Derby - přehlídka dutohlavců

Derby pražských S, nejprestižnější zápas naší fotbalové ligy. Derby navíc umocněné soubojem prvého s druhým, ve kterém se neoficiálně bojuje o titul a právo startovat v milionářské Lize mistrů. Co víc si může fanoušek dobrého fotbalu bez ohledu na jeho "srdeční klub" přát?

Fanoušci nebo idioti?Michal Šula, MAFA

Takovou podívanou slibovalo dnešní derby mezi Slavií a Spartou na Strahově. I já jsem se těšil na bojovný fotbal ve kterém měl být vítězem právě fotbal bez ohledu na výsledek na hřišti.

Bohužel, fotbal byl odsunut do pozadí naprosto nepochopitelným chováním takyfandů, které fotbal vůbec nezajímá. Je zajímá pouze vítězství jejich týmu a kolikrát ani to ne. Fotbalový zápas se tak pro několik desítek či stovek namachrovaných blbečků stává pouze příležitostí se vyřvat, ožrat a poprat.

Většinou jde o jedince, kteří jsou v životě outsidery, neschopnými dosáhnout na sebemenší úspěch, a tak se musí ztotožnit s někým, kdo je podle jejich měřítek úspěšný. Na stadionu se cítí jako vojevůdci, jejichž bojovníci nastupují proti těm nenáviděným (zde si můžete sami dosadit označení vašeho neoblíbeného týmu).

Úspěch "jejich" týmu se stává i jejich úspěchem a prohra se rovná tragédii a křivdě, za kterou může kdokoli jiný, jen ne jejich tým. Primitivismus těchto individuí je příčinou, proč na fotbal přestali chodit rodiče s dětmi.

Dnes se opět předvedla tvrdá jádra obou stran. Nejprve idioti hlásící se k červenožlutomodrým barvám poničili tramvaj, na stadionu pak červenobílí idioti začali s vytrháváním sedaček. Následně se totéž v podstatně větší míře objevilo i na protější straně.

Další idiot vběhl na hřiště a skoro celé ho propádloval s ukradeným rohovým praporkem než byl zpacifikován. Výsledkem bylo, že kvůli dělobuchům a výtržnostem se skoro deset minut nehrálo. Pokud se proti těmto dutohlavcům nezáshne tvrdě, budou si dovolovat čím dál víc.

V tomto kontextu se jeví snaha ministra vnitra o odvolání policistů za brány stadionů jako neprozíravá. Představme si na okamžik, že by těžkooděnci byli za branami Strahova. Než by vběhli na stadion a doběhli k sektoru, kde se konají výtržnosti, tak by pravděpodobně na onom místě nezůstala jediná sedačka.

Budeme snad čekat, až na stadionu někdo zemře? Proti osobám programově nepoužívající mozek neplatí nic jiného než přísný postih. Pokud to šlo v Británii, může to jít i u nás. Na Strahově je záznamová technika. nemálo lidí určitě bylo zadrženo.

Ale chtělo by to rovněž součinnost se soudy. Dnes zadržen, večer sděleno obvinění a zítra soud. Za trest zaplatit kromě způsobené škody navíc tučnou pokutu a vydat zákaz vstupu na stadiony minimálně po dobu několika let. Nic jiného na dutohlavce už opravdu použít nejde.

Na závěr ještě něco málo k zápasu, který nakonec díky remíze nic nerozhodl. Čekal jsem větší bitvu. Oba týmy byly opatrné a dokonce domácí Slavia byla pasívnější. Nepochopitelný zkrat slavistického střelce v podobě svlečeného dresu znamenal druhou žlutou a místo výhody pro domácítým nevýhodu.

Od té doby se Slavia soustředila jen na obranu a Sparta se pochopitelně snažila alespoň vyrovnat, což se zanedlouho podařilo. Celkově jsem neměl dojem, že hrají dva špičkové české týmy. Větší nasazení a dravost je vidět i v druhé lize a s Premier League nebo Bundesligou se tento zápas vůbec nedal srovnat. A tak místo svátku fotbalu došlo jen k přehlídce dutohlavců.

Mé články přebírají servery www.eportal.cz a www.soscr.cz

Autor: Rudolf Polanecký | pondělí 31.3.2008 21:01 | karma článku: 26,17 | přečteno: 1755x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89