Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velký hliníkový vodíkový humbuk.

Mnozí čtenáří sdělovacích prostředků v poslední době zaznamenali články o převratu ve vodíkové energetice nebo o tom, jak budou motory místo benzínem či elektřinou poháněné vodou a podobné "optimistické" články.

Byla totiž vyrobena slitina hliníku, která z vody intenzívně a ochotně uvolňuje vodík.

O co vlastně jde?

Hliník je ve skutečnosti velice reaktivní kov. Kdyby té reaktivitě hliníku odpovídalo skutečné chování výrobků z hliníku, tak například místo hliníkové lžičky nebo alobalu bychom  za nějaký den našli pouze hromádky šedavého prachu korozních produktů hliníku. Stejně by dopadly všechny výrobky z hliníku, dveře, okna, konstrukce skleníků, střecha z hliníkových plechů, letadla a některá auta.....
To, že se tak neděje, má na svědomí látka, která se nazývá oxid hliníku. Chemicky poměrně odolná a mechanicky velice tvrdá látka, ale co je podstatné, na povrchu hliníku a prakticky všech známých hliníkových slitin se vylučuje ve formě souvislé, nepropustné  a odolné vrstvy o tloušťce několika mikronů, které tyto slitiny dokonale chrání před jejich rozpadem oxidací vzdušným kyslíkem a vodou. Podléhá a hliník se tak rozpouští pouze v silných chemických činidlech, jako jsou roztoky alkalických louhů nebo některých kyselin. Některé silné kyseliny, například kyselina dusičná v určitých koncentracích, dokonce naopak hliník pasivují, protože mají oxidační účinky, kterými se vrstva oxidu hlinitého na povrchu hliníku naopak ještě zesiluje.
Vrstva oxidu hliníku na kovu má i různá technická využití. Například procesem zvaným eloxování hliníku se vrstva oxidu hliníku ještě výrazně zesiluje a dá se i probarvovat, takže vytváří na hliníkových dílech odolný a vzhledově pěkný povrch použitelný jako kvalitní finální úprava hliníkových dilů. Tenké vrstvy oxidu hlinitého na hliníkové fólii se využívají v elektrotechnice a elektronice na výrobu vysoce kapacitních kondenzátorů a superkapacitorů pro krátkodobé ukládání elektrické energie.....

Ovšem ona výše zmíněná a nově objevená hliníková slitina se vyznačuje tím, že na jejím povrchu stabilní a stejnoměrná ochranná vrstva oxidu hlinitého nevzniká. Pravda, oxid hlinitý jako produkt oxidace hliníku vzniká vždy, ale v tomto případě nevzniká ve formě souvislé odolné tenké vrstvy pevně přilnuté k povrchu hliníkové slitiny. Vzniká v nějaké práškové formě odpadající od povrchu slitiny, která tak zůstává neustále obnažená a nechráněná. Hliník v této slitině tak koroduje "přirozenou" rychlostí čistě jen danou reaktivitou tohoto kovu, tedy dost rychle

Z této slitiny se tak dá velice snadno udělat generátor vodíku. Stačí kousky slitin  v nějaké nádobě uzavřít , zalít vodou a máme tady vodík.
Uvnitř  probíhá tato reakce:

2Al + 3 H2O -> Al2O3 + 3H2

54 gramů hliníku a 54 gramů vody uvolní 6 gramů vodíku ( za běžného tlaku a teploty asi 66 litrů) a vznikne 102 gramů oxidu hlinitého. 1 kilogram hliníku uvolní z vody asi 1240 litrů vodíku. To je pěkné, víc než kubík vodíku. Jenže co když toho vodíku potřebujeme víc, třeba pro pohon vodíkového auta? Vodíkové auto spotřebuje na 100 kilometrů 0,7 až 1 kg vodíku.
Na takových 600 kilometrů, ekvivalent plné nádrže vodíku nebo benzínu  by bylo třeba 40 - 60 kg hliníku a minimálně odpovídající množství vody.

Jenže co s těmi zhruba 80 - 120 kilogramy oxidu hlinitého, které při té výrobě vodíku vznikají jako odpad?
A tady je jádro problému, proč se jedná o hliníkový vodíkový humbuk.

Oxid hlinitý je v podstatě ruda, ze které ze vyrábí kovový hliník. A to poměrně dost těžce, elektrolýzou v tavenině při teplotě okolo 950 st C. Dochází přitom k významným energetickým ztrátám a k exhalacím oxidu uhelnatého a fluóru, který působí dost nepřiznivě na okolí hliníkové hutě. Taky následné přečišťování a rafinace hliníku, bez kterého se z něho kvalitní slitina neudělá, je energeticky a ekologicky náročná, vesměs se provádí v taveninách solí za teploty mnoho set stupňů.

Takže z hliníku se sice velmi snadno vyrobí vodík, ale jen jednou. Opakovaná výroba s nutnou recyklací hliníku zpátky do kovového stavu je energeticky a ekologicky velice náročná. Pro získání vodíku jsou mnohem výhodnější a ekologičtější jiné, dávno používané způsoby. Například "obyčejná" elektrolýza vody, kdy lze s výhodou použít nadbytečnou elektřinu z obnovitelných zdrojů. Nebo v současné době ještě levnější tepelný rozklad zemního plynu, respektive metanu CH4 . A v budoucnu možná přímý rozklad vody, za teplot vysoko nad 1000 st C, pokud se podaří získat dostatečně levné zdroje vysokopotencionálního tepla, například vývojem jaderných či v budoucnosti fůzních reaktorů.

Ne že by výše uvedená hliníková slitina byla úplně k ničemu. V dobrém obalu je pravděpodobně neomezeně skladovatelná.  K výrobě vodíku stačí obyčejná voda, které je všude dost. Odpadem z této výroby vodíku je oxid hlinítý, tedy chemicky dost inertní a nejedovatá látka, pokud ostatní kovy obsažené v této slitině nebudou toxické.

Slitina se tedy může výhodně používat v laboratořích jako zdroj vodíku. Nebo jako jednorázový mobilní zdroj vodíku třeba na různých expedicích nebo u vojáků. Všude tam, kde by se jinak musela tahat třeba složitá aparatura na výrobu vodíku.

Ale jako zdroj vodíku v energetice, v průmyslu, v běžné civilní dopravě atd určitě ne.
Maximálně snad ve snech  technicky a chemicky nevzdělaných "alternativců" , odpůrců klasické energetiky, dopravy, průmyslu .....

Autor: Radim Polášek | středa 13.9.2017 8:35 | karma článku: 25,23 | přečteno: 1036x
  • Další články autora

Radim Polášek

Jak alkoholový mejdan v Česku začal.....

Dalo by se parafrázovat známé přísloví: Tak dlouho se pije nelegální alkohol vyrobený z denaturáku , až někoho napadne použít místo denaturáku metanol......

23.9.2012 v 10:55 | Karma: 13,83 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Ekonomika

Radim Polášek

Konec žárovek, žárovková kvalita nahražena úsporkovou nekvalitou.

K prvnímu září skončily v EU žárovky. Teda ony neskončily, jen byla na území EU zakázána jejich výroba. Jinde se mohou vyrábět bez omezení a pod nějakým alternativním názvem, pokud jakožto elektrický výrobek splní příslušné normy EU, se k nám mohou i dovážet.

3.9.2012 v 10:16 | Karma: 29,67 | Přečteno: 1960x | Diskuse| Ekonomika

Radim Polášek

Fotoblog Já bloger - fotomatiné

Uvažoval jsem, co bych tak asi mohl dát do fotoblogu, co by mně asi tak mohlo charakterzovat. A pak mě napadlo, že rád do všeho, co se naskytne, strkám prsty a zkouším to. Takže tam budou prsty. A že zrovna na zahradě zrajou maliny, tak tam budou i maliny.

13.7.2012 v 9:50 | Karma: 14,33 | Přečteno: 876x | Diskuse| Fotoblogy

Radim Polášek

Sběr železného šrotu, obyčejná krádež s tichým souhlasem státu.

Pokud je mi známo, určitá obdoba sběru železného šrotu bez povolení umožňuje či umožňovalo pouze námořní právo. Uplatňované pouze na mořích, možná taky i na některých vnitrozemských vodních cestách. Něco jako pokud ztroskotá loď, z té jsou cestující a posádka evakuováni, ani žádný zástupce posádky nebo majitele v blízkosti ztroskotané lodi nevyčkává a neorganizuje záchranné práce, potom je tato loď takzvaně opuštěná a nikomu nepatří. Kdokoliv, kdo přijde a začne organizovat své záchranné práce s cílem loď nebo šrot z ní dovézt do nějakého přístavu, může s ní nakládat jako se svým majetkem.

7.5.2012 v 16:25 | Karma: 33,15 | Přečteno: 2724x | Diskuse| Ekonomika

Radim Polášek

Sobotka ještě ani nevyhrál volby a už udělal dluh.

Sledoval jsem včerejší, tedy sobotní demonstraci svolanou odbory na Václavák 21 dubna. Všichni u mikrofonu mluvili na jedno brdo. Nečasova vláda nám bere, krade, tuneluje stamiliardy a proto se máme špatně. Ať vláda vláda odstoupí, budeme tady vládnout my a budeme se mít dobře. S demonstrací se ztotožnili a v průvodu kráčeli i představitelé opozičních stran, komunistů a sociální demokracie.

22.4.2012 v 18:45 | Karma: 33,62 | Přečteno: 2248x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2305x
Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.