Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J55a91n 98R29á41ž

3. 2. 2016 19:25

Zážitek, který mne, jako pacienta nadzvedl:

Na chirurgickém oddělení FN se musely omezit počty lůžek pro nedostatek zdravotních sester. Když jsem byl od dester s vysokoškolským vzděláním informován, jak časově jsou vytěžovány, aby oddělení vůbec mohlo být s tak malým počtem provozováno a jak dlouho musí studovat, aby vubec mohly být zařazeny do praxe na lůzková oddělení, nedivím se, že jsou všichni (doktoři i sestry) naštvaní na systém i na ty, kdo ho zavedli.

Jinou kapitolou je, že vystudovaná zdravotní sestra si hodinově vydělá v hypermarketu víc, než na lůžkovem oddělení chirurgie.

1 0
možnosti
Foto

Pane Pondělíku, pište prosím jen to, o čem víte z praxe.

Naše školství - jak základní, tak střední i vysoké - bylo za komunistů sice protknuto ideologií marx leninismu, ale mělo velmi dobrý základ.

Konkrétně - zdravotní sestra měla 4 letou střední školu a po maturitě nastoupila do praxe, po několika letech mohla zastávat veškerou práci. Pokud chtěla, mohla si doplnit vzdělání a stát se třeba specialistkou na nějakou činnost, u níž nebylo třeba VŠ vzdělání.

U lékařů byly 2 atestace v oboru /lékař musel mít první, tu druhou si dělal, pokud chtěl být třeba primářem/.

Po převratu někteří polovzdělanci, nemajíce žádné praktické zkušenosti, ale naopak velké množství energie, dosáhli efektivního rozvratu systému, který byl zažitý a vyhovoval. Takže nyní je bordel nejen v základním ale i střední, vysokém a dokonce i postgraduálním.

To, že někteří mizí z této republiky po ukončení školy, je někdy příčinou výše popsaného.

Takže - pokud pan ministr vrací některé věci do původního stavu, je třeba naopak pochválit a nikoli hanět.

V praxi potřebujeme sestry, které Vám píchnou infusi bez toho, abyste měl modrou ruku, bezvadně napíchnou žílu u odběru a podají správné léky.

Pak potřebujeme specialistky, které obsluhují přístroje za miliony a musí mít školení a praxi.

Poté potřebujeme nižší zdrav. personál, který Vám- s odpuštěním - utře zadek. Proč by musely mít všechny jmenované sedmiletou školu, mi hlava nebere. Takže - prosím - kritizujte - ale oprávněně.

0 0
možnosti
VP

Právě proto, že až moc dobře vím, kdo všechno se dostane v posledních letech na střední školy. Škola se chce uživit, takže bere vesměs každého, kdo se na ni chce přihlásit, a standarty se snižují tak, že dnes musí být člověk "vysokoškolák, aby zvládl to, s čím si kdysi poradili i středoškoláci levou zadní. A pokud se nezmění systém financování škol, nebude tomu jinak. A ministr zdravotnictví nebude ten, kdo to zvrátí k lepšímu. Bohužel. ;-(

1 0
možnosti
TJ

Tak zrovna za to, že se snaží o návrat k normálu a odstranit tu zhůvěřilost o povinném vysokoškolském vzdělání pro střední zdravotnický personál, bych mu opravdu nenadával. Že je to jen jedna část problému je věc druhá, ale alespoň něco.

3 0
možnosti
JJ

No,pomáhej nám Pánbůh,to by snad bylo lepší umřít,stejně by to k ničemu jinému nevedlo.Chvála panu Němečkovi na výsostech!!R^R^:-)

0 0
možnosti
Foto

Odjakživa stačila čtyřletá zdravotka. Sám jsem na tuhle školu za socialismu pomohl mé vzdálené neteři přes náměstka ministra, který potřeboval koupit náš nábytek. Taková tam byla tlačenice, že byla třeba tlačenka. Nevadilo, že je tam náročná práce i na směny. Dnešní mladí se skutečné práce štítí a nejraději by někde ráno sedli, odpoledne se zvedli a dostali za to plat.

3 0
možnosti