Rusnok: "Můžeme vládnout bez důvěry."

To, o čem se spekulovalo jako o fantastické vizi, začíná nabývat jasných kontur. Jiří Rusnok připustil, že jeho loutkovláda může vládnout bez důvěry.

pravyprostor.cz

Zapomeňte na volby, zapomeňte na obsazení důležitých postů výběrem skutečnými odbornými komisemi, zapomeňte na vlastní myšlení. Máme zde vládu "odborníků", jak se sama tituluje, která odvozuje svou legitimitu nikoli od poslanecké Sněmovny, ale od lidem zvoleného notorického virotika stiženého cukrovkou.

Tato loutková vláda (za provázky tahá z pozadí právě Miloš Zeman) se tuží. Během tří týdnů od okamžiku jmenování dokázala vyházet spousty lidí a nahradit je svými koňmi, lidmi spjatými s prezidentskou stranou, kamarády, sponzory. Na uvolněná místa jsou dosazováni zasloužilci z kampaní, jako v případě ministra financí a jeho náměstkyně.

Vláda si počíná jako utržená od řetězu a nemálo lidí vidí v jejím konání paralelu normalizačních let, kdy také byli vyhazováni z postů ti, co se znelíbili a na jejich místa přicházeli ti správní a prověření soudruzi. Nyní máme možnost vidět, jak takové čistky vypadají.

Je neuvěřitelné s jakou vervou se vláda nevzešlá z voleb pustila do kádrování a vyhazovů. ještě to nazývají vznešeně dosazováním odborníků. Viděli jsme, jak lze během jednoho dne ovládnout největší státní podnik, ČD. nezabývám se osobou pana Žaludy, jde o způsob, jakým byl převrat proveden.

Ministr dopravy nejprve obměnil řídící výbor, přes něj vyházel pět členů dozorčí rady ze šesti možných  a dozorčí rada následně odvolala celé vedení Českých drah a dosadila bleskově na post nejvyšší člověka, který ČD vedl za dob zemanova premiérování.

Ten samý ministr se podle informacví zítra chystá na něco obdobného v případě Řízení letového provozu. přitom jde o podnik, který je výdělečný a v jeho čele stojí vysoce zdatný odborník, jakých rozhodně nemáme nazbyt. Jiří Rusnok prý o ničem neví a musí si nejprve zjistit jaké jsou důvody. Zítra ale už bude pozdě.

Snad největší přešlap udělala Rusnokovozemanovská vláda v případě Národního divadla.  Nový ředitel, Jan Burian, který se půl roku připravoval na převzetí postu šéfa ND, byl odvolán do hodiny od svého nástupu do funkce. Podle odborné komise, která nového šéfa vybírala, jsou v republice jen čtyři lidé se schopností vést Národní divadlo.

Tři z nich byli vázáni jinde, a tak padla volba na šéfa plzeňského Divadla JKT. Jan Burian divadlo v Plzni vedl osmnáct let a dokázal jej za tuto dobu pozdvihnout. Ministr Balvín, který si v opilosti klidně místo vína lokne svíčky, způsobil totální zemětřesení, které vyvrcholilo rezignací šéfů souborů a výpověďmi herců.

Teprve tato událost rozhoupala premiéra k zásahu, když nařídil Balvínovi, aby Buriana vzal zpět. "Národní divadlo je vyřešeno. ... Já žádný problém s panem Burianem nemám, ten ještě nic nepokazil, naštěstí, tak ať se v té funkci předvede," řekl novinářům Rusnok.

Vida, tak ono je to vyřešeno a ministr Balvín neudělal žádnou chybu... Ale to zajímavé teprve přichází. Premiér si prý chce posvítit na ČEZ, protože: "Složení (dozorčí) rady neodráží zástupce státu a odborníky." Znamená to tedy, že do dozorčí rady chce posadit své či prezidentovy lidi.

Nesmíme ale zapomínat na další věc, kterou tato nikým nevolená vláda zamýšlí. Jiří Rusnok se už nechal slyšet, že státní podniky mají peníze, které leží ladem. Pravděpodobně má na mysli finanční zálohy, zmínil například Lesy ČR.

Jiří Rusnok chce tyto finanční prostředky sebrat a použít na zaměstnání de facto sezónních prací, jako je úklid pod vedením vysokého napětí a podobně. Svým způsobem zbytečná práce, kdy bude zapotřebí nakoupit pracovní nástroje a pomůcky. Za dva měsíce zbydou Rusnokovi jen ty nástroje a pomůcky.

Peníze budou fuč a až přijde nějaká živelná pohroma, firma nebude mít žádnou finanční rezervu na řešení škod. Koho pak bude žádat o pomoc? No přeci stát. A bude-li u moci stále Rusnok, tak firmě vyčte, jak to, že neměla žádnou rezervu pro případ nouze.

Největší "pecka" ale byla zveřejněna dnes. Jiří Rusnok prohlásil, že klidně mohou vládnout bez důvěry. Doporučuji k přečtení jeho rozhovor. Odvolává se na první Topolánkovu vládu, jenže zapomíná, že Topolánkova vláda vzešla z voleb, nikoli z vrtochu jednoho mstivého staříka.

Bohužel, ono to ale skutečně vypadá, že je Jiří Rusnok odhodlán vládnout bez mandátu a důvěry klidně dál. Vše závisí na prezidentu Zemanovi, ale ten žádný termín pro jmenování dalšího premiéra v případě nevyslovení důvěry Rusnokově vládě nemá.

Miloš Zeman předvedl, že Ústava je gumová a on si ji natahuje tak, jak to vyhovuje jen jemu. Neohlíží se na nikoho. Důležité posty zaplavují lidé z jeho okolí a ze SPOZ. Nikde není jediná záruka toho, že až dojde na volby, tak si opět nevytvoří svou vlastní vládu.

Perličkou je, že Jiří Rusnok odvozuje legitimitu své vlády od prezidentské volby, ale přitom řádný termín voleb je příští rok, zatímco další prezidentská volba bude až za pět let. V tomto kontextu by tedy mohl Jiří Rusnok vládnout až do roku 2018 bez ohledu na volby. V takovém případě by už jakékoliv další volby byly zbytečností.

Dostáváme se do autokratického režimu, kdy se moc soustřeďuje do jedněch rukou. Je to velmi nebezpečná záležitost, ale podívejme se například do diskusí, kolik lidí si takové nebezpečí neuvědomuje a vítá kroky vedoucí k diktátorskému režimu. Invazní komando v podobě vlády se už činí. Obávám se, že tohle je jen začátek.

Autor: Rudolf Polanecký | neděle 4.8.2013 12:38 | karma článku: 36,27 | přečteno: 1807x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89