Okamura chce 30 poslanců. Není to málo?

Tomio Okamura zaregistroval svůj Úsvit přímé demokracie a touží po úspěchu ve volbách.

Atomioateo.cz

15 procent hlasů a třicet poslaneckých mandátů, takové je očekávání Tomia Okamuery s jeho Úsvitem přímé demokracie. Očekávání je jedna věc a realita věc druhá. Možné je vše, i to, že se Okamurovy sny splní, nicméně stále jsou to jen sny.

Český volič dokáže být nadmíru hloupý. Roli užitečných idiotů pak plní zhusta věční hledači ideálu, kteří nikoli, že by si vybrali stranu podle toho, jak nejvíce ladí s jejich názory, ale stále doufají v to, že když někoho zvolí,  tak onen dotyčný naplní do puntíku jejich očekávání.

V momentě, kdy se tak nestane, což je vlastně vždy, tak zhrzeně od svého favorita odcházejí a vkládají své naděje do dalšího subjektu. Tak se děje od prvních porevolučních voleb. Tito lidé volili nejdříve OF, pak ODA, někteří i Sládkovce. Pak se přeorientovali na US, 4K, ED, SZ, VV a zčásti TOP09. Dnes, kdy je poslední "nadějný" subjekt VV mrtev, dá se očekávat příliv hlasů k Babišovu Ano a Okamurovu Úsvitu.

Všechny tyto strany spojuje elitářství buď ve větší či menší míře. U většiny těchto nadějných ideálních stran pak doslova ční populismus. Ten nabyl vrcholu s VV, ale pokračovatelé Ano a Úsvit jsou co se týče populismu ještě horší, jen to umějí lépe zabalit.

VV byly diletantsky vedeny. Guru, superguru, konspirativní schůzky, vzájemné odposlouchávání se, zkrátka VV předvedly úplné dno politiky, kdy politická strana byla vedena jako divize bezpečnostní agentury. Vstup VV do vlády pomohl demaskovat neuvěřitelnou míru hlouposti a touhu o ovládnutí politiky byznysem.

Podnikatelský projekt VV končí. Má však následovníky. Plán miliardáře Babiše je průhledný a jeho Ano má pramalé šance. Okamura šel na věc daleko chytřeji. Vystupuje jako úspěšný podnikatel, ale nehází kolem sebe vydělanými miliardami a především nejde mu o zisk dalších zakázek.

Tomio Okamura je dle mého názoru člověk toužící po moci. Upřímně, to je svým způsobem nebezpečnější. Udělal to chytře. Nejprve coby blogger získal množství sympatizantů. Jeho PR tým dokázal navodit dojem, že mu jde o blaho všech lidí. Své názory Okamura koriguje podle přání lidí a nedělá mu problém otočit se jako na obrtlíku.

Poté co získal dostatek nekritických obdivovatelů na facebooku spojil se s Popelkovou Holešovskou výzvou a přijal některé teze, zejména o prospěšnosti přímé volby a následného odvolávání. Zjistil, že Slávek Popelka není právě myslitelským gigantem, a tak jednoduše přebral pár dalších nespokojenců a založil si vlastní hnutí.

Nejděsivější na všem je, že se Okamurův sen může splnit. Všeobecná naštvanost živená médii je velká. Naše země je společně s celou Evropou v krizi, ale to ti jednodušší vidět nechtějí. Nedochází jim, že těžko může náš stát prosperovat, když celá Evropa má ohromné potíže.

Jsme exportní ekonomikou. Stojíme a padáme s největším odběratelem Německem. Pokud má potíže Německo, máme je také. Vládě je vyčítáno zvýšení daní, jenže nikdo nechce vidět, že státy, které mají mnohem vyšší daně než jsou u nás, mají nezvladatelný problém s dluhy. Nechceme snad skončit jako jižní státy.

Tohle ale jednoduchý volič nevidí. Toho děsí státní dluh, ale přitom chce, aby se to jeho vlastní peněženky nijak nedotklo. Prý kdyby se nekradlo, bylo by na vše peněz dost. Háže se zde čísly 100, 200 miliard ročně  a za vše může vláda. Jenže mandatorní výdaje dělají 80-85% státního rozpočtu.

40% veřejných zakázek jde přes kraje a obce a zatímco jsou vládní veřejné zakázky víceméně pod drobnohledem, tak veřejné zakázky krajů a obcí tak hlídány nejsou a právě tam se krade podstatně lépe a více. Tohle jednoduchý volič nevidí.

Okamura předem prohlašuje, že chce být opoziční stranou. Jinými slovy, chce jen vše kritizovat. S negativním programem s volby dají i vyhrát, to je už známo od ČSSD. Otázkou ale je, co takový negativní program naší zemi přinese. Domnívám se, že absolutně nic.

Představme si, že se Okamurův Úsvit dostane do parlamentu. Podobnost se Sládkovci bude zarážející. Banda křiklounů semknutých kolem svého jedinečného vůdce, kritizující všechno a každého. Ano, bude sranda, ale domnívám se, že z těchto porodních bolestí snad už naše politika vyrostla.

Tomio Okamura je populista snad ještě horší než byl blahé paměti Lev Paroubek. "Kdybychom chtěli, budeme mít největší členskou základnu v České republice, zájem by měly desetitisíce lidí, to by se ale nedalo logisticky ani finančně zvládnout," řekl Okamura, podle něhož bude mít hnutí jen kolem deseti členů.

Slávek Popelka před časem vykřikoval o statisících a milionech demonstrantů. Realita byla okolo pár set lidí. Tomio Okamura nám zde představuje plán, kdy hnutí bude otázkou malé skupiny. Megalomanie spojená s populismem a utopismem je hodně nebezpečný koktejl.

30 poslanců, není to málo, pane Okamuro? Co takhle rovnou 201? Má-li mít hnutí kolem deseti členů, pak kde chcete vzít těch dalších dvacet lidí, kteří budou v parlamentu? Pokud se vám podaří prosadit odvolávání politiků, jak se postavíte k tomu, kdybyste měl být odvolaným vy? Domníval jsem se, že po Paroubkovi už větší populista nepřijde. Evidentně jsem se zmýlil.

 

Autor: Rudolf Polanecký | pátek 21.6.2013 12:21 | karma článku: 27,19 | přečteno: 1075x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89