Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na zdraví

Heroin je skvělá nenávyková dětská medicína proti kašli. Nikotin pak dokonce univerzální lék na nejrůznější lidské neduhy. A tak by se dalo dlouho pokračovat.

Kolik takových zaručených pravd jenom kolovalo mezi lidmi v minulosti! Ne mezi hlupáky a tmáři, ne mezi demagogy své doby. I mezi učenci a mudrci, kteří to mysleli zcela vážně. Neboť teprve čas a poznání vyvrátily tato jejich tvrzení a daly pravdě vyplout na povrch. Pravdě, jíž bylo dosaženo nejednou za cenu velkých obětí.
Ještě že naše generace už je jiná! My už v očích generací budoucích takto zdiskreditováni nebudeme. Protože my jsme dospěli vrcholu poznání. Totiž… říkáme si to.
Jenže vzpomeňme třeba jen na humbuk kolem výprodeje našeho „rodinného stříbra“ cizákům. Na vlekoucí se pře o známou českobudějovickou ochrannou známku. Jakou nevoli vyvolává každé zdražení piva, jež dříve neoficiálně bývalo předzvěstí pádu vlády. Jak hrozivě se prezentují údaje o poklesu spotřeby pěnivého moku a jaký naopak pocit hrdosti vyvolává minimálně jeden z našich pivovarů, jenž nyní na trh dodává i pivo s ovocnou příchutí, jímž hodlá k pivařině přilákat ženy a mládež, tento nedostatečně prochmelený segment společnosti.
Nebo pohleďme na to, jak se regály našich obchodů prohýbají pod butylkami vín dovážených i z nejodlehlejších koutů světa, jimž naši producenti sekundují, seč jim síly stačí. Kolik nevole tu onehdy vyvolala v médiích úvaha o možném zdanění tohoto moku v zájmu státního rozpočtu.
Protože se tak často a tak rádo mluví o prospěšnosti zmíněných moků. Aniž by se však dodalo, že prospívají hlavně kapse jejich výrobců. Stejně jako rovněž propagované lektvary jiné. Znáte to: tu je život hořký, bohudík, tu zase vyjímečně hořký, vyjímečně dobrý. Tu je „jemně vyhraněná“ tekutina, tu nás nějaký nápoj sbližuje již od roku 1807, tu je „drsná země, jemná …“, tu křišťálově destilovaný „Amundsen“…
Slýcháme to daleko častěji než třeba policejní statistiky. Třeba tu, podle níž bylo dejme tomu v roce 2010 jen při dopravních nehodách zaviněných alkoholem usmrceno či zraněno tolik lidí, kolik jich má mé rodné město. Nebo tu, že alkohol zabíjí více mladistvých než všechny ostatní drogy dohromady. A přesto alkohol propagujeme a nasáváme jako o závod.

A tak nepochybujme, že i my budeme jednou pranýřováni či zesměšňováni za naši vlastní hloupost generacemi příštími. A to zřejmě daleko více než naši předchůdci, protože na rozdíl od nich nám už schází polehčující okolnost nevědomosti, jež hříchu nečiní. I když kdo ví. Protože bychom mohli být nakonec génii nejen ve srovnání s našimi předchůdci, ale i potomky. Jak totiž známo, alkohol ovlivňuje i lidský plod, a naši potomci nás budou jen sotva schopni zdiskreditovat, budou-li mít (i) naším přičiněním „místo mozku z piva kostku“.A na to si musíme připít.

Autor: Viktor Pondělík | sobota 27.9.2014 8:00 | karma článku: 8,24 | přečteno: 489x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Dosáhnou Češi „komunismu“?

Problémy týkající se toho, co dnes plní zpravodajství především, tedy infekce koronavirem, už se dotýkají i ekonomických záležitostí.

22.4.2020 v 11:40 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Jak tohle skončí?

České školství má další z celé řady problémů. Aktuálně ten související s virem, který se šíří po vlastech českých stejně rychle jako zvěsti, fámy a jiné zaručené i rádoby zaručené informace.

22.3.2020 v 9:50 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Už jsem se bál, že ministr myslí

Ministr zdravotnictví České republiky se blýsknul, a to na rozdíl od tradice, jež v naší vysoké politice panuje, nápadem více než rozumným. On a jeho ministerstvo navrhli...

22.2.2020 v 10:19 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Máte smůlu, nejste stát

Jak by se vám zamlouvalo, kdybyste měli možnost vyhrát v prakticky kterékoliv provozované loterii nemalou částku, a to vždy a dokonce bez nutnosti vsadit byť i jen jednu jedinou korunu?

22.1.2020 v 9:30 | Karma: 0 | Přečteno: 45x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Mají to, co (jim podobní) chtěli

To bylo za rozdávačných levicových vlád v předchozích letech slávy! Čeští politici nechávali tisknout peníze a rozdávali je ve své zemi pomalu na potkání ve snaze zalíbit se svým voličům a získat si ve volbách jejich přízeň.

22.12.2019 v 8:15 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16,  aktualizováno 

Přímý přenos Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

V Litvínově vnikl násilně do budovy gymnázia muž, policie podezřelého zadržela

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  8:47

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Nebojíme se, tahák nepotřebujeme. Maturanti vyrazili na písemky z češtiny

3. května 2024  8:24

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Česko se v žebříčku svobody tisku propadlo o tři příčky, Slovensko ještě víc

3. května 2024  8:11

Česko si v žebříčku svobody tisku oproti loňsku pohoršilo o tři pozice, je sedmnácté. Pořadí vydává...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik