Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Pane Polansky, doporucuji studovat theorii  "Democratic Capitalism and Binary Economics" ! Napsali to jako theorii Louis Kelso a John Dyckman. Chtel jsem timto rici, je to podobne vasemu clanku.

0 0
možnosti
JS

S podstatnou částí článku se dá souhlasit, tento socialistický nápad je skutečně nesmyslný. Rozhodně bych to ale nesrovnával se Slávkem Popelkou a jeho vizemi. Obávám se, že autor podlehl mediální manipulaci, když Slávka označuje za blázna.

0 0
možnosti

Na podobných bláznivých nápadech je nejkrásnější, jak okamžitě argumentačně vyrostou ti, kdo zavětří, že by si mohli sáhnout na cizí peníze ;-D;-D;-D

1 1
možnosti
RJ

Pane Polanecký, ten Váš článek je naprosto zavádějící, pouze vyjadřuje Vaše první subjektivní pocity bez toho, abyste se nad tím jen zamyslel. Jsou nějaká pro a jaká jsou proti? Vzal jste do ruky kalkulačku a spočítal si, zda to je realizovatelné nebo ne? Berte v úvahu, že se tu budou střetávat zastánci a prosazovat co nejvyšší částku a pak odpůrci, kteří zase budou prosazovat co nejnižší částku. Jaká je realita?

Pomiňme přechodové období ze současného systému a uvažme, že systém již běží na 100%. Zruší se důchody (každý se zajistí nad rámec zákl. příjmu sám), dávky kromě invalidních, daň z příjmu (tedy danění práce), spotřební daně, zruší se další zbytečné úřady, bude jedna daň 50% na věci - zvedne se účinnost výběru daní, zvedne se příjem za čínské zboží, podpoří se domácí výroba, sníží se výdaje.

Současný příjem státu je 1 bil., předpokládejme, že s vyšší efektivitou se zvednou příjmy na 1,2 bil. z toho investice mohou být třeba 200 miliard, další náklady třeba 200 mld tedy zbyde 800 mld na ten základní příjem. Předpoklad je, že děti (1/5 obyvatel) budou brát polovinu, tedy základní příjem bude vycházet 7407 Kč. Rodina se 2 dětmi tedy bude mít základní příjem 22221 Kč. Je to odhad, nic ale nebrání, aby se to každý rok vypočetlo dle příjmů státu - tedy vyrovnaný rozpočet.

A hlavně - zjednodušení systému, žádné blbosti typu pastelkovného, žádné články, jestli cikáni berou dávky oprávněně a jestli jezdí pro dávky mercedesem (kolik stojí jejich kontrola - policisté, sociální pracovníci?), vyřeší to neustálé handrkování politruků o výši min. mzdy, nemusí se řešit švarcsystém, nerovnoměrnost daní živnostníků a zaměstnanců apod. Výhody rozhodně převažují nad nevýhodami, jen to chce překonat jediný problém - mindrák některých lidí z toho, že by všichni dostávali základ bez práce a pochopit, že lidé budou pracovat i tak, protože základ nebude stačit na více než zajištění bydlení, jídla a ošacení (vše bude o 30% dražší). A přechod bude muset být postupný.

3 1
možnosti
RJ

Ještě doplním, než mne někdo nazve komunistou - jsem pravičák - libertarián, chci méně státu, to tento systém zaručuje dokonale. Na provoz stačí jeden počítač, co provádí automatické převody peněz na příslušné účty...

2 0
možnosti
MJ

Pro začátek byste si měl nastudovat, jakým způsobem by měl být tento základní příjem realizován a jaké změny v daňové soustavě by k tomu musely proběhnout. Jedna z nich je například úplné zrušení všech přímých daní i pojistného a zatížení spotřeby jednotnou DPH. Navíc idea je taková, že by došlo ke zrušení VŠECH ostatních dávek. Nevíte o tom nic a píšete o tom.

1 0
možnosti
JL

Ale i přesto si myslím, že pan Hrubec vychází z toho, že na západě našeho území objevil rozsáhlá ropná pole a na východě zase zemní plyn.

0 0
možnosti
KN

K91a31r13e23l 61N65o91v55á86k

17. 9. 2013 11:27

Nápad není úplně mimo, podstatné budou detaily.

Pokud by to znamenalo konec plateb  sociálního a zdravotního  pojištění státem za nezaměstnané a děti, proč ne.

Dále by to muselo znamenat  konec příspěvků na děti, na dopravu, na bydlení a pod. Žádné další dávky nikomu !

A samozřejmě konec úřadů práce, začleňovacích agentur, sociálních agentur apod.

Pokud by se odbourali dotace na vytváření pracovních míst a všechno podpory průmyslu, výroby, školení a pod.

Nebude potřebné žádné ministerstvo práce a sociálních věcí. Ve výsledku by to nemuselo vycházet špatně.

3 0
možnosti
Foto

Omyl, všechny dosavadní dávky by se vyplácely dál a k tomu ještě tato speciální dávka na hlavu. Takže žádné rušení MPSV, ale naopak jeho zbytnění. A všechny organizace napojené na státní cecík by pochopitelně fungovaly dál.

1 0
možnosti
JP

J81a81n 90P35u27k83l

17. 9. 2013 11:10

"Buď se pan Hrubec a jeho spoluorganizátoři zbláznili anebo jsou naprosto odtrženi od reality."

Já bych tipoval kombinaci obojího...

1 0
možnosti
Foto

Anebo pan Hrubec potřebuje zvýšit své příjmy, aby nás mohl zásobovat dalšími nesmysly.

0 0
možnosti

Jj, Rudo... Nová ekonomika bude znát jen dvě kategorie

Dávky coby výdaje a Dotace coby příjmy...

0 0
možnosti
Foto

R77o13m72a40n 87K88o69z69e11l

17. 9. 2013 10:34

To fakt není ani nebyl nápad z Lidového domu - u nás s něčím podobným přišel pravicový Vlastimil Tlustý - nejprve mluvil o částce 4 tisíce měsíčně, pak před volbami to bylo 6 tisíc. Rozdíl byl v tom, že by to nahradilo veškeré dávky a tím by také ubylo byrokracie spojené s vyplácením dávek. A představitelé ODS přiznali, že to byl úplný nesmysl a oni to dobře věděli, jen se nechtěli hádat.

http://www.lidovky.cz/ln-tlusty-s-rovnou-dani-podvedl-ods-tvrdi-riman-f5j-/zpravy-domov.aspx?c=A090424_182938_ln_domov_mpr

ale vy si pamatujete jen to z levé části spektra.

0 0
možnosti
VH

Víte, co je podstatné?  Že ten zcela debilní nápad existuje. Že jeho podporou mnozí dokazují, že i přes vysokoškolské vzdělání blbec zůstane blbcem. Že o tom zcela určitě bude jednat Evropská komise a Evropský parlament (neb bude získáno dost podpisů) a že se to jistě nakonec dostane do nějakého nařízení EK.  To teprve bude krize!!!

0 0
možnosti