Zákon o chovu bojových býků

Zpráva I-dnes, 13. dubna 2008: "Na Šumpersku dnes smrtelně zranil rozzuřený býk osmatřicetiletého muže. Býk muže nabral a přirazil ho ke stromu. Zraněného se snažili nejprve resuscitovat svědci události. Dalších 40 minut se o totéž neúspěšně pokoušeli lékaři. Muž zemřel v důsledku vnitřních zranění..." S ohledem na předchozí řádky tímto článkem apeluji na poslance, aby vydali zákon o registraci a chovu bojových býků. ;-)

1) Zákonu by podléhali majitelé býků určitého plemene, které by se pro tyto účely označilo jako "bojové". Zemědělské a veterinární vědy (ani normální lidé) žádné takové označení neznají, tudíž by bylo nutné aplikovat změny v souvisejících zákonech - Zákon o veterinární péči apod. Také periodicky se opakující reportáže a články o nebezpečných býcích, s dokumentačními fotografiemi zuřících býků s pěnou u huby, by mohly kladně přispět ke změně vnímání "bojového" skotu veřejností.

2) Každý bojový býk by musel být (za zákonem stanovený poplatek) registrován na obecním úřadě. Finanční prostředky - na nákup s registrací souvisejícího hardwaru a softwaru a na vyškolení nových zaměstnanců - by byly obci přiděleny ze státní pokladny, případně by obec dostala svolení k navýšení některých místních daní a poplatků.

3) Majitel by před pořízením býka musel projít náročnými psychotesty (za zákonem stanovený poplatek) u parlamentem licencovaných (za úplatu) ;-) psychologů a prokázat, že není psychicky labilní, a tudíž může vlastnit takové nebezpečné zvíře. Doporučoval bych těmto psychologům pořízení detektoru lži, dobře známého z různých amerických filmů. Je to zařízení jistě nákladné, nicméně případné související státní dotace by jistě tuto pomůcku zpřístupnili i méně majetným přezkušujícím.

4) Pokud by se nepodařilo určit býka podle plemene (v případě různých kříženců), registraci by podléhal každý býk nad 40cm výšky v kohoutku nebo těžší než 20kg. Trpasličí býci by byli z tohoto zákona vyjmuti. Napadení člověka trpasličím býkem by bylo posuzováno dle občanského popř. trestního zákona tak, jak tomu bylo doposud u všeho skotu.

5) Majitel bojového býka by musel ve 2. roce býkova života zkouškami prokázat, že své zvíře ovládá. (Dříve by to zřejmě nemělo smysl, neboť do 2 let je každý býk v podstatě jenom takové větší hloupé tele.) Býci, kteří by u zkoušek neprošli, by byli nemilosrdně rozporcováni na bifteky, případně přemístěni do býčích útulků. Poté by mohli být nabízeni v pořadech typu "Chcete mě?" novým majitelům.

6) Mimo stáj by býk musel být spoután řetězem třídy pevnosti 10 a musel by mít mít titanové chrániče na rohy atestované parlamentem určenou firmou, které by bylo provádění těchto atestů přiděleno jako státní zakázka (a financováno z daní občanů).

7) Za porušení kteréhokoli z bodů z tohoto zákona by majiteli hrozila pokuta CZK 50mio v občansko-správním řízení, v případě masných plemen navíc propadnutí býka státu, a jeho následné převezení do poslanecké kantýny parlamentu k nezpoplatněné konzumaci.

Vážení! Je mi jasné, že by tento zákon byl samozřejmě velkým zásahem do osobních svobod chovatelů dobytka, potažmo prostřednictvím daní a poplatků zatížením každého z nás - ale musíme si uvědomit, že takový bojový býk je ve své podstatě odjištěná zbraň, která může kdykoli spustit!

Současný stav je naprosto nepřijatelný. Člověk aby se bál jít v neděli kolem kravína se svým pitbulem na procházku...

------------------------------

Více podobných článků na mém weblogu: tuat WEB. :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Polame | pondělí 14.4.2008 9:45 | karma článku: 21,01 | přečteno: 3339x
  • Další články autora

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 20

12.2.2016 v 13:30 | Karma: 26,58

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 19

7.2.2016 v 17:40 | Karma: 15,29

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 18

16.1.2016 v 11:07 | Karma: 31,35

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 17

10.1.2016 v 11:23 | Karma: 31,67

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 16

3.1.2016 v 12:11 | Karma: 33,93