Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K27a80r27e26l 66C50a62c85h

4. 3. 2014 15:30

Éčka v potravinách mi vůbec nevadí, pokud slouží k vylepšení potraviny. Ať jde o chuť, vzhled, konzistenci, trvanlivost apod. Vadí mi jen tehdy, kdy slouží k šizení zákazníků např. přidáváním superabsorbentů k vázání vody v masových výrobcích, aby se prodala i hmotnost vázané vody v ceně masa. Nebo k nastavování přírodního medu cukrem atd. atd. Na drůbeží separát žádné číslo  éčka není a ten mi také vadí. Takže éčková hysterie mě naprosto míjí. Potraviny si ale vybírám podle toho, co mi chutná a snažím se zjišťovat, zda jsou, či nějsou šizené. Také je mi jasné, že masný výrobek s cenou pod 100 Kč za kg musí být něčím levným nastaven a je třeba se mu vyhnout obloukem.

Nejvíce mě ale baví zapálené bojovnice proti éčkům, které  nosí v kabelce celá platíčka růžových kouzelných tabletek, protože je z toho neustálého přemýšlení o škodlivosti éček permanentně bolí hlava.

0 1
možnosti
JS

Ono nejde ani tak o to, abychom se zbavili "éček" všeobecně. Jde spíše o to, aby do potravin nebyla cpána zcela zbytečná éčka, což se právě všeobecně děje. Pokud si například nekupujete čistě bílý jogurt, můžete se spolehnout na to, že všechny ostatní obsahují nějaká barviva a "přírodně identická aromata", jejichž účelem je pouze vylepšit vzhled jogurtu, ale jinak jsou pro náš organismus jen zbytečnou zátěží.

Je možné, že někdo skutečně obav lidí z "éček" zneužije k propagaci svých vlastních výrobků, jenže obavy z "éček" rozhodně nejsou nesmyslné. Nedělejme si žádné iluze o kvalitě potravin, které nám obchody nabízejí. Nedávno například D-test uskutečnil test piva na přítomnost plísňových toxinů. Výsledky byly poměrně děsivé. Je evidentní, že miliony litrů piva se u nás vaří i z obilí, které půl roku hnilo někde ve vlhkém skladu a pochází kdovíodkud. Je důvod si myslet, že pro výrobu pečiva se používají lepší suroviny, než pro výrobu piva? Existuje dnes vůbec něco takového jako "čerstvý rohlík"? Je jeho čerstvost založena jen na tom, že byl právě vytažen z pece, nebo i na surovinách, z nichž je upečen?

Jestliže si výrobci nedělají starosti s kvalitou vstupních surovin, budou si dělat starosti s používáním "éček", jejichž jediným účelem je vylepšovat vzhled potravin? Těžko. V naší zemi zemřelo padesát lidí na otravu metanolem. Ani distribuci faktického jedu (vydávaného za potravinu) stát neuhlídal. Máme dost kontrolních mechanismů, aby někdo bojoval proti éčkům, které způsobují například "pouhou" hyperaktivitu dětí? Kolik sladkých pochoutek je u nás vyráběno pomocí kakaové hnědi a syntetických aromat?

Dnes už je možné nechat se opít i tím rohlíkem, protože nevíme, jestli ten rohlík je rohlíkem ze šedesáti procent nebo z dvaceti. Dokud to tak bude, nevadí mně, pokud si někdo založí podnikání na "éčkuprostých" potravinách. Jde jen o to, abychom si místo takového éčkuprostého rohlíku nekoupili jen další bulíky na nos.

1 1
možnosti