak se hledají zástupné výmluvy a viníci, na které se defenzivně lze odvolávat. Sem-tam je odvolán „pouze“ nějaký ředitel příslušného resortu. I nyní budeme určitě svědky toho, jak se bude někdo z vlády v demisi nebo budoucí vlády odvolávat na pochybení předchůdců. Celkem běžný folklór. Zajímavostí je, že pokud se jedná o čerpání dotací pro státní veřejnoprávní korporace, ve kterých může mít někdo i jiný než státní zájem, tak čerpání je rychle a někdy i bezproblémové, tj. vůle se zde vždy najde.

Domnívám se, že nejde o nějak složitý a nepřekonatelný problém. Je nutné si pouze stanovit postupy, vše řádně zorganizovat (naplánovat) a určit správné - kompetentní osoby, které by zajistili dosažení stanoveného cíle a zajistili zákonnost a transparentnost postupů. Konkrétně vidím jednotlivé kroky (ve stručnosti) v:

-       důkladném seznámení se s pravidly čerpání dotací

-       vytvoření plánu čerpání

-       určení kompetentní a odpovědné osoby pro administraci

-       zajištění čerpání v souladu s právními předpisy ČR a EU

-       zajištění rychlé a věcné komunikace mezi státními orgány ČR a příslušnými orgány EU (zde by se měli více zapojit i naši zástupci činní na různých pozicích v EU)

-       následné důkladné kontrole výsledků čerpání, s apelem na vystavení krátké zprávy i pro veřejnost.

Toto vše pravděpodobně chybí, a pokud nějaká vůle čerpat existuje, tak se evidentně tříští o různé lobbistické a politické zájmy, ztroskotává na resortech ve výběru nekvalitních odpovědných osob, spojená s častou personální obměnou, dle toho, kdo je právě ve vládě (u moci) a někdy vše končí u orgánů činných v trestním řízení. Pokud nedojde k zlepšení, pak určitě přijdeme nejen o peníze, ale hlavně i o důvěru ostatních členských státu EU. Jako nespolehlivý a neschopný partner nebudeme do budoucna způsobilý nikoho v EU přesvědčit o správnosti našich návrhů, a tím stěží obhájíme nebo prosadíme naše zájmy.

Autor: Simeon Popov | úterý 14.1.2014 8:24 | karma článku: 11,38 | přečteno: 523x
  • Další články autora

Simeon Popov

Zestátnit!

12.5.2016 v 20:44 | Karma: 19,00

Simeon Popov

Nový starosta Londýna

7.5.2016 v 10:33 | Karma: 12,52

Simeon Popov

Kdo má pravdu?

29.4.2016 v 8:08 | Karma: 31,45

Simeon Popov

Království (bez)naděje

16.2.2015 v 10:36 | Karma: 9,36