Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

Janulice78

1. 8. 2010 8:53
nejak

nechapu, jak muzete rict, ze kdyz je clovek dlouho nezamestnany, uz neni zkusenym zamestnancem. Zkusenosti nevymizi, vymizi pracovni navyky, cloveku asi dele trvat najet na nejaky stanoveny rezim. Ja byt dlouho nezamestnana, tak se mne takovym nazorem hluboce dotknete, takhle stupidne pausalizovat.

0 0
možnosti
PK

repanak

28. 7. 2010 23:07
Na jednu stranu

mi styl vyjadřování pana Poláška nesedí, ale na rozdíl od jiných uznávám, že to problém je a co je horší může být do budoucna daleko větší. Ale k tomu je potřeba kvantifikací, jinak je to plácání z obou stran. Tržní mechanismus velí - vyhoďte padesátníky a nahraďte je dovozem mladých z Balkánu, matičky Rusi či odjinud. Budou rychlejší a levnější. Větší zisk, pracovní agentury si namastí kapsy a ještě budeme všeobecně tlačit při větší nabídce pracovní síly na snížení mezd.  Ale to chceme - není lepší o maličko nižší produktivita padesátníků a padesátnic?

0 0
možnosti
RP

radim36

29. 7. 2010 10:52
Dřív byly profese rozškatulkovány hodně podle věku.

Třeba za socialismu ve fabrice 20 - 40 letí hodně makali na pásu nebo sériové lince, kde bylo vysoké pravidelné tempo, takoví 40 letí hodně makali u ponků , kde připravovali podskupiny a kde si mohli nadělat a nemuseli dodržovat tempo pásů. 40 - 60 letí se hodně uplatňovali na velkých údržbách, generálkách, úpravách starých a stavbách nových linek. Ti neuměli už sice makat každý den 8 hodin naplno, ale díky zkušenostem s přehledem řešili spoustu nových originálních problémů a když bylo třeba něco udělat rychle, tak nějaký ten den, dva dokázali taky máknout. Lidi, co ve starším věku už toho nezvládli tolik jako nejmladší a přitom toho tolik neuměli, dostali na posledních 5 - 10 let do důchodu snadnější hůř placenou práci, aby dožili. Kdo nemusel, před důchodem neodcházel.

Dneska kvůli požadavku vysokého výkonu se firmy snaží na všechny tyto fleky naprat mladé do nejlépe 30 let. Je to logické, ale potom lidi nad 40 - 50  let aby až do důchodu živil skrz dávky stát........

0 0
možnosti
K

kuchl

28. 7. 2010 19:37
Kdo chce pracovat

ten si práci většinou časem najde . I bez zákoníku práce . Línější se vždycky na něco vymluví , že to nejde . Od 50ti výš jsou tu sociální dávky a vidina důchodu ...Není co řešit .

0 0
možnosti
PK

repanak

28. 7. 2010 22:34
Re: Kdo chce pracovat

vidina důchodu  od 50i let - to je taky více než 10 let - prima život navrhuje pan Kuchl.

Skoro bych mu přál, aby si to prožil - mluvil by velmi rychle jinak.

0 0
možnosti
JV

jafava

28. 7. 2010 16:09
Trh práce, pokud nebude svazován zbytečnými zákony

začne fungovat jako každý jiný. Snad se dočkáme i toho, že naši zákonodárci upustí od tvorby zákona pro každé lidské kýchnutí a bude na spoustu věcí, tedy i vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, stačit ústava, občanský a trestní zákon. Zákoník práce je nadbytečný, ale zákon o státní službě chybí.

Rozumbradové multikultihumanisté chtějí, aby stát všechno za lidi vyřešil a myslí si, že pak bude na Zemi ráj. Tudy cesta nevede, každý se musí snažit. Dnes se někteří chlubí, že když jim na pracáku nic nenabídli, byli takoví hrdinové a po delším hledání si práci sehnali sami. No, to by přece mělo být samozřejmé!

Je potřeba pomoci absolventům k získání praxe, je potřeba pomoci nezaměstnaným vhodnou rekvalifikací, je potřeba poskytnout psychologickou podporu, ale nevodit za ručičku!

Také podpora mobility pracovníků by měla být na pořadu dne. Dokud nebude uvolněn trh s byty, nepřestane nesmyslná regulace nájemného, bude nás zbytečně štvát nefunkčnost systému.

0 0
možnosti
5

590130

28. 7. 2010 16:19
Re: Trh práce, pokud nebude svazován zbytečnými zákony

Souhlasím.

0 0
možnosti
PM

petrik1960

28. 7. 2010 15:44
hloupý článek...nu jak také jinak

0 0
možnosti
5

590130

28. 7. 2010 14:52
Nesmysl.

Moje paní (46) našla po 20leté pauze práci v oboru (účetní - a že jich je) během tří měsíců. Chce to jen se snažit a ne čekat na dobrotivý stát.

0 0
možnosti
JC

Jarcho

28. 7. 2010 14:39
A co navrhujete?

Máte nějaký návrh na řešení situace lidí 50+ poté, co přišli o zaměstnání?

Třeba povinné kvóty či zavedení speciálního trestného činu personalistů spočívajícího v odmítnutí starého uchazeče?

0 0
možnosti
RP

radim36

28. 7. 2010 16:18
Re: A co navrhujete?

No, dneska je situace taková, že může být zaměstnán buď na plný úvazek 8 hodin nebo vůbec. Na práci na 8 hodin nedosáhne, takže nepracuje. Ale mohl by dosáhnout na práci třeba 4 hodiny...

Takže to chce odstranit znevýhodňování alternativních úvazků, hlavně něčeho jako částečných pracovních úvazků nebo třeba sdíleného pracovního místa.  Takových úvazků, kde místo jednoho nebo dvou na plný úvazek zaměstnaných lidí by pracovali třeba 3 - 4 na alternativní menší úvazky. A znevýhodňování je v první řadě v tom, že i pro alternativní úvazky, kde se odpracuje proti plnému řekněme polovina pracovní doby, jsou předepsány plné odvody na zdravotní a sociální. Takže na alternativních úvazcích jsou  odvody na zdravotní a sociální v podstatě až dvojnásobně vyšší než na plných úvazcích, měřeno objemem vykonané práce, tudíž jsou tyto úvazky pro zaměstnavatele podstatně méně výhodné.

0 0
možnosti
KJ

zpetak

28. 7. 2010 14:28
Pokus o vtip.

Máte zbytečné starosti pane autore. Jak to pokračuje ve Vaší zemi a k "myšlení"  Vás

internetových ideologů, budete si nosit z práce jako odměnu hajzlpapír. Na víc Vaše ideologie mít nebude......Ale máte pravdu.Na lid obecný muší být přísnost.Aspoň budete hubení a ušetříte také něco na zdravotnictví.

Jste stejně moc sociální.Zákoník práce bych zcela zrušil.Zdravá ruka trhu a poctivost zaměstnavatelů a zaměstnanců jej nahradí....

0 0
možnosti
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2305x
Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.