Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

P17e15t72r 67S53k78á81c59e10l

14. 10. 2015 21:49

Většina příspěvků a vlastně ani článek by nemusel spatřit světlo světa, pokud by se důchodový fond ponechal tak, jak od roku 1919 fungoval. Viz moje informace:

Můj šéf z ČKD v r.1967 nám sdělil, že v roce 1919 zastupoval ČKD před důchodovým úřadem v Praze. Ten začínal s kancelářemi v katakombách, stejně jako jsou ve filmu "Katakomby". Okna do chodníků apod. Za 2 (slovy:dva) roky z vlastních výnosů postavili palác, který slouží dodnes! Systém fungoval v našich krajinách celé minulé století, navzdory dvou totalitním obdobím, tedy vládám v nich. Paradoxně za vlády svobodného lidu (demokracie) po roce 1992 nastaly potíže...

P.S. Spočítal někdo, kolik lidí se nedočká ani první výplaty důchodu, kolik důchodců opustí naše řady po roce pobírání důchodu? Ano, mířím jasně na fakt, že 42 let se přispívá a ještě nikdo nesdělil, jakou sumu peněz odkazují důchodci zesnulí ve výše uvedených lhůtách. Který jiný systém takto postupuje - desítky let vybírám peníze, abych potom vyplácel s jistotou, že to ve většině případů nebude trvat stejné období.

1 0
možnosti
VH

Jak fungoval fond v roce 1919 nevím. A je to i pro mne, starce přestárlého, naprosto irrelevantní.  Jen vím, že nejpozději od roku 1945 až dodnes žádný důchodový fond (opravdu samostatný účet) neexistoval.  V letech 1945 ÷ 1991 by ani neměl být jak naplněn - žádné sociální pojistné se nevybíralo.

   K Vašemu dotazu: jistě si umíte přečíst či vygooglovat, že je v ČR 2,5 miliónu   s t a r o b n í c h   důchodců. A necelých 5,0 miliónů plátců pojistného. Když je průměrný starobní důchod 10 500 Kč - kolik musí v průměru zaplatit plátci pojistného?  (Nezatěžuji Vás faktem, že z pojistného se platí i invalidní a sirotčí důchody.)

0 0
možnosti
PV

kdyby to byla rana z cisteho nebe, tak bych 100% souhlasil, jenze tento pribeh ma i minulost, kde se na zakony ramec tak nejak nehledelo. akorat to provadela jina skvadra, takze asi neni ucelem, aby to autor pripominal.

3 0
možnosti
VH

Na zákonný rámec   s e   h l e d ě l o .  V zákoně byl totiž odstavec, který k takovému kroku vládu zmocňoval.  Šetrné  'středo-pravé' koalice tuto možnost (dobrou pro populisty - viz Sobotkovu snahu) ze zákona vyškrtly (ač důchodce - tleskám).

   On ani Sobotka nemíní konat nezákonně - chce jen tu formulku (hodící se hlavně před volbami) do  zákona vrátit.

0 0
možnosti
JS

Možná byste měl přehodnotit způsob, kterým používáte slovo "zvrácené".

Náš právní systém zná dokonce právní princip, který je znám pod pojmem "zamezení tvrdosti zákona" a v jeho rámci lze provést řadu opatření "nad rámec zákona". Tento princip se například uplatňuje u lidí, kteří by nedosáhli na nějakou úlevu nebo příspěvek kvůli nesplnění nepatrné podmínky.

Na stejném prinicpu je založeno to, co Vy označujete za "porušení zákona vládou". Makroekonomická čísla nemusejí vždy odrážet faktickou situaci ve společnosti, což je i případ onoho zákonného zvýšení důchodů o čtyřicet korun. On ani ten zákon neodráží faktickou situaci ve společnosti. Snad si dokážete spočítat, že pokud by vláda striktně trvala na dodržování principu valorizace důchodů o růst cen a třetinu růstu reálných mezd, pak se bude reálný příjem důchodců jen nepřetržitě propadat.

Zvýšení příjmu důchodců lze jen těžko označovat za trestný čin zpronevěry či krádeže. Příjmy důchodců navíc patří mezi finance, které se do ekonomiky prakticky spolehlivě vracejí. Daleko závažnější jsou obrovské ztráty, kterými naše ekonomika trpí kvůli podvodům s palivy, kšeftováním s energiemi, vyváděním zisků do zahraničí (od bank, přes obchodní řetězce po průmyslové podniky) a ždímáním ekonomiky všemi těmi, kdo například považují Jihoafrickou republiku za svoji druhou domovinu.

6 0
možnosti
LC

Absolutně nic proti nosné myšlence vašeho blogu, ale dvě poznámky bych měl.

1. Neproběhla náhodou za hospodaření pana Kalouska akce "Doba je těžká, důchodci se musí uskrovnit" a k navýšení důchodů podle zákona nedošlo?

2. Nevím jaká je konstrukce valorizace důchodů podle růstu cen, zda všech cen, nebo existuje něco jako spotřební koš důchodce, protože důchodci nenakupují ve velkém tablety, televize ani lokomotivy, ale především platí bydlení a potraviny. A u potravin, pocitově, mně připadá že 40,- Kč nárůst cen nenahradí. Díkybohu, resp. díky ruským sankcí se alespoň ceny mléčných výrobků dostaly do rozumných mantinelů.

7 0
možnosti
KV

Ano, něco podobného jsem chtěl napsat i já. Do růstu cen je snad započítán i pokles cen aut a lokomotiv. Pro důchodce by měl fungovat speciální výpočet, který hlavně zohlední potřeby důchodců:  Jídlo - za pár let zdražené o víc jak o polovinu, Bydlení, Oblečení.

Neznám žádného důchodce, závislého na důchodu, který by si kupoval nové auto.

5 0
možnosti
Foto

Všichni poslanci TOP 09 zamítli navýšení důchodů. Všichni titíž si odsouhlasili navýšení svých platů. Inu, padni, komu padni, že!

10 0
možnosti
  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik