Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

meda_beda

28. 12. 2010 13:40
návrh pro pana autora

Tak mě napadlo jestli by jste tady nechtěl napsat blog o tom jak se vytvářejí peníze. Tentokráte bez karla marxe ale můžete dát do titulku paroubka ať to čte hodně lidí. myslím že pro mnohé bude dost velké překvapení že banky vytvářejí nové peníze z ničeho. Když už teda šíříte tu osvětu :)

0 0
možnosti

autor_clanku

28. 12. 2010 15:53
Re: návrh pro pana autora

a co třeba název "multiplikační efekt a bedřich engels"? ;-) to by taky mohlo pár tisíc čtenářů přitáhnout ;o)

.

někdy bych o tom něco napsat mohl, proč ne? :-) ale teď asi zas dlouho do blogu psát nebudu... někdy zkraje příštího roku totiž hodlám publikovat knihu... a musím to ještě trochu doladit... ;-)

.

multiplikační efekt je rozhodně zajímavý přírodní úkaz ;o) tady máte ten link na uvedený příklad, už jsem to našel: http://cs.wikipedia.org/wiki/Bankovnictv%C3%AD_%C4%8D%C3%A1ste%C4%8Dn%C3%BDch_rezerv

0 0
možnosti

Zirkon

27. 12. 2010 22:02
zjednodušeně to autorovi vysvětlím

Naši pracující  nestačí  vyrobit tolik zboží kolik  naši  spotřebitelé spotřebují  a to zboží se musí dovézt ze  zahraničí za  peníze. Tak vzniká  náš  dluh státní, obecní, tisíce podnikových   a  miliony osobních. Prostě  si žijeme  dlouhodobě  nad své možnosti.

Hodně  jsem to  zjednodušil.

S  nenažraností podnikatelů to  bohužel nemá mnoho společného. V tomto ohledu se  snad  dalo udělat jediné - neprodávat  přirozené monopoly  (  Transgaz,  plynárny,  vodárny,  částečně  rozvody  elektřiny ) do zahraničí.  Tady zbytečně  odtékají  stamiliardy. 

0 0
možnosti

kulhanek21

28. 12. 2010 7:45
Re: zjednodušeně to autorovi vysvětlím

rozumím ;o) čili podnikatelé stěhují svou výrobu do zemí s levnou pracovní silou (čína) z toho důvodu, že v jejich mateřských zemích (evropa, amerika) už lidé nestíhají vyrábět pro svou vlastní spotřebu ;o) to myslíte vážně? ;o)))

0 0
možnosti

jarinka

27. 12. 2010 19:31
Dobrý článek,

ale já nejsem dobrý spotřebitel.  Zrovna dnes jsem koukala na elektrický odšťavňovač na citrusy, slevněný o padesát procent. Po kraťoulinkém zaváhání jsem měla jasno - nebrat. Nenašla jsem jediný důvod, proč by tento přístroj měl stát v mé domácnosti. Jen proto, aby mě návštěva o příštích vánocích při lisování šťávy z několika pomerančů pochválila - konečně sis koupila ten lis? Na některých prostě výrobci a banky nevydělají, ne a ne... :-)

0 0
možnosti

autor_clanku

28. 12. 2010 7:53
Re: Dobrý článek,

gratuluji ;-) jste nultá generace x ;o) raději si v klidu doma mačkáte ručně pomeranče, než byste se honila v zaměstnání, a vydělala si za tu dobu na elektrický odšťavňovač, který by vám ušetřil čas ručního mačkání, abyste mohla víc pracovat ;o) já to dělám taky tak a doufám, že nás bude čím dál víc... ;-) 

0 0
možnosti

Alfie

27. 12. 2010 18:33
Zpomínáte na jednu věc...

většina toho fyzického zboží nebyla vyrobena u nás, ale v Číně a okolí. A i když je toto zboží extrémně laciné, v součtu jsou to obrovské částky, putující z našich kapes do Asie. Zatímco peníze, vydělané u nás, jsou z větší části tvořeny právě tou virtuální produkcí, nehmotnými statky - provize z prodeje,  marketing, služby. Již dlouhá léta tu produkujeme stále méně reálných statků a ty vypůjčené peníze utrácíme za čínské zboží. Ano, celková platební bilance mezinárodního obchodu může být kladná, ale kdybychom ji rozebrali podrobněji, zjistíme, že v obchodu s Čínou jsme hluboko v mínusu, kdežto ty "kladné body" jsou zase jen virtuální, z vývozu nehmotných statků, nabalených na výrobky původně čínské.

A co z toho plyne? Že skutečně žijeme na dluh a ceny věcí jsou spíše podhodnocené, protože fakticky jsme nevytvořili skoro nic reálného, co by hodnotu dovážených věcí vyrovnalo. Žijeme si nad poměry, netvoříme, jen parazitujeme a děláme další dluhy. A nejen ČR, ale celá Evropa... :-(

0 0
možnosti

Zirkon

27. 12. 2010 22:04
Re: Zpomínáte na jednu věc...

R^

0 0
možnosti

ftdolton

27. 12. 2010 15:58
Náhodou,

karmu jsem dal. Není to úplně přesné, ale podstatu věci - virtuální ekonomiku + sžírání podstaty - to obsahuje.:-)

0 0
možnosti

Martin Procházka

27. 12. 2010 14:43
Otázky na autora

Napsal jste níže, že moje představa o neexistenci objektivní ceny je podivná. Nicméně je daleko racionálnější než ta vaše, pro kterou nemám pochopení. Tak mi odpovězte na následující:

1. Nuže, kdo určí objektivní cenu a jakým způsobem?

2. Co uděláte s těmi, kteří budou prodávat pod touto cenou/nad touto cenou a budou odmítat přijmout objektivní cenu?

0 0
možnosti

rezjirrezjir

27. 12. 2010 15:06
Re: Otázky na autora

Je otázkou, zda je něco pod cenu. Prostě ten šmejd, ten ausšus, ten výprodej na víc necením.

0 0
možnosti

Paveljan

27. 12. 2010 14:16
Autor článku

má problém pochopit, zda se dá něco prožrat. Je to prosté: stejně jako můžete prochlastat vejplatu. Prožrat můžete úspory, výplatu, vypůjčené peníze, státní rozpočet, kredit na kartě. Finanční a obchodní machinace podnikatelů, států a bankéřů jsou sice nechutné, ale vaším úkolem, jakožto hospodařícího subjektu je méně utratit než vyděláte a peníze utratit zapotřebné věci. (Tj. nekupovat televizi, když pak nemám na chleba.) Z článku táhne levičáckej závan, to ale nic neřeší, je třeba odpovědnost hospodařícího subjektu.;-)

0 0
možnosti

SID09

27. 12. 2010 14:23
Re: Autor článku

Mám dojem, že autor je nějak hodně mimo realitu.

Nebo, že by politická ekonomie z prvního ročníku VŠ na něm zanechala tak hlubokou stopu ?

Nechápu, že mohl dostudovat VŠ, když dodnes tak málo chápe - s takovými názory přeci nemůže nic dělat!  

Ještě by jej mohlo vytrhnout zaměstnání  ve státních službách - tam se dá přežít i s minimem inteligence a nad konkurenčními výhodami a nevýhodami nemusí vůbec přemýšlet!!;-D

0 0
možnosti

Martin Procházka

27. 12. 2010 12:56
Přečtěte si raději Adama Smithe!

Jádro toho článku je úplně shnilé, stejně jako Marxovi teorie, založené na tom, že existuje cosi jako objektivní cena zboží či služeb. Tato objektivní cena samozřejmě neexistuje, ceny jsou vždy subjektivní, za kolik jsem já něco ochoten prodat, za kolik je ochotná druhá strana koupit, to je založené na subjektivním rozhodnutí. Stejně tak, za kolik jsem ochoten pracovat. A podle Marxovi či vaší přestavy by měl někdo moudrý nařizovat subjektům, za kolik mohou prodávat, nakupovat, pracovat či zaměstnávat? Ujeté, kdyby existovala antikarma, dám vám ji.

0 0
možnosti

autor_clanku

27. 12. 2010 13:08
Re: Přečtěte si raději Adama Smithe!

já vám tu vaši tak trochu podivnou představu, že objektivní cena neexistuje, neberu... ale fakt nevím, jak byste mě chtěl přesvědčit, že máte pravdu... ;-) já přesně vím, jak by ta naše diskuze pokračovala ;o) vy byste začal bájit o tom, jak je směna výhodná pro všechny účastníky směnného procesu a všichni na tom vydělávají... a já bych se musel jít projít, neboť je to nesmysl... ;-) tak toho raději rovnou nechme... ;o) sice vás neznám, ale už z toho vašeho entrée vidím, že my dva bychom se vzájemně nepřesvědčili... ;-) 

0 0
možnosti

jrc

27. 12. 2010 11:43
Karma !

Jednoduše a přehledně podané. Souhlas !

0 0
možnosti

Leinad

27. 12. 2010 11:32
Jednotlivci myslete racionálně

1) Potřebuješ si půjčit na dovolenou, na auto, na barák,...? Co takhle dovolená=na kole projet okolí svého města, do práce MHD, bydlet v paneláku....?

2) Nejsem proti pokroku, mobil, počítač,... "potřebuji" - ale opravdu každý ví, jaký stroj a proč má v kapse? Opravdu mi člověk kupující si dražší stroj umí prakticky vysvětlit každodenně používané funkce? (A neříkej iPhone-hledání spojení noční MHD s přestupem, wap sem často použil na Siemens A50, kde dokonce i chvilku vydržela baterka. Nic proti iPhone, hodně proti lidem, kteří to zaplatí a nevyužijí.)

Systém tržní ekonomiky má nevýhodu v předpokladu, že se každý zachová tak, aby to bylo pro něj výhodné. Zákon nabídky a poptávky vyžaduje, aby nebyla poptávka po nesmyslech.

0 0
možnosti

Wolf778

27. 12. 2010 12:46
Re: Jednotlivci myslete racionálně

V podstatě souhlas, jen k těm dražším telefonům: Siemens A50 mi možná MHDčko přes WAP vyhledá, ale navigaci už si v něm nespustím, webový prohlížeč také ne, předpověď počasí ráno pohledem na home screen nezjistím, maily si na něm v tramvaji nepřečtu (a když jo, tak se za ten WAP nedoplatím), kurzy oblíbených akcií mi to také neukáže, rádio do sluchátek nenaladí, mp3ku nepřehraje o filmu ani nemluvě. Blutooth nemá, takže si ho nemůžu v autě spárovat s autorádiem a získat tak zdarma handsfree, nebo si přes něj doma v TV přehrávat hudbu. Kontakty, schůzky a úkoly mi s Outlookem synchronizovat nebude, fotky kontaktů do něj nenarvu, ze Skype si na něm nezavolám, přes VoIP jakbysmet.

 

Suma sumárum - chápu, že mnoha lidem postačí i hloupý telefon, ale já už bych ho dnes nechtěl. P.S.: iPhone nevlastním ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2603x