"Srdce domova" s příchutí chilli

Aneb moje verze projektu "Napište román s M. Vieweghem". Všech deset kapitol, a pěkně vostrejch. ;-)

Ano, vážení čtenáři, také jsem se zúčastnil psaní románu s M. Vieweghem! ;-) Ze dvou verzí první kapitoly, které jsem zaslal, se ujala jen ta umírněnější.

V mé variantě "krimi-noir-thriller" se totiž jedna z postav (člen ruské drogové mafie) v jedné scéně autoeroticky ukájí, což bdělému oku cenzora neušlo. Nebylo to sice žádné porno (Henry Miller byl ve svých dílech mnohem odvážnější než já), ;o) ale stejně - dobře mi tak! Honit pindíky svých postav můžete, až když jste dostatečně slavný. (Co na tom, že to v běžném životě dělají všichni, a kdo říká, že ne, tak bohapustě kecá...) ;-)

Nicméně včera, když jsem byl se psem v lese na houbách, mi přišlo Katky trochu líto. Se mnou a mojí první kapitolou by se podívala do Bangkoku, užila by si, byla by slavná. Ale takhle, díky onomu neznámému cenzorovi, zůstane ve Vieweghově Horní Dolní v prodejně kuchyní. A když jsem si pak přečetl několik příspěvků píšících kolegů, kteří pojali své kapitoly ne jako snahu napsat zajímavý a čtivý text, ale jako slohovou práci na téma jak být co nejpodobnější Vieweghovi, rozhodl jsem se, že v tom Katku nenechám!

Kateřina mi byla vcelku sympatická, a rozhodně jsem ji tam nemohl nechat trápit se s Heinrichem a těmi ostatními klišovitými figurkami. Takže jak jsem bloumal po lese, vymyslel jsem jí jiný osud. ;-) (Co taky chcete jinýho na houbách dělat, než vymýšlet ptákoviny?) ;o)

Tu moji zamítnutou kapitolku si můžete přečíst zde. Ale pro další čtení to není bezpodmínečně nutné. Podstatné je vědět, že Katka v mé verzi v prologu potkává agenta bez minulosti Johna Doea, který trpí ztrátou paměti, a neví, kdo je. Zato vlastní tašku, jejíž obsah ukazuje zcela nezpochybnitelně do Siamu.

Kapitola 1
Katka a John odlétají do Bangkoku, aby zjistili něco o Johnově minulosti. Jako první navštíví Patpong a Cowboy Street, kde se zúčastní Live Sex Show. Dámy jim tam předvedou veškeré své dovednosti včetně vystřelování pingpongových míčků jistými částmi těla. Při předvádění psaní na papír (taktéž jistými tělními partiemi) jim jedna vyžilá třináctiletá Thajka (která vypadá tak na padesát) věnuje svůj výtvor. K Johnově překvapení je na papíru jakási adresa.

Kapitola 2
Je to adresa místní ruskojazyčné firmy, která v Bangkoku a okolí provozuje projížďky na slonech. Katka a John nasedají do tuk-tuku a jedou tam. Projížďky na slonech jsou ovšem pouhou zástěrkou. Hlavní činností firmy je produkce heroinu. Dochází k divoké přestřelce. John tak dovedně manipuluje největším sloním samcem, že veškeré ruské kulky skončí v jeho těle a tělech stáda, které samce následuje. (Při psaní nebylo žádné ze zvířat zraněno.) Všichni nepřátelé se na konci této kapitoly válí v v krvi na zemi, a John přijímá přezdívku Hannibal, kterou bude propříště známý v celém Zlatém trojúhelníku.

Kapitola 3
Naší dvojici nic nebrání navštívit opět naši známou Live Sex Show. (Čtenáři milují návraty na místa, kde už s autorem jednou byli.) Třináctiletá Thajka opět píše na papír. Tentokrát je to adresa místní ruskojazyčné krokodýlí farmy. Katka a John nasedají do tuk-tuku a jedou tam. Na krokodýlí farmě dochází opět k divoké přestřelce, tentokrát s jinou ruskou drogovou mafií, která má (překvapivě) chov krokodýlů pouze jako zástěrku ke své hlavní činnosti, což je produkce heroinu. (Co taky chcete v Thajsku jinýho dělat, než vyrábět heroin?) Katka a John statečně čelí přesile. Avšak když už jsou všichni nepřátelé pobiti, jeden krokodýl, silně rozmrzelý hlukem, ukusuje Katce hlavu.

Kapitola 4
Dobrá zpráva z místní nemocnice. Zranění Katky bylo pouze povrchové. Katka se z toho vylízala, případně ji z toho vylízal John. (Otevřená varianta.) Katka nicméně získává přezdívku "Vylízanej pekáč", kterou bude propříště známá v celém Zlatém trojúhelníku. Její minulost ji dohnala! Katka s tím bojuje, ale je to marné. A tak - když ji jedna thajská stařena míjející je v lodičce na Plovoucím trhu sdělí, že je běhna, Katka se zlomí, a páchá sebevraždu.

Kapitola 5
Dobrá zpráva z místní nemocnice. Sebevražda byla pouze povrchová. Bohužel John, silně rozmrzelý tím, že se pro všechny ty Katčiny žabomyší problémy nemůže plně věnovat pátrání po tom, kdo vlastně je, sděluje Katce, že se s ní rozchází, neboť je taková "povrchová". (Chtěl samozřejmě říct povrchní, ale v tom rozčílení se přeřekl.) Pak ale udělá osudovou chybu. Prohlásí: "Katko, rád bych, abys věděla, že jsi pro mne nebyla v žádném případě žádná jednorázovka! Ale v současné době se prostě na vážnější vztah necítím..." Po úderu plochou dlaní Kateřiny, která v Thajsku pilně docházela na lekce thajského boxu, padá k zemi s rozbitou lebkou.

Kapitola 6
Katka se vrátila do své rodné Horní Dolní. (Čtenáři milují návraty na místa, kde už s autorem jednou byli.) Srdce domova se již nejmenuje "Srdce domova" ale "Srdce Šaolinu". Svými činy si Katka získala světový věhlas. (A sympatie čtenářů.) Dochází k dramatické proměně Katčiny postavy. Stojí pod markýzou Srdce Šaolinu a s přivřenýma očima ostražitě kouří cigaretu. Již nikdy nebude taková, jaká byla. Horní Dolní navštěvují davy turistů, ochotných přijet až z druhého konce světa, jen aby legendu thajského boxu spatřili. Projíždějící autobusy plné japonských turistů blýskají svými fotoaparáty.

Kapitola 7
Věhlas Katky se bleskurychle šíří. Netrvá to dlouho, a přijíždějí první tři zájemci o to, utkat se s Katkou o titul šampiona. Je to: 1) Steven Seagal, 2) nestárnoucí Rocky, s celým filmovým štábem, jenž zde chce natočit svůj celovečerní film Rocky VII, 3) Karate Kid.

Kapitola 8
Nejdříve pilně studují Katčiny zvyky, a přitom utrácejí v místních podnicích dolary. Příjmová část rozpočtu Horní Dolní strmě stoupá vzhůru, a starosta (samozřejmě jeden z Katčiných milenců), ji předává diplom za zásluhy o obec. "Jsi fakt pořád kus," poplácá ji po zadku, když se sekretářka nedívá. (Uniká smrti jen o vlásek!) Vyzyvatelé, kteří mezitím pečlivě prostudovali Katčiny zvyky, Katku (překvapivě) napadají pod markýzou, kde konzumuje jednu ze svých každodenních cigaret.

Kapitola 9
Strhne se lítý boj. V duchu tzv. "cikánské férovky" napadají protivníci Katku všichni současně. Katka prohrává. Ve chvíli, kdy už se zdá vše ztraceno, vstává z mrtvých David Carradine, a společně s Katkou protivníky udolají.

Kapitola 10
Ukazuje se, že David Carradine byl učitelem Katky v Bangkoku. (Poté, co ji vše naučil, oběsil se tam na šňůře rolety v hotelovém pokoji, neboť jí už neměl co dát.) Nicméně, když jí viděl v nesnázích, vrátil se z onoho světa, aby jí pomohl. (Tak jako ve svém populárním seriálu "Kung-fu: Legenda pokračuje".) Katka zamilovaně poulí oči na Davida, a v uších jí už zní svatební pochod. Pak ale David konstatuje, že se v současné době necítí na žádný vážný vztah. "Katko, nebyla jsi pro mě ale v žádném případě jednorázovka," dodává. Což je jeho osudová chyba, a umírá podruhé. Katka stojí pod markýzou Srdce domova (Srdce Šaolinu je přestříkané) a kouří. Pokud je ve vás kousek citu, museli jste si jí tam všimnout... Anebo že by? Opodál totiž nezúčastněně postává italský hřebec, Rocky Balboa. (Otevřená varianta.)

------------------------------

Tímto se omlouvám D. Carradinovi (tomu především, snad mi to v kung-fu nebi odpustí), ;-) M. Vieweghovi, slonímu samci, Sylvesterovi Stallonovi i jeho filmovému štábu, a všem Thajcům i Rusům i Čechům, kterých se moje verze mohla dotknout. ;-)

Nicméně mám pro vás ještě jeden návrh, vážení čtenáři. Pokud by byl zájem, zveřejnil bych na svém webu podobnou soutěž jako je soutěž "Napište román s M. Vieweghem", ale prolog bych napsal sám. Bylo by to ne ve vieweghovském stylu, ale zřejmě spíš ve stylu R. Chandlera, a hlavní postavou by nebyla Katka, ale Phil Marlow. A ještě jedna odlišnost by tady byla! Autor nejlepší kapitoly by nedostal deset tisíc Kč, naopak - dal by 10tis. Kč MNĚ!

Výhoda pro autory: získáte kvalitní prolog s nosnými postavami, na kterých se dá stavět, a můžete pokračovat ve stylu Raymonda Chandlera, který je, p. Viewegh promine, lepší než Viewegh. Výhoda pro mne: je zjevná a zřejmě ji netřeba dále vysvětlovat... ;o)

P.S. Zítra jdu zase se psem do lesa na houby. (Neboť čtenáři milují návraty na místa, kde už s autorem jednou byli.) ;-)

P.P.S. Je mi jasný, že v soutěži "Napište román s M. Vieweghem" si odteď už ani neškrtnu. ;-)

------------------------------

Více podobných článků na mém weblogu: tuat WEB. :-)

Autor: Richard Polame | pátek 14.8.2009 10:45 | karma článku: 26,59 | přečteno: 2280x
  • Další články autora

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 20

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

12.2.2016 v 13:30 | Karma: 26,58 | Přečteno: 721x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 19

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

7.2.2016 v 17:40 | Karma: 15,29 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 18

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

16.1.2016 v 11:07 | Karma: 31,35 | Přečteno: 732x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 17

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

10.1.2016 v 11:23 | Karma: 31,67 | Přečteno: 961x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 16

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

3.1.2016 v 12:11 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Odbory svolávají další protest. Vadí jim změny v zákoníku práce a důchodech

5. května 2024  11:42

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá 21. května demonstraci na Malostranské...

Rakušan: Fňuk, fňuk ANO je legrační. Nenecháme se vytočit, řekl Havlíček

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  11:41

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima...

Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD

5. května 2024  11:22

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl

5. května 2024  10:47

V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2603x