Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kolumbo

8. 9. 2009 9:08
Představa

o "půjčkách na studium", které začne absolvent splácet jakmile dosáhne lukrativního platu je ptákovinou. Právě ti, co dosáhnou na slušný plat totiž získané vzdělání uplatní a státu vracejí vynaložené náklady bohatě na daních /i bez progrese/ zatímco ti, co se nechytí nebo vystudují zbytečné obory /prodlouží si mládí/ nevrátí nic. Takový systém podporuje jen vyžírky a flákače.Sehnat dobrého  řemeslníka je problém, i když  jeho možnosti výdělku jsou mnohem vyšší než u "vzdělance"o  jehož vzdělání  málokdo stojí. Ovšem vzdělanec přece nebude dělat nějakou podřadnou práci, když "vystudoval VŠ". Takoví lidé jsou zátěží hned 2x - vyhozené peníze za vzdělání a tlak na růst počtu úředníků, protože nikdo jiný než stát nebo z grantů financované "neziskovky" je nezaměstná.

0 0
možnosti

norionn

8. 9. 2009 10:13
Re: Představa

Naprosto souhlasím. Místo toho, aby se stát staral o podporu řemesel, tak raději bude podporovat vysoké školy, aby chrlily stovky filozofů, právníků, sociologů atd. Ale kam to povede, když tu bude spousta nezaměstnaných vysokoškoláků, absolventů humanitních oborů, kteří ve svém oboru nenajdou uplatnění? Budou na tom hůře, než řemeslníci, protože o kvalitní řemeslníky bude nouze stále.

0 0
možnosti

Kimmy

8. 9. 2009 5:06
Co je zdarma

toho si lidi nevazi. Neni nutne zavest nejake obrovske castky - nekde jsem zahledla navrh 5 tisic za semestr a pripada mi to dost realne - kolik to dela za mesic? tisicovku? Vzdyt to se plati i za deti v materske skolce!

Je opravdu smutne porozovat studenty - kteri by meli byt inteligenti - jak odmitaji samotny koncept platby za studium - copak po 20 letech stale neni jasne, ze co je zdarma, tim se plytva? Ze kdo chce kvalitu, tak si priplati? Copak si VS ucitele nezaslouzi byt placeni lepe, nez schopna sekretarka? Proc studentum pripada zcela samozrejme, ze si musi platit ubytovani, musi si platit dopravu, musi si platit ucebnice - ale samotne studium by melo byt zdarma?

Je lepsi zacit driv s mirnejsimi platbami, nez to nechat na poslednich chvili, kdy bude situace prilis vazna na to, aby se to spravilo par tisicovkama. A studenti uz jsou dost velci na to, aby byli schopni tak zakladni veci pochopit.

0 0
možnosti

jana.kyticka

7. 9. 2009 22:46
Pro autora článku

Mě by, pane autore, zajímalo, jakou školu jste vystudoval a čím se živíte.

Děkuji

0 0
možnosti

radim36

8. 9. 2009 9:38
Re: Pro autora článku

Vysokou školu, tehdy chemickotechnologickou v Pardubicích. Nyní Univerzita Pardubice.  A živím se různě, protože jsem kdysi zakotvil ve strojírenském podniku a přestal dělat v chemii, takže pro většinu personalistů a výběrových řízení jsem mimo jejich škatulkovací tabulky.

0 0
možnosti

Lacerta

7. 9. 2009 20:59
jídlo, ubytování, cestování

Vážený pane autore, jak dlouho jste pryč ze školy? Mimo ubytování, cestování a Jídlo (zapoměňte na menzy, nejvíce přednášek je v poledne) připočtěte tramvajenku po praze (UK má budovy po celé praze), učebnice (v knihovnách není dost výtisků či jsou staré), počítač s kdejakými programy v závislosti na oboru studia, tiskárna a tisknutí kdehjakých materiálů a v neposlední řadě internet, bez něj studovat nelze...

Představa zavedení školného mě děsí, znemožnila by mi studovat a určitě bych nebyla jediná.

0 0
možnosti

radim36

8. 9. 2009 9:50
Re: jídlo, ubytování, cestování

Buďte rádi, že dneska máte komerční prodejny skript, kde co se dá sehnat, vám seženou a že máte internet , kde se toho dá taky spoustu najít. Jak by se vám asi studovalo, kdyby povinných skriptových učebnic bylo ve školní knihovně 5 - 10 na 200 členný ročník nebo kdybyste museli tyto učebnice a skripta shánět přes své spolužáky ze střední školy , kteří odešli na vysoké školy třeba do Brna, protože v ČR jedině v jednom zastrčeném knihkupectví někde v Brně tuhle učebnici mají. Nebo sháněli podobnou napsanou na Slovensku, ale zase by jste jste nemohli zkoušejícímu říct, že se učíte z té slovenské, protože autor té slovenské před nějakou dobou vyhodil toho zkoušejícího z nějaké docentury či co......

Taky nějaké vytištění textů do papírové podoby neexistovalo, pokud tatínek nebo maminka nebyli vedoucí kopírovacího střediska ve fabrice nebo tak nějak.

0 0
možnosti

Faye

7. 9. 2009 19:50
Nejak to nemate promyslene

Hm, pripoctete si do toho, ze lide treba po studiu odjedou do zahranici a je hned ta vase statni investice v minusu. A nejen ta vysokoskolska, ale i ta ze stredni a zakladky. Ze bychom nachali kohokoliv, kdo vycestuje, zaplatit zpetne za celych 18 let vzdelani? Je to blbina.

0 0
možnosti

Kolumbo

8. 9. 2009 9:16
Re: Nejak to nemate promyslene

No ne, za komunistů to tak běžně fungovalo! kdo utekl a chtěl si po letech "legalizovat poměr" musel cvakat! Chtěl bych vidět, jak by socani a komančové otočili, kdyby se dostali k moci! Jestli by pořád hlásali, že každý má "právo na vzdělání zdarma", kdyby po absolvování mohl zvednout kotvy a namísto umístěnky někde ve zlámané Lhotě za státem stanovený plat tržně zhodnotit své vzdělání v cizině. Levice může svůj koncept vyzkoušet soukromě - zaplatit školné za studenty.  Docela by mne zajímalo, jestli by i potom vzdělání zůstalo "lidským právem" nebo by se jim student musel zavázat do budoucna.

0 0
možnosti

praveverka

7. 9. 2009 18:59
další blábol!

Autore udělejte aspoň ty odstavce. Jinak úvaha je to strašná!

0 0
možnosti

radim36

8. 9. 2009 11:12
Re: další blábol!

Ve článku je 5 odstavců, z toho perex je oddělen volným řádkem.  Jinak volnými řádky šetřím.

0 0
možnosti

hk136

7. 9. 2009 17:50
xxx

"Návratnost investice státu do bezplatného vysokoškolského vzděláni dříve 20 - 40 i více let. Nyní je návratnost investice státu do bezplatného vysokoškolského vzdělání 3 - 6, maximálně 10 let."

Co tím proboha chcete říct? Ne že bych teda chápal zbytek, ale toto je moc...

0 0
možnosti
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2305x
Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.