Dejte Hrochovi pokoj aneb Novinářský hyenismus

Bezmála čtrnáct dní uplynulo od tragické srážky tramvají v Ostravě. Není snad dne, aby o tom média nezveřejnila nějakou zprávičku a když už není kde brát, živí tento tragický příběh spekulacemi.

Následky ostravské nehodyZdroj: MAFA

Stala se fatální chyba, která stála život tři lidi - důchodcovský pár a malého klučíka. Vina je jednoznačně přisuzována řidiči jedné z tramvají, kterému nyní hrozí trest až deset let vězení. Bohužel, na místě tragické srážky byly lidské oběti, a tak jiný než nepodmíněný trest nepřipadá v úvahu. Odhaduji, že řidič u soudu dostane okolo šesti až sedmi let.

Pánové z ostravského Dopravního podniku si umyjí ruce a půjde se dál. Přitom právě management má na hlavě nikoli kostku, ale celou paletu másla. Spoléhat se v dnešní době pouze na lidský faktor je šílený hazard. Lidé nejsou stroje a dělají chyby. I ty stroje dokážou udělat chybu, ale zde je jasně vidět přístup Dopravních podniků po celé republice ke svým řidičům. Ti musí být, narozdíl od strojů, naprosto neomylní.

Je neskutečné, že trať nebyla nijak zabezpečena. Argumentace, že se na trati sedmdesát let nic nestalo zní jak z jiného světa. Dopravní podnik nyní přiznal, že jen v loňském roce musely na jednokolejné trati dvakrát tramvaje couvat. Výsledek? Začalo se před devíti měsíci uvažovat o zabezpečení a řidiči byli pokutováni.

Tak by mě zajímalo, kolik couvání bylo nenahlášených. Je naprostou přirozeností, že řidč nechce přijít o část výdělku, a tak raději takovou událost nenahlásí. Vedení ostravského Dopravního podniku uvažovalo tak dlouho, až nakonec došlo k tragédii. Být ostravským primátorem, tak vedení Dopravního podniku letí na hodinu.

Vrátím se k původnímu tématu článku. Každý den dostáváme informace, co kdo řekl, jak se zatvářil, jak se cítí, a tak podobně. Nikdo z nás by nechtěl být v kůži Petra Hrocha. Spousta lidí rovněž chápe, že povolání řidiče tramvaje není procházka růžovým sadem a řidič se nachází jednou nohou v kriminále a druhou na Krchově. Spousta lidí rovněž vyjadřuje svou podporu Petru Hrochovi.

Přesto si myslím, že nejlepší je nechat Petra Hrocha na pokoji. Prochází nejtěžšími chvílemi svého života a nehodu si bude vyčítat až do smrti. Je možné, že se média snaží řidiči pomoci tím, že budou ovlivňovat veřejné mínění v jeho prospěch. Na to ale soud nesmí brát zřetel.

Korunu tomu nasadila dnešní anketa na iDnes, kde jsou osloveni různí advokáti a vyzváni ke spekulacím, jak by se měl Petr Hroch bránit u soudu. Tohle už není novinářská práce, ale prostý hyenismus na tragické události a přikládání pod kotel. Zkrátka článek o nehodě za každou cenu.

Uznávám, že taková nehoda se nestává každý den, ale vše by mělo mít svou míru. A tak prosím, dejte panu Hrochovi pokoj, ať se může se vším vyrovnat a nesypejte sůl do čerstvých ran. I vám se může stát, že někoho zabijete při své jízdě autem a určitě by vám bylo nepříjmné, pokud by si novináři zvěřejňovali články o vás jen na základě spekulací do případu nezaintetresovaných osob.

Mé články přebírají servery www.eportal.cz a www.soscr.cz

Autor: Rudolf Polanecký | středa 23.4.2008 13:31 | karma článku: 34,59 | přečteno: 2311x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89