Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

Albert.Pes

30. 3. 2012 10:53
Výběrová řízení jsou hloupost...

... a schéma typu "ať je hodnotícím kritériem jenom cena" nepomůže. Ostatně princip ekonomické výhodnosti nabídky je závazně doporučován i dotovaným realizátorům VŘ v rámci snad všech operačních programů, z toho vyplývá např. také to, že cena by měla mít v hodnotících kritériích největší váhu. Ono je to ale celé úplně jedno. Dokud budou o veřejných (ne soukromých) zakázkách rozhodovat lidé, vždycky tady bude prostor pro korupci. Z VŘ (dotace), které jsem měl tu pochybnou čest pozorovat, jich bylo nezmanipulovaných cca. 5-10%. Manipulace probíhá většinou takto: 1) obchodní podmínky a kvalifikační kritéria se sepíšou tak, že je bude schopný naplnit jenom jeden vybraný subjekt. 2) manipulace s konečnými nabídkami - tj. obálky se otevřou (zde sice stát může kontrolovat, ale v praxi se to neděje), předem vybraný kandidát je informován o výsledku a urychleně dodá novou nabídku se starým datem, která parametry zvítězí. Řešení je podle mě jediné - zrušit dotace, minimalizovat veřejné zakázky.

0 0
možnosti
AP

AntonínP

30. 3. 2012 11:04
Re: Výběrová řízení jsou hloupost...

V tom asi nejsme v rozporu. Je to především o lidech a postup, který jsem popisoval korupci, jak správně píšete, nevymýtí, ale nekalé ovlivňování dost ztíží. Organizuji občas pro menší státní subjekty VŘ, výhradně podle popisovaného modelu (kromě jednoho, kde to klient chtěl s hodnotícími kritérii) a hlídám si, aby VŘ byly férové. Díky tomu mi také jdou ceny výrazně dolů, a to i u původních dodavatelů a stejného zboží či služeb.

Co se týče 1), ano stává se to, ale je chyba ostatních potenciálních uchazečů, že se nebrání, ostatně ÚOHS už párkrát VŘ zrušil, jen to musí někdo nahlásit.

0 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1238x
Mám na spoustu věcí a jejich řešení svůj názor. A rád se o něj podělím s ostatními.

Seznam rubrik