Obchod s hloupostí

Člověk je tvor naivní. Snadno naletí někomu chytřejšímu, ale daleko více někomu vychytralejšímu. "Kšeft s lidskou blbostí" jen kvete.

Zdroj: internet

Není to tak dávno, kdy Rakušané masívně kupovali filtr do zásuvky, který neměl propustit energii z Temelína. Teprve potom mohli spát s klidným svědomím, že bojují proti jaderné energii. Kolik peněz to vyneslo geniálnímu výrobci a objeviteli filtru už média neinformovala. Tipl bych si, že vydělal slušně.

I u nás se obchoduje s lidskou hloupostí: "Stačí brát tři tabletky denně a za tři měsíce zhubnete osm kilo bez námahy a můžete jíst stále stejně!" Kolik lidí, toužících zbavit se svých tuků skočilo na tuto a podobné reklamy? Ještě nikdy nikdo nezhubl, aniž by nezvýšil svou tělesnou aktivitua nesnížil kalorický příjem.

Reklama je mocná čarodějka a dokáže udělat z logicky uvažujících jedinců nemyslící masu konzumentů. Ono by bohatě stačilo, kdyby všechny prací prášky, které v reklamách slibují zázraky byly podrobeny zkoušce, která by se orientovala přesně podle vysílaných reklam. Myslím, že by neobstál ani jeden z pracích prášků. Žádný z nich zázraky neumí.

To je organizovaný obchod s lidskou hloupostí. Daleko zábavnější jsou ale ony zázračné vynálezy nikoli firem, ale jedinců. Zákazník se často stává oškubanou slepicí. V loňském roce se objevila samolepka, kterou když jste si nalepili na baterii mobilu, tak se výdrž baterie prodloužila. Bezva kšeft. Samolepka pochopitelně nefungovala, ale prodejce shrábl tučný výdělek.

Nyní nejnověji nabízí ezoterik harmonizátor do mobilu, který vás údajně ochrání před infarktem, zmírňuje záchvatová onemocnění a mírní psychické poruchy. Jsem zvědav kolik lidí tomuto šarlatánovi naběhne přímo na lopatu.

Funkce harmonizátoru, který má být založen na principu harmonizace patogenních zón. Protože ale účinnost jeho vynálezu klesá s rychlostí, jíž se pohybujeme například v autě nebo MHD, máme si prý pořídit další jeho vynález, osobní revitalizační váleček.

Albert Einstein kdysi prohlásil: "Vesmír a lidská blbost dosahují nekonečna." Pravděpodobně o tom něco věděl. No a příště se podíváme... na jatýrka!

 

Autor: Rudolf Polanecký | čtvrtek 10.1.2008 10:31 | karma článku: 24,78 | přečteno: 2182x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89