Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když už ti praví nechtějí…

Je už notoricky známé, že to Židé neměli a leckde dodnes nemají lehké. Ba že to měli a občas dodnes mají těžké. To podle toho, kdy a kde žili či žijí. Protože vždy a všude se najde někdo, komu se někdo nelíbí, a kdo vybočuje čímkoliv z davu, ten se může znelíbit.

Dnes se mi sice zdá postavení Židů vcelku dobré, ovšem netvrdím to – neboť osobně žádného ze svého okolí neznám a nemohu tak soudit, jak na tyto pohlížejí ti, kdo s nimi mají osobní zkušenost. Zdá se mi, že na tom nejsou zase až tak špatně, alespoň když tedy vidím, jak se u nás stavíme dejme tomu k Romům, imigrantům z černého kontinentu, islamistům, lidem pocházejícím z postsovětských zemí nebo jiných států na chudém východě a tak vůbec. A o Židech ani zmínka, ani komerční média nás židovskou otázkou nemasírují.
Přesto jsem nedávno z internetového zpravodajství zvěděl, že jsou evropští Židé izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem nabádáni, aby odešli z Evropy do Izraele. Protože jsou tu prý ohroženi terorismem a v židovském státě by jim tak mělo být lépe.
A evropští Židé potvrdili mou v úvodu zmiňovanou domněnku. Že prý povětšinou nevidí důvod k odchodu.
Že ti němečtí sice připouštějí, že je terorismus u našich západních sousedů potenciálně ohrožuje, ovšem tomuto nebezpečí jsou vystaveni globálně a ani v Izraeli nejsou před teroristickými útoky tak docela v bezpečí. A když poté německé vládnoucí kruhy přislíbily, že učiní vše pro to, aby se v Německu rozvíjel židovský život a aby tamní stotisícová komunita v zemi zůstala a že bude učiněno vše pro to, aby byla zajištěna bezpečnost židovských zařízení a bezpečnost občanů židovského původu, žádná potrefená husa nespustila povyk, jenž by dozajista následoval, kdyby šlo o nějakou menšinu netolerovanou.
Obdobně jsou prý na tom Židé v Dánsku, kde se prý rovněž necítí nijak mimořádně ohroženi a v posledních dvou letech prý jich odešla ze země do Izraele jen hrstka.
Ve Francii tito sice mají ke stěžování si důvodů více, ovšem i odtud jich v posledních letech odešel jen pranepatrný zlomek a zůstalo jich tam naopak dost přes půl milionu.
Prostě naši evropští Židé dostali nabídku odejít do Izraele, do židovského státu. Byli oficiálně pozváni, ovšem na pozvání tak nějak nereflektují. Nevyužívají nabízeného. A tak mě napadlo…
Když už jsou tedy „volné kapacity“, proč je nevyužít jinak? Tak, aby se kvóty naplnily a aby se navíc vyšlo vstříc jiným. Těm, kdo se tak často považují v celé Evropě za diskriminované a jež slavná „Evropa“ označuje za diskriminované snad zejména u nás. Co kdyby tudíž byla tato nabídka učiněna těm, kdo před údajnou diskriminací nejednou prchají, kam se jenom dá, a jež už přitom nejen Británie a Francie, ale ani Kanada nechce? Těm, kdo jsou u nás „strkáni automaticky do zvláštních škol“, „neseženou práci“, „končí nedobrovolně ve vyloučených lokalitách“.
Co kdyby pan Netanjahu pozval do Izraele je? Vždyť co by v tom mohlo být za problém? Žid jako Žid. Protože…
Jsme přece všichni Židé! Alespoň to tedy říkal na konferenci Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti v Americe náš pan prezident…
 

Autor: Viktor Pondělík | úterý 3.3.2015 16:30 | karma článku: 8,40 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

V tom aby se prase vyznalo

Tak se konečně přišlo na to, jak porazit koronavirus. Tím řešením je prý jedině očkování. A jak se dalo vcelku očekávat, máme v našich řadách celou řadu těch, kdo jsou mu příznivě nakloněni, stejně jako mnohé jeho odpůrce.

28.1.2021 v 16:44 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Zase vylepší vylepšení

Tak už je Česká republika zase v háji. Zase politici usoudili, že je třeba vzít český národ u huby, jak se říká, a přitvrdili. Protože prý máme moc těch nakažených.

28.12.2020 v 9:13 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Další privilegium pro školství

Kolik jenom se toho v této zemi naslibovalo školství! Kolika už se jenom v této zemi dostalo učitelům údajných privilegií! Jichž se jim ve skutečnosti nakonec nedostalo nebo se tato stala učiněným danajským darem!

28.11.2020 v 13:56 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Nepřipadne vám to divné?

Když se ve světě objevil koronavirus, mnohé země zareagovaly po svém. A třeba Jihoafrická republika udělala to, co udělala. Prostě pro cizince zavřela své hranice, aby jí tam tito onu nákazu zbytečně nezavlekli.

28.10.2020 v 10:45 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Za to koronavirus nemůže

Je to pouhých několik let, kdy čeští lidé věřili ve svoji měnu a ekonomiku své země. Sice do značné míry neopodstatněně, protože už i tenkrát dělali vládní politici dluhy, ale zkrátka to pořád ještě vypadalo docela dobře.

19.10.2020 v 10:12 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik