Zpráva o LOH 2028

LOH v Praze proběhly úspěšně a byly ziskové. Zrekapitulujme si, co všechno se stalo, než Hry dospěly ke svému zdárnému konci.

Olympijská Smetanova síňRudolf Polanecký

Před 21 lety podal prezident republiky Pavel Bém, tehdy ještě jako pražský primátor oficiální žádost o přidělení LOH Praze. Přihláška byla na rok 2016, avšak Olympijský výbor nechtěl dvakrát po sobě přidělit pořadatelství Evropě. Pořadatelem se stala jihoafrická Pretoria. Ani v roce 2020 naše kandidatura nevyšla, hry poběhly na Novém Zélandě. V roce 2024 se pořadatelem stala Brasilia a teprve pro letošní rok se splnil dávný sen pana prezidenta. Jistě tomu napomohl i fakt, že před třemi lety byl konečně dobudován původně zamýšlený okruh kolem Prahy, který se nyní stal třetím vnitřním okruhem.

Prezident Pavel Bém, který právě načal své druhé volební období si přál komorní hry. Postoj mimopražských obcí a měst znamenal, že se hry musely trochu zredukovat, aby mohly celé proběhnout přímo v Praze. Povedlo se. Zahajovací ceremoniál proběhl ve Smetanově síni, kam do hlediště usedli vždy dva delegáti z každé země. Symfonický orchestr zahrál Mou vlast a poté se na jevišti už představila hymna pražských her. Jejími interprety byli nestárnoucí, pětapadesátinásobný Zlatý slavík Karel Gott a zrovna tak stále populární Helena Vondráčková. Poté čest zažehnout olympijský oheň připadla Otci zakladateli Václavu Klausovi.

Karel Gott hýřil aktivitou. O jeho životním elánu svědčí fakt, že loni se mu konečně podařilo po osmi dcerách zplodit syna. Helena zářila jako za mlada, zpívala, stepovala a mladší zpěvačky jí mohly jen tiše závidět. Hosty her byly významné osobnosti světového kulturního, sportovního i politického života. Předseda ČSSD David Rath ze svého venezuelského exilu vzkázal, že do země, kde vládne modrá totalita nikdy nepřijede a vinu na tom nese ODS, Klaus a Kubice, na které hned jakmile se vrátí do vlasti podá trestní oznámení pro vlastizradu, a to přes to, že po dobu her mohlo vedení ČSSD svobodně do země přijet. Vdova po jeho předchůdci Petra Paroubková naopak povolení využila, přijela a do tisku prohlásila, že na všech sportovcích jsou nejvíc sexy stehenní svaly.

Před 21 lety vypukla akciová aféra bývalého předsedy ČSSD. Preference ČSSD se hluboko propadly, čehož využila ODS k vyvolání předčasných voleb. Poprvé v nekomunistické historii našeho státu dostala jedan ze stran více než 50% hlasů a mohla tak bez problémů začít uskutečňovat své vize. Vedení ČSSD se rozhodlo emigrovat. Azyl jim poskytl Hugo Chavéz ve své socialistické Venezuele. Nastoupená cesta byla zpočátku krušná, ale reformy, které vítězná strana provedla, vedly k rapidnímu vzrůstu životní úrovně a HDP. Euro bylo v Evropě zrušeno a nahrazeno českou korunou.

V průběhu her zemřela vdova po bývalém prezidentu Dagmar Havlová. Chtěla vyplnit slova svého manžela, že když se na Letné nepostaví Kaplického chobotnice, bude protestovat proti hrám v Praze. Dagmar zahájila protestní hladovku, ale kvůli své pokročilé nemoci o tom zapomněla informovat. Když jí objevila pošťačka, bylo již pozdě. Na místě plánovaném pro Kaplického budovu vyrostla aréna s dvousetmetrovou kruhovou tratí, na které se uskutečnil maraton.

Redukce olympijských sportů byla zajímavá a byly vytvořeny nové typy sportů, které se pravděpodobně již nikdy nebudou opakovat. Největší úspěch slavilo spojení gymnastického přeskoku a skoku do vody. Gymnastky-skokanky soutěžily nad Vyšehradským tunelem, po přeskoku dopadaly na odrazové prkno a pokračovaly skokem do vody. Soutěž proběhla výtečně, pouze jednu gymnastku vítr odfoukl mimo dopadovou plochu. Zrovna tak redukce moderního pětiboje na trojboj byla úspěšná. Spojilo se plavání, jízda na koni a šerm.

Jisté problémy působil jachting, ale posunutí soutěže od železničního mostu dále od centra se ukázalo jako výborný nápad. Na stupních vítězů se objevili i čeští sportovci. V závodě osmiveslic naši neměli konkurenci. Ostatní soupeři se nedokázali vyrovnat s proslulou zatáčkou kolem Vyšehradské skály. Dařilo se tradičně desetibojařům a kanoistům na divoké vodě. Ani sportovci v jiných disciplínách nezůstali pozadu, a tak se Česko může radovat z dvanácti zlatých, sedmi stříbrných a  patnácti bronzových medailí.

Problém s ubytováním sportovců byl vyřešen bravurně. Stačilo natřít a opravit vyřazené vagony českých drah, které byly přistaveny na malá pražská nádraží. Celková bilance Olympijských her vyzněla pro Prahu příznivě. Díky redukci a úsporám může Praha hrdě do světa vyhlásit, hry byly ziskové. Při nákladech ve výši 1,329 bilionu korun vydělala Praha na turistickém ruchu, vstupenkách a televizních právech o celou jednu miliardu navíc. Olympijské hry v Praze skončily, ať žijí Olympijské hry v Indii.

 

Mé nejčtenější články za posledních 14 dní:

      1. MHD jiným pohledem
      2. Chleba lacinější nebude 
      3. Kdo z vás to má? 
      4. Standův problém
      5. Kde má Jirka eso?

Všechny mé články naleznete zde.

Autor: Rudolf Polanecký | neděle 14.10.2007 11:01 | karma článku: 20,75 | přečteno: 2211x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89