Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

lpg

2. 11. 2010 8:32
Zamyšlení,

je zde spousta názrů toho typu, že to Slušovicím mohlo jít jen proto, že neměly konkurenci a v normálním tržním prostředí by tak jako tak krachly. 

Tak jsem se zamyslel a:   Jak to, že neměly konkurenci? Když Čuba do Slušovic přišel, tak to bylo zanedbané JZD s několika desítkami družstevníků, jakých bylo v ČSSR mraky a on z něj (jak správně poznamenal autor v podstatě kapitalistickým) svým stylem řízení udělal to, co udělal.

Ale stejnou šanci přece měli všichni ředitelé všech ostatních JZD i dalších podniků v pdmínkách "reálného socialismu", ne? Všechny byly ve srabu!

A pokud ze stejné výchozí pozice pobil veškeré podniky, které mu mohly v podmínkách socialismu konkurovat, přičemž i tyto podniky se mohly snažit o obdobné metody řízení, pak se prostě prosadil v konkurenčním boji!

O tom, že by Slušovice nepřežily v kapitalismu se hádat nehodlám. Možná by naopak právě pro jejich kontakty, pro ně nebyl problém sehnat zahraniční investory a nějak přežít, nevím..

0 0
možnosti

realateista

1. 11. 2010 19:02
Nechápu ty emoce

V diskusi je mnoho odpůrců a několik příznivců Čuby. Ten prohlásil, že potřebuje někde sehnat 10 mld Kč - což přece není tolik - a že může obnovit agrokombinát a být úspěšný.

Mělo by být ve společném zájmu jak odpůrců, tak příznivců, aby předvedl, co umí. Bude to jasný důkaz, zda měli nějaké výhody, nebo skutečně byli tak dobří.

Takže popřejme Ing. Čubovi, ať tu možnost dostane. Možná mu pomůže p. Šlouf, jsou spolu v SPOZ. 

0 0
možnosti

radim36

1. 11. 2010 20:38
Re: Nechápu ty emoce

No, Čuba asi dobrý byl. Jinak by si nemohl dovolit ve "svém" družstvu hospodařit kapitalisticky a přitom on a družstvo přežít. Kdyby Slušovice nebyly tak dobré, jak byly, nebyla by "výkladní skříň socialismu" a komunističtí funkcionáři by neměli pražádný důvod bránit jiným  komunistickým funkcionářům Slušovice a Čubu zaříznout.

Co se týká dnešních Čubových řečí, bez podpory nějaké velké firmy dnes ani těch 10 miliard nic moc neznamená a v přímé soutěži s jinými firmami větší marže než pár procent nebývají. Žádné pohádkové zisky a rychlý rozvoj firmy by se dnes nejspíš nekonal. To spíš roky až desetiletí tvrdé dřiny. 75 letý důchodce Čuba by nejspíš 16 hodin práce každý den na takové firmě dlouho nevydržel.

0 0
možnosti

valissen

1. 11. 2010 18:26
Samozžejmně, že Slušovice měly exkluzivní podmínky

Taky proto, když tyto podmínky skončily, nebyly se v normálním prostředí schopny udržet.Rv

0 0
možnosti

kaktusak

1. 11. 2010 19:09
Re: Samozžejmně, že Slušovice měly exkluzivní podmínky

Normální podmínky skončily s rokem 1989 a Havel z ideologických důvodů nařídil prosperující družstva zlikvidovat. Fungovat přece může jen soukromý sektor.

0 0
možnosti

kaktusak

1. 11. 2010 18:04
To neokecáte. Byl to socialistický podnik

a byl vynikající. Řada dalších družstev byla taky dobrá. A proto všechny tyto fungující podniky musely být po vašem privatizačním puči zlikvidovány státními zásahy a rozkradeny. Monopol získalo soukromé vlastnictví.

0 0
možnosti

martin13

1. 11. 2010 17:45
Pokud by Slušovice

měly skutečně takový potenciál a vedení, jak je prezentováno, neměly by s existencí a prosperitou problémy. Ale zrovna ten počítač Sinclair ZX, ten někdo v kapitalizmu dovezl za polovinu!

