Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tam nohama vzhůru 3.

Ve zdejším bankovním sektoru zůstalo vše při starém, co se byrokracie týká, ovšem stal se mi ukázkovým zdrojem zábavy pro poměrů znalé a infarktu pro neznalé.

V pobočce First National Bank ve vzdálenějším obchodním centru mi přítomné úřednice unisono čtvrt hodiny mermomocí tvrdily, že stát, z nějž jsem před pár dny přiletěl, neexistuje. Není na seznamu všech států světa. Ovšem vytrvaly, neboť jim zřejmě vrtalo hlavou, jak mě mohli tamní úředníci ministerstva vnitra na letišti v Johannesburgu opakovaně pustit do a ze země s pasem neexistujícího státu, o čemž svědčila razítka imigrační kontroly. A poslední úřednice, zřejmě ta s nejbujnější fantazií, to nakonec rozlouskla. Že… hele, tady… co kdybych byl z téhle České republiky a nikoliv z nějakého toho pochybného „neexistujícího“ Evropského unionistska? No vážně, nekecám! Jak jenom se mi ulevilo, že zřejmě krátce po mém odjezdu  nepřijali naši politici dobrovolně tolik uprchlíků, že u nás byl vyhlášen Syrsko-etiopský federativní islámský stát! Zatím…

Změnila se také – jak mě už před pár lety strašil svou vizí Brendan, tam usazený Ir – bezpečnostní situace. Rosie mi večer ukázala, kde všude má modřiny, poté, co ji přepadli ve městě, když si šla vybrat peníze. Že prý už se v centru města nedá vůbec pohybovat, jak je to tam o ústa; nejen pro nás bílé cizince, synonymum to pro bohaté lidi, ale i pro místní černé. Brendan tenkrát říkal, že do dvaceti let pohltí East London zločinnost a on asi bude muset odejít do svého druhého domu v Port Elizabeth.

Ještě že aspoň tady, v mé čtvrti, ještě zůstalo bezpečno. Protože být tu jednou praštěný mi před pěti lety bohatě stačilo. A mít po těle modřiny jako Rosie, to by sem se mnou určitě už nikdo nikdy neletěl, ani kdyby náhodou jinak letět chtěl. O dohadování se s VZP o proplacení léčebných výloh pak ani nemluvě…

Wuyokazi, což, nakolik je mi známo, není dcera otce Wuyokroka a nemá ani sestry Wuyotetu a Wuyolibuši, ale dělá tu pokojskou a jako tradičně zaskakovala za moji krátkého víkendového volna si užívající Růženku, změnila ve srovnání s předchozími lety image a nechala se ostříhat „na melounek“. Takže jsem tu našel spřízněnou duši“, pouze s tím rozdílem, že ona měla přece jenom víc nahoře a já dole. Mluvím samozřejmě o vlasech; o čem jiném, že? Dřív bývala hezčí, byť asi musela trávit hodně času pro změnu žehlením a tužením účesu, aby se jí nekudrnatil.

Abych si konečně odpustil to věčné remcání, že je místní řeka Quenera taková jaksi „nedodělaná“, neboť, jak je mým čtenářům známo již z dřívějška, teče, teče, teče a najednou kus od moře náhle končí u písečné pláže a šmytec, zřejmě odhrnuli nějaký ten písek nebo jí trochu zvedli mandle, totiž hladinu, takže teď už aspoň trochu až do moře ústila. I když ne moc; byl to nadále onen malý veletok nebo velký malotok, který končil tam co vždycky, a z něj vedl dál skoro jenom potůček, kde bylo vody akorát tak pro vodní ptactvo s krátkýma nohama. A taky byla o dost teplejší než její konečník, tedy ten, v němž končila, tedy Indický oceán; nevím zda proto, že tekla ze severu, tedy směrem od Evropy s momentálně tam panujícími tropy k nám u Jižního pólu, ale to spíš ne, protože pramenila coby čůrek kousek nad městem a až při průtoku East Londonem se měnila v obstojný vodní tok. Takže už neremcám, že je Quenera líná dotéct až do moře.

Na jeden z úseků pláže mezi Nahoonem a Quenerou, tedy té ke mně nejblíž, pak také navezli nějaké to kamení. Nevím; možná si nějaký obr stěžoval, že je tam písek a zase písek a on nemá čím házet žabky. Nebo si někdo minule  všiml, jak tam kradu oblázek pro kolegyni, a iniciativně navezl v rámci služeb obyvatelstvu další a větší, aby se dostalo na všechny a abych nemusel paběrkovat jen takové malé kamínky, jaké tu byly doposud, ale mohl si odvézt i velký buližník.

A když už jsem u té pláže: možná se poučili u Evropské unie, možná na tu ptákovinu přišli kreativně sami, ale zkrátka namísto jedné cedule u na pláž vedoucí stezky porostem tu kolem křoví v těsné blízkosti vedle sebe umístili hned několik cedulí dalších a rovněž zapovídajících lezení do této chráněné buše a jiné nevhodné počínání si, jako je rozdělávání ohňů, kempování a nasávání na pláži, potažmo jakékoliv nepořádkování. Což se podle autorů oněch tabulí týkalo nejen lidí, ale i psů. Takže pustíte-li tam někdy svého psa, řekněte mu, ať se nejdříve naučí anglicky, ať to přečte a pak si udělá táborák někde jinde…

Z televize jsem hned první den zvěděl poněkud „znepokojující“ novinky. Jihoafrický prezident se právě skamarádil s Putinem kvůli jádru a zdejší komunisté se začínali paktovat s komunisty kubánskými. Nezbývá mi než doufat, že se to v budoucnu mne, eurounijního ekonomického sankcionisty vůči Rusku, drobného imperialisty a NATisty nedotkne a že mi tam na stará kolena nezakážou vstup. Kéž bych tak aspoň měl „alibi“ v podobě Temelína! Ale i ten musel najust postavit namísto Rusů Westinghouse…

Pokračování zítra

Autor: Viktor Pondělík | úterý 4.8.2015 11:00 | karma článku: 7,06 | přečteno: 295x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Dosáhnou Češi „komunismu“?

Problémy týkající se toho, co dnes plní zpravodajství především, tedy infekce koronavirem, už se dotýkají i ekonomických záležitostí.

22.4.2020 v 11:40 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Jak tohle skončí?

České školství má další z celé řady problémů. Aktuálně ten související s virem, který se šíří po vlastech českých stejně rychle jako zvěsti, fámy a jiné zaručené i rádoby zaručené informace.

22.3.2020 v 9:50 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Už jsem se bál, že ministr myslí

Ministr zdravotnictví České republiky se blýsknul, a to na rozdíl od tradice, jež v naší vysoké politice panuje, nápadem více než rozumným. On a jeho ministerstvo navrhli...

22.2.2020 v 10:19 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Máte smůlu, nejste stát

Jak by se vám zamlouvalo, kdybyste měli možnost vyhrát v prakticky kterékoliv provozované loterii nemalou částku, a to vždy a dokonce bez nutnosti vsadit byť i jen jednu jedinou korunu?

22.1.2020 v 9:30 | Karma: 0 | Přečteno: 45x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Mají to, co (jim podobní) chtěli

To bylo za rozdávačných levicových vlád v předchozích letech slávy! Čeští politici nechávali tisknout peníze a rozdávali je ve své zemi pomalu na potkání ve snaze zalíbit se svým voličům a získat si ve volbách jejich přízeň.

22.12.2019 v 8:15 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik