Bude Máj rozbuškou?

Českobudějovické sídliště Máj se stalo podruhé dějištěm protiromské demonstrace.

Ultrapravicoví radikálové?idnes.cz

Příčinou demonstrací byl incident na dětském pískovišti. Dětská rvačka se rozrostla nejprve na rvačku žen a následně se do rvačky zapojili i muži. Celkem bylo na místě zhruba stovka lidí, kteří se vzájemně slovně napadali a uráželi, rvačky se zúčastnilo kromě dětí pět žen a tři muži.

Žena, která napadení oznámila, utrpěla zranění v obličeji. Oděrky a pohmožděniny při šarvátce utržil také její přítel. Žena strávila noc v nemocnici, v sobotu dopoledne ji propustili domů. Další z incidentů mezi příslušníky většinové společnosti a romské minority, přičemž zástupci minority byli těmi agresivnějšími.

V poslední době jde již o několikátý incident, při kterém se Romové v přesile vrhnou na své oběti. Příklad duchcovského incidentu je naprosto výmluvný. Faktem je, že stejně jako v Duchcově tak na sídlišti Máj není úplně jasné, co přesně bylo spouštěčem incidentu, ale i kdyby to byla sebetěžší slovní urážka, nikdo nedává uraženému právo někoho brutálně napadnout.

Nálada ve společnosti je vyostřená a již delší dobu tvrdím, že každý další incident vše ještě zhoršuje. Před dvěma roky došlo k prvnímu velkému incidentu, kdy v Novém Boru napadla skupina Romů mačetami návštěvníky baru, kteří předtím vyhodili dva mladistvé Romy. Ti nevybíravě uráželi servírku.

Další incidenty na sebe nenechaly dlouho čekat. Prakticky celý sever republiky zažil něco obdobného, kdy Romové v přesile napadli zástupce majority. V Tanvaldu skončil podobný incident tragédií pro útočníky, kdy se napadený důchodce útoku ubránil legálně drženou zbraní.

Tragédií skončil i incident v Chotěbuzi. Několikrát vykradený majitel stavení možná podlehl stresu, možná předsudkům, nicméně vystřelil šíp z kuše na Romy, kteří šli údajně hledat nepotřebné železo. Za zabití dostal deset let natvrdo. V lednu byl odsouzen 19-ti letý Rom za usmrcení z nedbalosti. Ve Strakonicích napadl pěstí o deset let staršího muže, ten po pádu utrpěl vážná zranění hlavy a následně zemřel. Trest? Dva roky natvrdo. Nepoměr? Normálka...

Po částečném uklidnění vášní došlo k duchcovskému případu. Video odhalilo brutalitu útoku, kdy přesila Romů zaútočila na manželský pár. Ten může mluvit o štěstí, že vyvázl z napadení relativně dobře, zejména napadená žena.

Když ležela na zemi, bylo do ní kopáno, iniciátor útoku se jí přeběhl po těle a jedna z útočnic držíce ji za vlasy, mlátila její hlavou o zem. Právě toto video rozbouřilo veřejnost. Obyvatelé Duchcova se sešli následně na protestní akci.

Na těchto akcích si přihřívají svou polívčičku extrémisté z DSSS. A co je horší, veřejnost už má těchto incidentů a útoků ze strany nepřizpůsobivých Romů dost a není daleko doba, kdy se rozhodnou vzít spravedlnost do vlastních rukou. Je jasné, že na tyto incidenty doplácejí i ti Romové, kteří patří mezi ty slušné.

Českobudějovický incident znovu rozvířil hladinu. Již delší dobu tvrdím, že každý další incident jen přilévá oleje do ohně a vše směřuje k tomu, že se zradikalizují i ti lidé, kteří by jinak stáli stranou, žádní nácci, jak média zkreslují skutečnost. Obyčejní tatíci, kteří si zanadávají u piva v hospodě či maminy s kočárky.

Jsme toho svědky. Sídliště Máj může být přelomem. V pozadí je pár extrémistů, ale dav tvoří právě výše zmiňovaní tatíci a maminy. Není daleko okamžik, kdy radikalizace společnosti dosáhne kritické hranice. Stačí třeba jen malá jiskra a neštěstí je na cestě.

Policie dav rozhání pomocí slzného plynu a vodního děla. Na druhé straně pak nastupuje antikonfliktní tým. Většinová společnost to vnímá jako nerovný přístup. Demonstranti vědí, že Romové zaútočili a teď je policie chrání a ty, kteří proti takovému chování protestují, rozhání vodním dělem.

Těmto lidem pak bude jedno, zda útok provedl Dežo a nikoli Fero. Hodí oba do jednoho pytle. Všeobecně se ví, že Romové kradou. Neoddiskutovatelný fakt je, že mezi Romy je daleko větší kriminalita než ve většinové společnosti. Pokud dojde k výbuchu ve společnosti, nebude se rozlišovat, kdo je jaký.

K uklidnění vášní nepřispějí romské akce "za lepší sousedské vztahy", na kterých se podílejí ti, kteří sami vyvolali násilný incident, jako onen šestnáctiletý nastávající opilý otec v Duchcově. Nepomohou tomu akce různých etnobyznysových organizací, které se snaží jen zviditelnit, zdůvodnit svou existenci a získat další dotace na svůj provoz.

Co by pomohlo? Míč je na straně Romů. Musí se změnit přístup především od romských předáků. Přestat si stěžovat na diskriminaci a hrát si na ublížené. Přiznat, že ti, kteří kradou a přepadají lidi nejsou žádné oběti systému či rasismu, ale obyčejní kriminálníci.

Především je nutné, aby se sami Romové od těchto kriminálníků distancovali. Jedině tak může dojít k určitému posunu ve vnímání Romů majoritou. Další věcí je změnit přístup Romů ke vzdělání. V tom mohou romští předáci udělat spoustu práce. Bohužel, pro tyto aktivisty je přednější dělat z Romů oběti.

Sídliště Máj může být rozbuškou. Může zde dojít ke zlomu, kdy se společnost skutečně vůči Romům zradikalizuje. Nerovný přístup vůči skupinám Romů a majority bude katalyzátorem. Je to vážné nebezpečí. Pokud společnost neuvidí rovný přístup vůči těm, kteří páchají trestné činy a těm, kteří proti tomu protestují, bude opravdu zle.

Ba co horšího, obyčejným lidem už nevadí demonstrovat společně s radikály. Společnost stojí na rozcestí. Lidé už nechtějí tolerovat romské krádeže a loupeže nejen proto, že se Romové neštítí brutálních útoků klasickou "romskou férovkou" v přesile a ještě být rozháněni, když proti romské kriminalitě protestují. Řešení mají v rukou samotní Romové. Je jen na nich, zda k výbuchu dojde.

Autor: Rudolf Polanecký | neděle 7.7.2013 9:00 | karma článku: 39,70 | přečteno: 4142x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89