0 0
možnosti

radim36

1. 11. 2010 17:55
Re: Pokud by Slušovice

Sinclair byl uzavřený počítač určený spíš na hry a na všelijaké osobní prográmky. Slušovice se zaměřovaly na počítač do provozů. Ostatně v době, kdy Slušovice prodávaly svoje počítače za 60 - 100 tisíc, se k nám Sinclairy ZX oficiálně dovážely , tuším přes Tuzex za 8 až 16 tisíc korun , podle velikosti paměti. A později dokonce klon Sinclairu u nás kdosi vyvinul a začal vyrábět, bohužel v době, když osmibity s 16 až 64 kibajty paměti už byly beznadějně zastaralé včetně hodně rozšířených Sinclairů.

0 0
možnosti

radim36

1. 11. 2010 16:57
inverzní Kolumbovo vejce.

Slušovice byly, dá se říct, takové inverzní Kolumbovo vejce.

Dokud to nikdo tady neudělal, tak to mohl udělat každý. Pokud prorazil nějak přes socialistické plánování a získal množství příslušných nenárokových podpisů, klidně to mohl dělat.

Jak už ale první prorazil, tady Čuba se Slušovicemi, už to nemohl dělat nikdo. "Přece, soudruzi, to nebudete dělat, vždyť to u nás už dělají SLUŠOVICE, tak proč byste to měli dělat také vy?"  Ono taky, jak už jednou byly za výkladní skříň socialismu ustanoveny Slušovice, komunisté nepovolili nic takového, co by mohlo lesk té výkladní skříně nějak poškodit.

Všimněte si, že pokud nějaká družstva za socialismu v perestrojce taky rozjela nějaké podnikání a prosperovala, nikdo to nebylo v oboru, kde by konkurovali Slušovicím.

0 0
možnosti

Harry_sportsman

1. 11. 2010 16:41
Slušovice samozřejmě měly podmínky,

které jiná zemědělská družstva či podniky neměly. Ovšem zisk za ně nikdo nevytvořil a pan Čuba byl nepochybně velmi schopný manažer, jakých u nás moc nebylo (a ani v dnešní době není).

0 0
možnosti

SID09

1. 11. 2010 16:43
Re: Slušovice samozřejmě měly podmínky,

Ony totiž tak dlouho po těch podmínkách šlapaly, až je získaly, zatímco jiní to raději vzdali. !!!!!!:-/

0 0
možnosti

ztrewq

1. 11. 2010 16:11
nečítam,

a pokiaľ viem, bankám politici neprikazujú. to majú v agende majitelia. napríklad prikážu, ktorému klubu dajú príspevok a ktorému nie. a vo vnútrofiremných diskusiách (otvorených pre všetkých pracujúcich) sa o tom človek dozvie bez príkras.

a prihrejem si polievočku - v slušoviciach mal byť rozbehnutý "projekt" s dojnicami - vyhodnocovanie pomeru "stravy" a dojivosti. kam sa stratil?

0 0
možnosti

Wild..Dog

1. 11. 2010 16:16
Re: nečítam,

Myslíš na těch evidovaných, nebo na těch neevidovaných?;-)

0 0
možnosti

sebr

1. 11. 2010 16:06
pokrač. "Temné slušovické nitky"

Závěrem chci říct, že když se někdo začne

zaobírat historií, tak ať se oprostí od oficiálního klišé, od svých politických

náhledů na svět a historii hodnotí nezaujatě. A teď se mohou omezenci pustit do

mně!;-D

0 0
možnosti

pavel 99

1. 11. 2010 16:18
Re: pokrač. "Temné slušovické nitky"

zkuste schválně "nezaujatě" vysvětlit jak je možné, že za "socialismu" to byly jediné Slušovice, kdo byl schopen montovat a prodávat počítače a hned po pádu "socialistických bariér" do byla najednou (mávnutím proutku) spousta firem, co dokázaly totéž a za zlomky cen?:-)

0 0
možnosti

sebr

1. 11. 2010 16:05
pokrač. "Temné slušovické nitky"

Nijak se netajil tím, že chce navázat na pana Baťu. A to se

mu povedlo. Bohužel, po převratu byl trnem v oku, protože měl před převlíkači

kabátů náskok. A taky šlo o pomstu některých lidí, které zaměstnal a "uklidil"

, když jim hrozil postih od moci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2305x
Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.