Modrý soudce Rychetský

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský usoudil, že by mohl na svá stará kolena zmodrat.

news.sk

Pro příznivce socialistů, z jejichž řad první soudce vyšel, je nutno vzhledem k jejich alergii na vše modré dodat, že se Pavel Rychetský nerozhodl spojit své síly s modrým arciprotivníkem ODS, ale chtěl mít na svém voze modrý maják, který by mu zajistil právo přednostní jízdy.

Důvodem je prý stav na přestavované brněnské dálnici, což hlavě Ústavního soudu působí problémy. Prý musí vyrážet o dvě hodiny dříve na důležité jednání v Praze a když je dálnice volná, tak dvě hodiny bezcílně bloumá nemaje co na práci.

Poslední prázdninový víkend jsem jel na Moravu. Odjížděl jsem v pátek a vracel se v pondělí. Ze zcela prozaických důvodů jsem jel autobusem. Obě jízdy byly časově naprosto v pohodě. V Brně jsem dokonce byl o pár minut dříve.

Chápu, že předseda Ústavního soudu má jistou důstojnost, která by mohla cestou autobusem utrpět, ale utrpěla by i při cestě vlakem v první třídě? Vždyť může z Brna do Prahy použít i vnitrostátní letecké linky.

Jenže mít vlastní vůz s řidičem je pohodlné. S nikým se nemusíte potkat, nemusíte mít jízdenku či letenku, usadíte se a řidič vše obstará, zastavíte se kde chcete. K čemu vlastně maják? Snad aby se dala najevo vlastní důležitost?

Majáky mají mít ti, kteří zachraňují životy, pak samozřejmě z bezpečnostních důvodů ti, kteří řídí vládu jako premiér, ministr obrany a vnitra. K ním se řadí možná ještě ministr financí a zdravotnictví. Chápu i maják u zásahových aut pražského dopravního podniku, kdy je nutno kvůli možnému kolapsu co nejrychleji odstranit z trasy nepojízdnou nebo nabouranou tramvaj.

Tam hrozí nebezpečí prodlení. Jaké ale hrozí prodlení u soudce, kde se délka jednání pohybuje řádově v měsících? Je skutečně tak důležité, jestli ztratí předseda Ústavního soudu půlhodinu tím, že pojede o něco dříve?

10.8.2000 sám Pavel Rychetský řekl: "Ani předseda Ústavního soudu, který je zde navrhován, v usnesení vlády v současné době nemá toto privilegium, neboť Ústavní soud naštěstí je institucí, která soudí a má dosti času, kde nehrozí nebezpečí z prodlení..."

Dnes říká o své žádosti toto: "Od té doby, co je dálnice z Brna do Prahy v tomto stavu, mám neustále zpoždění. Děje se mi to soustavně. Jezdím přitom na jednání za prezidentem nebo do parlamentu. Ale už jsme se na tu žádost vykašlali, protože jsme neuspěli."

Já považuji jeho žádost o maják za typickou aroganci papalášů, kteří mají pocit vlastní sebedůležitosti, jejíž věhlas hvězd se dotýká. Až pan Rychetský pojede zachraňovat život někomu s infarktem, ať jede s majákem. Zatím jen vozí lejstra, která se "vyrábějí" i několik měsíců.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Rudolf Polanecký | čtvrtek 25.9.2014 9:43 | karma článku: 33,02 | přečteno: 1047x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89