Pohřeb ve ctihodné společnosti

V kapli proběhla smuteční mše za zemřelého. Je přítomna celá rodina, nejbližší známí a celebrity. Po mši je rakev s ostatky zesnulého vynesena před kostel, naložena na kočár a městem se vydává smuteční pochod.

Zdroj: basetta.pupazzo.org

Průvod pomalu prochází ulicemi a zaplacená policie asistuje, aby nic nenarušilo poslední cestu zemřelého. Městu je dáno na vědomí, že ten, který skonal, nebyl obyčejný člověk, ale někdo, kdo skutečně znamenal mnoho. Významný a počestný občan patřící do ctihodné společnosti.

Průvod konečně doráží na hřbitov, nepřátelé na smrt si společně popláčí nad rakví, ocení, že zemřelý byl skvělý chlapík a nad rakví přísahají, že se o nejbližší pozůstalé postarají. Pohřeb končí a vše se vrací do starých kolejí. Píší se dvacátá léta a jsme v Chicagu na pohřbu jednoho z mafiánských bossů, člověka, který poslední co spatřil byla lupara.

Přesně tento obraz mi v mysli vytanul poté, co se dnes děje v Praze při pohřbu Václava Kočky mladšího. Velká rodina, luxusní vozy se zatemněnými skly, účast celebrit, rakev v kočáře, průvod, kvůli kterému policie pro jistotu chce odklánět dopravu, a tak dále.

Podobnou akci jsem zažil naposledy jako školák a nucený účastník davů lemujících poslední cestu s ostatky Ludvíka Svobody. Stáli jsme tehdy na Vinohradské třídě pod křižovatkou Želivského a asi hodinu čekali na onu chvíli. Pak jsme dostali signál, povstali a kolem prosvištěl pohřební automobil. Za pět vteřin bylo po všem a směli jsme jít domů.

Při vší úctě k zemřelému, nejedná se o žádného významného člověka, aby se kvůli němu musela odklánět doprava. Pohřební průvody se nemusí předem nahlašovat, ale účastníci se vlastně dopouští přestupku.

Jde o pohřeb člověka, který měl vazby na ruskou mafii a který zemřel při eskalaci hádky o to, který z přátel autora knihy, jejíž křest slavili, má v kapse milion v hotovosti. Podobnost s chicagskou mafií z dvacátých let minulého století je čistě náhodná.

Autor knihy, který by správně jako blízký přítel otce zemřelého měl být na pohřbu rovněž, raději vyvolal hlasování o důvěře vládě, jen aby dal najevo, že blízcí kamarádi vlastně nejsou jeho kamarádi, protože právě teď mu to může uškodit. Ale jen co utichne rozruch...

Zkrátka, nevidím jediný důvod, proč by se kvůli pohřbu syna "vrchního kolotočáře" měly pořádat dopravní a policejní manévry. Včera jeden z diskutérů na internetu použil krásný obrat, který si nyní od něj vypůjčím a zparafrázuji: "Zemřel mi kanárek. Pohřeb se koná v úterý ve 14 hodin v Praze Motole. Smuteční průvod půjde po trase Strašnická, Vinohradská třída, Václavské náměstí, Národní třída, Újezd, Anděl, Plzeňská."

Mé články přebírají servery www.eportal.cz, www.soscr.cz a www.nazorne.cz

Autor: Rudolf Polanecký | středa 22.10.2008 14:31 | karma článku: 47,88 | přečteno: 21295x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89