Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Mám dvě poznámky:

1. Před cca 20 lety bylo z demografického vývoje jasné, že tento problém nastane a vážně se o tom mluvilo. Padaly výzvy, aby se lidé zabezpečili. Kdy tyto výzvy neslyšel, byl - stát. Tenkrát se na sociálním pojištění vybíralo mnohem více, než se vydalo na výplatu důchodů. Všechny vlády tehdejší přebytky použily k ucpání děr ve státním rozpočtu a zkrátka je roztočili. Kdyby je vhodně uložily, dnes by je, zvětšené o výnosy, měly k dispozici na výplatu důchodů.

2. Patřím mezi důchodce, slyším různé vrstevníky naříkat, ale ne všechny. Kteří jsou nespokojeni? Ti, co nezaložili pevné rodiny. Je to možná překvapivé, ale  důchodci, kteří vodí své vnoučata do kroužků, do hudebky a těší se z každého jejich úspěchu, starají se, aby nezapomněli na žádné narozeniny a jmeniny...atd. jsou spokojeni. Důchod jim na živobytí stačí. Ti, co odešli od rodiny a založili jiný vztah nadávají podstatně častěji. Pozorujete to také?

7 0
možnosti
KV

K92a34r42e93l 43V50a61l19i65š

21. 3. 2015 13:51

Uvědomte si, že průměrný důchod dosahuje sotva 1/3 důchodců. Tento důchod neúměrně zvyšují bývalí papaláši a různí agenti (STB, KGB) kteří byli jinak odměňováni. S tímto průměrným důchodem je to stejně jako s průměrným platem. Znám jen velice málo pracujících, kteří dosahují současný průměrný plat. Do tohoto platu se započítávají všechny neúměrné platy manažerů i státní správy.

4 2
možnosti
Foto

omlouvám se, mělo být plus

0 0
možnosti
PH

P28e10t67r 96H16á94l77a

21. 3. 2015 13:20

Problém je, že dnes se většina lidí na stáří smysluplně zaopatřit nemůže, i kdyby 100x chtěla. Jsou totiž jen 2 způsoby, jak se na stáří zajistit - mít děti, co se o vás pak postarají, nebo si šetřit.

Veškeré přínosy z potomstva však socializuje stát a když upřednostníte děti před kariérou tak pak máte ten důchod naprosto absurdně menší, než lidi co naopak upřednostnili kariéru před dětmi. 

A když se rozhodnete šetřit, tak vás vaše úspory sežere inflace a nemáte zase nic.

Staří lidé jsou chudáci, ještě hůř je na tom ale dnešní produktivní generace, protože před sebou vidí velmi chudobný důchod a přes veškerou vůli jim stát prostě nedovolí, aby se na to stáří sami zabezpečili.

4 2
možnosti
VS

Lidé, kteří jsou dnes do důchodu, přesně hned na začátku - před 25 lety - věděli, co je zhruba čeká.  Takže po 25 letech výmluvy na to či ono jsou mimo.

3 3
možnosti
JC

Nesmíte věřit všemu, co se píše v novinách nebo ukazuje v tv. Záleží tak jako v každém věku na rozumu toho dotyčného. Z vlastní zkušenosti a zkušeností mých známých nikdo ve stáří netrpí. Neříkám, že se nenajde někdo, kdo je v problémech, ale většinou si je do značné míry zavinil sám. Opravdu výjimečně najdete někoho, kdo se do problémů dostal jen smůlou. A ani živnostníků nevěřím, že si nedělají zásoby. Ovšem takové, aby stát na ně nedosáhl. Úspory neznamenají jen peníze.

4 2
možnosti
DK

Já Vám to řeknu takhle: dvacet let jsem šetřila a nějakou korunu jsem ušetřila, ale i dříve bylo mnoho profesí, kteří neměli z čeho šetřit před už před 20 lety...V naší slavné republice se dělají kdejaké připitomělé výzkumy, ale neplánuje se...čili kolik Vás bude stát za 20 let, voda, elektřina, léky. Já se rozpaluji do běla, když čtu připitomělé články, jak se máme vybavit do důchodu. Mí rodiče měli ledničku 20 let, pračku o něco déle...dnes výrobky vydrží tak tu dvouletou záruční dobu. Budete mít sice střechu nad hlavou z hopotéky, ale chalupu z ní neudržíte, navíc každá nemovitost léty ztrácí....A jedna zásadní věc: pro důchod, při takové nezaměstnanosti a věku odchodu do důchodu, kdo bude mít odpracováno 35 let, aby měl nárok na vyplácení důchodu?

7 1
možnosti
LH

Mluvíte mi z duše.Ano, také jsem si před dvaceti lety řekl, že budu šetřit na důchod.Ale z čeho???Výplaty tenkrát 4,5 tisíc pak se to pomalu zyvšovalo až do dnešních 10ti tisíc.Mezi tím několikrát nezaměstnaný a už z uspořených peněz musíte odebírat, po padesátém roce to už nebyly měsíce nezaměstnanosti ale roky a tak peníze na důchod valem ubývaly.

A na výbavě domácnosti se také podepisuje zub času a už to není jako za komunistů, že mým rodičům vydržela lednička Calex 30 let (mně 25 let) televize Tesla Color 416 vydržela 25 let (a šla by dále ale kvůli přejití na nový televizní systém se musela koupit nová) atd.V dnešní době se ledničky dělají s životností 5 let, televize také a tak jedna věc odejde, koupíte jinou a další rok odejde zase jiná (lednička, pračka, boiler atd.)

A pak nám zatopil ještě pan Klaus.

Klaus připravil důchodce o 333 miliard

Psal se rok 1993. Tehdejší ministr financí Václav Klaus – později

prezident republiky (v neblahé paměti)přišel na „geniální“ nápad. Dlouho mu ležel v žaludku fakt, že existoval důchodový fond v celkové výši přes 330 miliard korun – tedy fond pro důchody lidí, kteří celý život pracovali a poctivě si tyto peníze ve státní kase nastřádali, aby na stará kolena měli z čeho žít.To bychom neznali Klause, kdybychom si mysleli, že to nechá jen tak být. Kdepak!Klaus tento důchodový fond zrušil spojením se státním rozpočtem.

Peníze pro důchodce, naráz – jako mávnutím kouzelným proutkem,

zmizely…A cesta k jejich vytunelování byla otevřena… Už tu byla

rezerva pro různé pokoutníky-lobisty, hochštaplery, tuneláře, tedy

budoucí miliardáře tuzemské i zahraniční provenience!

3 3
možnosti
  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik